https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viceprezident-svetove-banky-vodou-musime-setrit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Viceprezident Světové banky: Vodou musíme šetřit

29.8.2002 09:39 | JOHANNESBURG/PRAHA (EkoList)
Zatímco světová populace se v posledním století ztrojnásobila, spotřeba vody vzrostla šestkrát. Zvýšení spotřeby si vyžádalo vysokou cenu - některé řeky vyschnou dříve než dosáhnou moře, polovina mokřadů v minulém století vymizela a dvacet procent sladkovodních ryb je ohroženo nebo vyhynulo.
 

Lidé však trpí neméně, 12 milionů lidí ročně umírá kvůli nedostatku vody, z toho 3 miliony dětí, jež umírají na infekční nemoci přenášené vodou.

Podle názoru Iana Johnsona, viceprezidenta Světové banky pro environmentálně a sociálně udržitelný rozvoj, je klíčové "zlepšit hospodaření s vodou v zemědělství, protože více než 70 procent spotřebovává na zavlažování. Šetrnější hospodaření by uvolnilo toky, jež by se daly využít lépe, i jako pitná voda," píše Johnson ve svém článku pro Summit Země, který otiskla některá světová média.

Podle Johnsonova názoru by také měly vlády zajistit, aby různé skupiny v daném státě používaly vodu moudřejším způsobem tak, aby se předešlo jejímu znečištění. Zároveň by měly zajistit dodávku nezávadné vody chudým komunitám ve městech a umožnit různým poskytovatelům konkurenci, aby ceny vody nebyly tak vysoké.

To samozřejmě vyžaduje obrovské peníze. Světová banka předpokládá, že v příštích 13 letech budou nutné investice ve výši 380 miliard dolarů, aby byly splněny cíle Miléniové dohody Spojených národů ("Millennium Development Goals") snížit celosvětově poměr lidí bez stálého přístupu k vodě o polovinu. Znamená to do roku 2015 nárůst investic o 70 procent.

Navíc spotřeba vody nebude podle odhadů Světové banky stagnovat, ale během následujících tří desetiletí stoupne dokonce o polovinu, což se projeví zejména v zemích, kde je vzácná už dnes - v Africe, Asii a na Středním Východě.

"Můžeme si být jisti, že to nebudou bohatí, co budou trpět nedostatkem vody. "Pokud teď něco nepodnikneme, budou to určitě ty nejchudší země a ti nejchudší lidé, kteří tímto stavem budou trpět," apeluje na čtenáře Ian Johnson.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist