https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-a-cez-uzavrely-smlouvy-o-novem-bloku-v-dukovanech.kritika-zazniva-od-rakouske-opozice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda a ČEZ uzavřely smlouvy o novém bloku v Dukovanech. Kritika zaznívá od rakouské opozice

29.7.2020 14:45 | PRAHA (ČTK)
Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících.
Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Petr Adamek / Wikimedia Commons
Český stát a energetická společnost ČEZ v úterý uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v úterý podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby nového bloku a stanoví termíny výběru dodavatele stavby. Beneš ČTK řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.
 

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR protestují ekologičtí aktivisté.

Nyní také kritizuje rakouská opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Evropskou unii a rakouskou konzervativně-zelenou vládu za to, že nebránily rozšíření jihomoravské elektrárny. Podle představitelů strany, která bývá označována za pravicově populistickou, je to i důsledek tlaku na uhlíkovou neutralitu. "Evropská komise a také černo-zelená spolková vláda pod gescí zelené ministryně životního prostředí (Leonore) Gewesslerové selhaly na celé čáře," řekl podle agentury APA mluvčí FPÖ pro otázky životního prostředí Walter Rauch. "Neustálý tlak na CO2 neutralitu i tlak na ochranu klimatu bez ohledu na ztráty teď vede k tomu, že země se budou uchylovat právě k takto nebezpečným formám energie," dodal.

Vzhledem ke stáří a údajné poruchovosti dukovanské elektrárny očekával politik jasný zásah EU. "Ptám se ale také, co udělal na evropské úrovni spolkový kancléř (Sebastian) Kurz," ukázal Rauch na šéfa rakouské vlády a lidové strany (ÖVP).

Koaliční vláda lidovců a Zelených by podle Raucha nyní měla posoudit všechny právní možnosti, jak rozšíření Dukovan zabránit.

Europoslanec za FPÖ Georg Mayer vidí v dostavbě dukovanské jaderné elektrárny důsledek takzvané evropské zelené dohody (European Green Deal), podle níž by se Evropa měla do roku 2050 stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem, kdy produkce uhlíkových emisí bude v plném rozsahu kompenzována. Europoslanci z FPÖ hlasovali proti této dohodě, "protože bylo předem jasné, že se jejím prostřednictvím bude důsledně rozvíjet jaderná energetika," vysvětlil Mayer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

29.7.2020 14:51
Rakušáci nám nikdy neodpustí, že jsme se vymanili z pod jejich jha. A tak nám budou škodit, seč jim budou síly stačit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2020 19:03 Reaguje na Jan Šimůnek
Víte, kdy se českému národu dařilo nejlépe? Kdy jsme byli na technické i ekonomické špičce vývoje, kdy jsme patřili mezi 10 nejvyspělejších zemí světa i v životní úrovni prostého lidu?
Kdy naše strojírenské fabriky, (třeba Škoda nebo Kolben - Daněk) byly technologicky i kapitálově mezi absoutní špičce na světě?
To bylo koncem 19. století, kdy jsme trpěli pod "jhem" Rakušáků, člověče nešťastná.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2020 08:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Problém je, že od krachu Badeniho reformy pod tlakem německých nacionalistů bylo jasné, že V Rakousko-Uhersku pro nás nejsou podmínky ani na holou existenci.

A jednou z nejvyspělejších zemí světa jsme byli za První republiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2020 10:54 Reaguje na Jan Šimůnek
Velmi hluboký omyl, jak dycky.
Český nacionalismus koncem 19. především v Praze vítězil (i němečtí ouředníci se museli učit česky), český průmysl byl na světové špičce, jak se prokázalo na Zemské jubilejní výstavě v Praze v roce 1891, kde se prezentovaly pouze české firmy. (Němci to sabotovali).

Velmi dobře je tohle období zpracováno v publikaci Jiřího Pernese: Pod Habsburským orlem.

To vám nakukali zase špinavci, že? Holá existence přece vypadá úplně jinak.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.8.2020 07:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Lžete.
Český nacionalismus byl reakcí na aktivity německých nacionalistů. To je vcelku doložitelné časovým sledem nacionalistických projevů u Němců a Čechů.
Češi museli až do konce Rakousko-Uherska komunikovat s úřady v němčině, nebo mít tlumočníka, když toho sami nebyli schopni. Badeniho reforma spočívala v tom, že by podání mohlo být učiněno v češtině, úřad by si to sám přeložil do němčiny, vnitřně by to vyřídil v němčině a výsledek zase přeložil do češtiny. Nicméně i to bylo pro Němce nesežratelné, a tak masovými demonstracemi donutili Rakousko-Uherský stát tuto reformu odvolat.
"Holá existence" v tomto kontextu znamená, že bychom na tom byli jako Lužičtí Srbové v současném nacionalistickém Německu. Nebo ještě hůř: Jako Kurdové v Turecku nebo Irové ve Velké Británii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2020 18:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Kdybyste si místo plácání nesmyslů přečetl toho Pernese. Ach jo......nepsali to v Kremlu a je to velmi solidní historie....... já vím....
Odpovědět
MG

Milan G

29.7.2020 20:37 Reaguje na Jan Šimůnek
O tom není pochyb, navrch z toho kouká vnitropolitický boj na sto honů.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.7.2020 07:07 Reaguje na Jan Šimůnek
Je vidět, že svět soudíte podle sebe...
Odpovědět
va

vaber

29.7.2020 17:09
kdysi jsem pracoval na Mochovcích,byla tam demonstrace proti výstavbě JE ,přišlo asi třicet aktivistů ,možná dostali něco za účast část a stáli u brány s transparenty,. Na těchto třicet lidí různých zájmů, se přišlo podíva padesát novinářů a druhý den se všech médiích objevila ,jako nejdůležitější zpráva ,informace o protestu na Mochovcích.
Co k tomu dodat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2020 19:04
Faktem ale je, že kdyby se rakušákům podařilo zablokovat toho mastodonta ještě v zárodku, ušetřili by nám nepředstavitelné peníze a ještě gigantičtější ostudu.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

29.7.2020 19:52 Reaguje na Pavel Hanzl
S většinou českých ovčanů typu Pepa Knedlo-prase-pivo, oligarchickými masmédii a zkorumpovanými vládami by opravdu pro nás, kterým není lhostejné prostředí, ve kterém žijeme, bylo opravdu nejefektivnější rozpoutat mediální kampaň v Rakousku a Bavorsku...o zadlužení příštích generací ani nemluvě...
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2020 08:47 Reaguje na Pavel Karel
Prostě na ekologické aktivisty je třeba hledět jako na cizí, nepřátelské agenty. A podle toho s nimi i jednat.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

30.7.2020 09:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Prostě přisluhovači (dnes již) globálního kapitalismu jsou úhrnem fašistická prasata, kteří po roce 1989 nejméně oceňují transformaci Česka v liberální demokracii. Jsou to v zásadě totalitáři, kterým věznění disidentů (= odpůrcům totalitních praktik režimu) nevadilo před rokem 1989 a nevadilo by jim to ani po roce 1989...mch. pejorativ ekologický aktivista zgusta uplatňují na kohokoliv, kdo má jiný názor na to, v jakém životním prostředí chce se svojí rodinou žít, i kdyby se (zatím) žádné aktivní resistence (např. demonstrace, aktu občanské neposlušnosti apod.) ještě nezúčastnil.

O tom, jakými prostředky oligarchové a jejich servisní elita bojují proti občanské sebeobraně viz např. zde https://denikreferendum.cz/clanek/31490-senzacni-odhaleni-v-mf-dnes-uhlobaroni-bori-demokracii
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.7.2020 11:28 Reaguje na Pavel Karel
Článek, jehož autoři jsou Jan Rovenský a Lukáš Hrábek?
Nenechte se vysmát pane Karle...
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2020 12:09 Reaguje na Pavel Karel
Zelení mají ve volbách pravidelně zisk od desetin procenta do nějakých tří procent. Tomu by měla odpovídat i výše jejich vlivu na dění ve státě. Každý, kdo se snaží jejich vliv zvýšit, jedná proti demokracii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2020 18:37 Reaguje na Jan Šimůnek
Komunisti mají u nás asi 7% a diktují vládě svoje podmínky, vždy příšerné a někdy i přímo zločinné (zdanění církevních restitucí). A všichni jsou v pohodě.
Navíc všechny normální demokratické strany mají ve svém programu taky silně ekologickou agendu, takže klídek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.7.2020 18:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechci vás urazit,ale vám podobní rakušákům tleskali,když blokovali
hraniční přechody kvůli Dukovanům a Temelínu a vy tomu fandíte zase
i nyní.To,že jim naše elektřina z jádra nevadí při sníženém výkonu
vodních elektráren,už nepíšete.Chtěl bych mít tolik času jako vy,na ty stále stejné příspěvky.Pokud je to vaše povolání,tak se tomu nedivím,ale pokud to je vaše hobby,tak už se tomu ale divím.Přeji klidné spaní alespoň v noci,bez myšlenek na spasení Země i za cenu likvidace naší energetiky.Je to naposled,co už na vaše příspěvky reaguji a totéž radím i jiným.Toto už není diskuse,ale pouhá zelená
demagogie,když vám vadí už i to jádro,které jste donedávna toleroval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2020 18:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Já jsem v důchodu a už dost dlouho.
Jádro mi nevadí a byl jsem jednoznačně pro dostavbu Temelína, protože tehdy nebyla jiná možnost.
Jenže technika se velmi posunula a dnes je jádro překonaný systém. Možná má šanci v moderních modulárních reaktorech, (tomu bych se nebránil) ale stavět nového mastdonta (když to ostatní zavírají) je blbost především z ekonomického důvodu. Tohle je současný stav:
https://www.euro.cz/energetika/solarni-a-vetrna-energie-je-nejlevnejsi-ukazal-vyzkum-cesko-presto-vsazi-na-jadro
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

2.8.2020 20:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to rozhodně ne. Rakušané by nám velice rádi prodávali svou elektrickou energii. I když nyní díky zelenému Greténismu se z Rakouska stal dovozce elektřiny. Takže buďme rádi a děkujme bohu, že máme své jaderné i jiné elektrárny a nejsme nuceni kupovat elektriku za předražené ceny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2020 19:07
"Vzhledem ke stáří a údajné poruchovosti dukovanské elektrárny", to je jen čurinovní perlička, JE Dukovany jsou v provozu 35 let, což je asi jako normální fve panel, který ovšem žádnou poruchovost nemá.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2020 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
FV panel zdechne podstatně dříve.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2020 11:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Bum plác. Dejte link.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.8.2020 07:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Čínský panel po cca 7 letech natolik poklesne ve výkonu, že už se ho nevyplatí provozovat. Údaj odtud, z Ekolistu, nějaké dva tři měsíce nazpět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2020 18:40 Reaguje na Jan Šimůnek
Dejte link.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.7.2020 19:28
Snad i bez tlaku na snižování CO2 by byla jaderná energie optimálním řešením budoucích energetických potřeb.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.7.2020 07:10 Reaguje na Richard Vacek
Snad nám všem budoucnost neukáže, jak moc se mýlíte....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.7.2020 11:01 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Obávám se, že ukáže. A nebude to dlouho trvat, už dnes jsme největší emitenti CO2 z uhláků na obyvatele.
V absolutních číslech to působí dost děsivě: Nejhorší je Polsko (38,5 mil obyvatel), druhé Německo (82,4 mil) třetí Česko (10 mil.).
Ovšem nejhorší je trend, kdy všichni makají (i ti Poláci) a u nás se neděje ani ťok.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist