https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsina-lidi-v-moravske-trebove-se-zapojila-do-systemu-snizeni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většina lidí v Moravské Třebové se zapojila do systému snížení odpadu

18.12.2018 00:12 | M. TŘEBOVÁ (ČTK)
V Moravské Třebové se do motivačního systému, který má snížit množství komunálního odpadu ve městě, zapojilo zatím 72 procent lidí z rodinných domů a 55 procent z bytových domů. / Ilustrační foto
V Moravské Třebové se do motivačního systému, který má snížit množství komunálního odpadu ve městě, zapojilo zatím 72 procent lidí z rodinných domů a 55 procent z bytových domů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Moravské Třebové se do motivačního systému, který má snížit množství komunálního odpadu ve městě, zapojilo zatím 72 procent lidí z rodinných domů a 55 procent z bytových domů. Funguje od druhé poloviny roku 2017, za pytle s vytříděným odpadem domácnosti získávají slevu. Navíc město rozdalo obyvatelům kompostéry, řekla jednatelka Technických služeb Gabriela Horčíková.
 

"Komunálního odpadu je rodina schopna vyprodukovat o několik desítek procent méně než minulé roky," uvedla Horčíková.

Domácnosti se do systému registrují pomocí internetové aplikace a dostanou identifikační čárové kódy, které nalepí na popelnice nebo pytle s vytříděným odpadem. Podle množství produkovaných odpadků, které bude město sledovat, mohou získat slevu na poplatcích až 70 procent. Popeláři také sledují, zda popelnice neobsahují recyklovatelný materiál a nejsou poloprázdné. "Průměrná roční sleva u poplatníků zapojených do systému se v současné době pohybuje okolo 215 korun," uvedl mluvčí města Václav Dokoupil.

Protože nádoby na odpadu bývají často poloprázdné, změní se jeho svoz, který je velmi nákladný. Od ledna 2019 se budou popelnice vysypávat jednou měsíčně, kontejnery na sídlištích jednou týdně jako doposud. Výjimkou budou místní části Udánky a Boršov, kde lidé většinou topí pevnými palivy, proto bude svoz odpadu v zimním období dvakrát za měsíc.

Přes pokles odpadu vyváženého na skládky se příští rok poplatek za popelnice zvýší z původních 550 korun na 600 korun na dospělou osobu a rok. "Město na sběr a svoz odpadu dlouhodobě doplácí. Postupně se navíc zvyšují také náklady na skládkovné a likvidaci odpadu. Reálná výše poplatku za komunální odpad podle kalkulace technických služeb dosahuje téměř 650 korun," uvedl starosta Tomáš Kolkop (Srdcem Třebováci). Podle Horčíkové také přibylo objemných věcí přivážených do sběrného dvora.

Motivační systém se slevami za tříděný odpad již před časem zavedly například Ústí nad Orlicí nebo Letohrad. I tak radnice na likvidaci odpadu doplácejí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

19.12.2018 07:42
Nevím, nevím když je úspora pro mnohé občany ve výši, že ani nedosahuje hodinovou mzdu. To nelze nazývat motivací. No a transakční náklady na logistiku budou vyšší než skutečná úspora města, to je sociální inženýrství.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist