https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vizitka-petra-hladika-ktereho-dnes-prezident-petr-pavel-jmenoval-ministrem-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vizitka Petra Hladíka, kterého dnes prezident Petr Pavel jmenoval ministrem životního prostředí

10.3.2023 10:47 | PRAHA (ČTK)
Petr Hladík.
Petr Hladík.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
 

Datum narození: 28. září 1984 v Osové Bítýšce na Žďársku

Vzdělání: vystudoval projektové řízení na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity

Dosavadní funkce: místopředseda KDU-ČSL (od března 2019), náměstek ministra životního prostředí (od ledna 2023)

Praxe: během studia sbíral pět měsíců zkušenosti na pracovní stáži v Portugalsku, po škole pracoval jako projektový manažer a konzultant; v roce 2010 byl zvolen zastupitelem městské části Brno-sever, po volbách v roce 2014 také zastupitelem města Brna; od roku 2015 byl místostarostou městské části Brno-sever, tuto pozici opustil poté, co se v roce 2016 stal prvním náměstkem primátora; v roce 2018 obhájil pozici prvního náměstka primátorky města Brna (tím byl do loňského října), do jeho gescí patřilo školství a sport, rodinná politika a zdravotnictví, životní prostředí a územní plánování a rozvoj; v podzimních komunálních volbách byl brněnským lídrem kandidátky KDU-ČSL a STAN, členství v zastupitelstvu obhájil, stal se opět i členem zastupitelstva Brno-sever

Členství a funkce v politických stranách: do KDU-ČSL vstoupil v roce 2010, později stál tři roky v čele Mladých lidovců; v březnu 2019 byl zvolen novým místopředsedou KDU-ČSL, v lednu 2020 funkci na mimořádném sjezdu strany obhájil, stejně tak jako na sjezdu strany loni v dubnu

Rodina: je ženatý a má pět dětí

Poté, co ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) počátkem loňského října oznámila, že se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci, širší vedení strany nominovalo do této funkce Hladíka. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhodnutí KDU-ČSL respektuje. Hladík je předsedou komise pro životní prostředí KDU-ČSL, spolu s Annou Hubáčkovou připravoval ekologickou část programu koalice Spolu a za agendu životního prostředí zodpovídal v Brně.

Hladíkovo jmenování zkomplikovala korupční kauza na brněnském magistrátu. V polovině loňského října totiž policie zasahovala v Brně v kauze privatizace městských bytů na několika místech, a to na bytovém odboru magistrátu, u Hladíka v kanceláři, ale také na radnicích Brno-Černovice a Brno-sever. Policisté poté zahájili trestní stíhání sedmi lidí a dvou firem pro účast na organizované zločinecké skupině, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Policie v kauze požádala Hladíka o podání vysvětlení.

Hladík v prohlášení uvedl, že policii poskytne součinnost a že není z ničeho obviněný. Celostátní výbor KDU-ČSL jeho nominaci na ministra životního prostředí podpořil. Poté, co tehdejší prezident Miloš Zeman 27. října přijal s účinností od 1. listopadu demisi Hubáčkové, pověřil dočasně vedením úřadu vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že chce Hladíkovo jmenování navrhnout, až se situace vyjasní tak, aby mohl návrh na jmenování předat Zemanovi s klidným svědomím.

Fiala nakonec Zemanovi návrh na Hladíkovo jmenování do funkce podal na konci prosince. Tehdy ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula. "Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí," uvedl premiér.

Zeman letos 4. ledna sdělil Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky se výhrady týkaly například Hladíkovy odbornosti nebo kauzy přidělování městských bytů v Brně. Lidovci později Zemanovo odmítnutí jmenovat Hladíka označili v usnesení svého širšího vedení za protiústavní. Na jeho jmenování trval i premiér Petr Fiala.

Vicepremiér Jurečka, který byl dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, jmenoval Hladíka svým náměstkem. Hladík po svém jmenování řekl, že získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka delegovat.

Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí už předloni při sestavování kabinetu Petra Fialy (ODS) po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně ve funkci primátorčina náměstka. V předsednictvu KDU-ČSL má v kompetenci kromě životního prostředí i komunální politiky a Mladé lidovce.

V Brně se mu podle jeho vyjádření podařilo zavést dotační titul na tvorbu zelených střech nebo zachytávání dešťové vody, a to pro občany i firmy. "Povedlo se mi také přijmout a začít plnit akční plán pro uhlíkově neutrální Brno v roce 2050," uvádí na www.kdu.cz s tím, že kladl také důraz na více zeleně ve městě, díky čemuž obdržel například ocenění E.ON Energy Globe a další.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

11.3.2023 10:41
Takže odbornost k výkonu funkce nulová, z článku vyplývá, že se celý život poflakuje po stranických sekretariátech. Jak jinak.
Odpovědět
va

vaber

12.3.2023 08:55
marně jsem v článku hledal jediný důvod ,proč to je ten nejvhodnější člověk na funkci ministra,
z hlediska odbornosti je to výsměch na požadovanou kvalifikaci pro ministra,
asi má jiné přenosti ,ale ty ocení jen jeho kumpáni

Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.3.2023 13:23
Nojo, čistokrevný nomenklaturní kádr postupující jedině přes stranickou knížku či to lidovci ve straně mají . Odbornost žádná.
To bude teda VIZITKA, až pan Hladík bude z toho postu ministra odcházet!
Vidím to skutečně na minimálně jednu stovku miliard korun, která bude obyvatelům České republiky během zbývající doby Fialové vlády vytahána z jejich kapes a hozena do žumpy zelených bruselkých nesmyslů a omylů.
Pánbůh s námi a zelený Brusel pryč!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.3.2023 08:17
A nyní....REÁLNÁ VIZITKA.....

https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-desiva-neznalost-problemu-energetiky-od-adepta-na-ministra-petra-hladika-3858?utm_campaign=abtest209_meranie_spent_time_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.3.2023 18:58 Reaguje na Daniel Višňovský
Nedalo mně to a dovolil jsem si Váš odkaz upravit. tady je:
https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-desiva-neznalost-problemu-energetiky-od-adepta-na-ministra-petra-hladika-3858
Ten nadbytečný text totiž není nic jiného než metadata, který uživateli webové stránky říkají, z kterého odkazu uživatel na jeho stránku přišel a tudíž na které stránky má cílit reklamu. Pro běžného uživatele, kterému je reklama nanic, jen zdržování počítače.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist