https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-opet-schvalila-navrh-ktery-zakazuje-nektere-jednorazove-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda opět schválila návrh, který zakazuje některé jednorázové plasty

7.11.2021 00:42 | PRAHA (ČTK)
Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.
Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.
Foto | Ram Yoga / Flickr
Návrh zákona, který zakazuje jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka, opět schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí. Zákon má být účinný od července, posoudí ho Parlament. Kabinet už návrh schválil v lednu, Sněmovna jej ale následně neprojednala. Podle zákona bude doprodej zásob možný do nabytí účinnosti zákona. Předloha je převodem evropské směrnice schválené v roce 2019. Návrh upravuje i povinnosti výrobců některých plastových výrobků.
 

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu. Díky zákazu by se podle resortu měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů.

"Obracíme se teď zejména na zákonodárce, aby zákon byl projednán co nejrychleji a ČR se vyhnula případným sankcím ze strany Evropské komise. Především ale tato nová legislativa přináší pozitivní změnu, tedy snížení nesmyslného nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, po které veřejnost volá a průmysl i obchod jsou na ni dlouhodobě připraveni," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

"K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, již dnes existuje řada opakovaně použitelných alternativ, a tak ročně můžeme uspořit miliony kusů jednorázových plastů. Kromě toho díky nové legislativě obce dostanou příspěvek na úklid veřejných prostor," dodal.

Zákon také uvádí požadavky na část samotných výrobků z plastu. Například nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Další opatření řeší třeba budoucí povinný podíl recyklovatelného plastu u plastových lahví. V případech určitých produktů, například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry, musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Výrobci některých produktů také musí uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ.

Výrobci budou muset také označovat výrobky z plastů jednotným značením. Týkat se to bude cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Návrh zákona posiluje rovněž takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci cigaret se budou muset podílet na úklidu cigaretových odpadků v obcích. "Ke spolupráci výrobců s obcemi by mělo docházet prostřednictvím kolektivních systémů, obce tak získají finanční příspěvky na úklid," uvedl resort.

Plnění nového zákona budou kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent.

Ministerstvo uvedlo, že na podporu přechodu na alternativy jednorázových plastových výrobků v poslední dotační výzvě dalo 60 milionů korun. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí pro období let 2021 až 2027 půjde na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.11.2021 06:25
Konečně. Firmy už dávno směrnici EU vyhověly, jenže pak se ukázalo, že Čína potřebuje odbyt na brčka, tak to bylo pozastaveno. Chápu to u jednorázových plastů kvůli covidu, ale proč zase hasíme požár, až když vypukne? Prevence je lepší. I s plastovými brčky, i s klimatickou změnou!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 08:12 Reaguje na Katka Pazderů
Já si myslím, že se na to jde ze špatného konce, od konce.
Řešení bych viděl na začátku, u výrobce.
Každý plastový výrobek má nějaké chemické složení a způsob racyklace, podle toho bych je zařadil do kategorií a podle nich bych je vykupoval stejně, jako kovy.
Pokryla by to spotřební daň, ovšem výhoda by byla, že odpadový plast by byl už perfektně vytříděn se sběren a výrobce by ho jednouduše recykloval.
Viděla jste se někde válet cokoliv železného, natož z barevných kovů??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud by výrobce nedodržel chemické složení výrobku, dostal by na něj třeba tisíc procent daň a pak by se ale musel spalovat.
Odpovědět
Pe

Petr

7.11.2021 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Problém jednorázových plastů je jejich velikost. Jsou drobné a nic neváží. Na váhu je tedy vykupovat nejde a kusový výkup by z nich udělal neprodejnou věc. Výkup je tudíž nereálný.
Nepoužívat je (to lze jedině zákazem) je opravdu jediné řešení toho, že se válí všude a ve všem kolem nás a nevíme co s nimi. Proste nevyrábět odpad.
Odpovědět
Pe

Petr

7.11.2021 12:14 Reaguje na Petr
Jak lidi odnaučit pít plastovým brčkem z plastového kelímku je pohovový problém proti problému co s plastovými brčky a kelímky na skládkách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 16:33 Reaguje na Petr
Plasty jsou hygienické a velmi praktické a není je možné dnes prakticky nahradit.
Samozřjmě by to znamenalo, že každý návštěvník baru vše po sobě hodí do správné nádoby a kdo to neudělá, udělají to uklízeči.
Jako centrální problém to nevidím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 16:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Tímhle systémem vyčistili třeba USA od plechovek od piva.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:24 Reaguje na Pavel Hanzl
No, ono to nebylo tak růžové a byl z toho třeba ve větších městech fest bordel.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2021 18:47 Reaguje na Petr
Řešení je víc a nejsou složitá. Všechny termoplasty a jednorázové obaly spálit v moderni spalovně/teplárně. Nejlevnější a nejjednodušší by to bylo bez třídění a nakonec i ekologičtější než skladky a zanášení oceánů odpadem.
Pamatujete dřívější obchody s pulty na prodej ovoce, zeleniny a masa? Balené byly snad jen tavené sýry. Ovoce se dávalo do papírových sáčků. Vyhazovalo se míň a ani obchod asi neměl tolik bioodpadu jako dnes. Jeden problém byl, fronty u pultů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:23 Reaguje na Jarka O.
Pálit plasty je zločin. Je potřeba je recyklovat.
Nevím, jestli je lepší papír, ten se dělá ze dřeva.....
Právě když se začínaly používat plasty, hlavním argumentem bylo, kolik se ušetří lesů....
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.11.2021 15:35
Docela by mne zajímalo, jaký je za rok celkový objem takových brček.

Nemohu se zbavit podezření, že objem všech desek, šanonů a krabic, které budou použity pro materiály týkající se tohoto svět zachraňujícího předpisu bude s objemem zakázaných brček srovnatelný.
Odpovědět

Jirka Černý

7.11.2021 18:24 Reaguje na Viktor Šedivý
Použil jste logické myšlení, to se v ekologii zásadně nepoužívá. Pro ekology jsou problém plastová brčka které v průměru dají pár gramů na osobu za rok, to je špatně, ale oplácat co nejvíc budov polyesterenem je super protože no vlastně ani nevím proč je to prostě ekologie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:25 Reaguje na Jirka Černý
Brčka z pobřežních barů zasviní úplně všechno širokém okolí. U nás je to samozřejmě nesmysl.
Polysteren je tepelná izolace a velmi výrazně šetří energii na vytápění.
Odpovědět

Jirka Černý

8.11.2021 05:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě tepelně izoluje, ale jednou z toho bude další velký problém.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

8.11.2021 11:06 Reaguje na Jirka Černý
Možná je vhodné dodat, že jediným významným výrobcem v Evropě je chemička v Kralupech (ale ti zpracovávají jenom svoji zmetkovou výrobu).

Takže chcete-li jej zpracovat, nejbližší zpracovatel (nikoliv překupník) je v Litvě.

To taky o něčem svědčí, ne?

Všichni na MŽP budou recyklovat až do ztráty vědomí, ale o koncovku se nepostarají.

Když projednáváte výrobu výrobku z odpadu, tak si připadáte, jako byste žádali povolit ještě jeden Temelín - všechno je strašně komplikované a mnohdy to ani nejde reálně splnit, protože strach legislativců ze zneužití zákona převyšuje nad jejich znalostí reálné provozní praxe!
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

8.11.2021 10:58 Reaguje na Jirka Černý
Naprosto správně!
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

8.11.2021 10:56 Reaguje na Viktor Šedivý
Vy jste to trefil naprosto přesně!

Fakt si EU myslí, že zákazem jednorázových plastových brček něco změní, když tiše tolerují ukládání odpadu do moří a oceánů v nesrovnatelně větším množství?

EU kritizuje plovoucí ostrovy plastů v mořích a oceánech. Ale když se na to podíváte blíže, je to jenom laciná blamáž populistů.

Proč tedy EU neomezí nebo nezakáže odstraňování odpadů spočívající ve vypouštění do moří a oceánů včetně ukládání do mořského dna?

Existuje Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/904 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí, ale když si ji přečtete, odkazuje se na Směrnici č.98/2008 (o odpadech), která to přímo nezakazuje.

Co víc - ona ještě oficiálně zavádí evidenční kód nakládání, označený jako:

D7 Vypouštění do moří a oceánů, včetně ukládání do mořského dna

čímž to vlastně legalizují jako oficiální způsob nakládání s odpady.

Tak co vlastně v EU chtějí, když nedokážou ani členským zemím zakázat vypouštění odpadů do moří a oceánů?

A pak to budou dohánět brčkama, která je fakt nevytrhnou?

A ještě jedna zajímavost: nová legislativa o odpadech od 1.1.2030 neumožňuje ukládat na skládce odpady, jejichž VÝHŘEVNOST v sušině je VYŠŠÍ než 6,5 MJ/kg.

A proč MŽP v opatření proti jednorázovým plastům nelimituje mimo jiné i výhřevnost v sušině také s hranicí 6,5 MJ/kg? Nejdříve povolí zavážet tuto zem nekvalitními plasty z celého světa a pak až ty plasty ukončí svůj životní cyklus, tak zjistíme, že je něco špatně?

To je to samé, jako letět na jednání vzdálené 50 km proudovým tryskáčem a pak se natřásat na mezinárodním fóru na ochranu klimatu, nemyslíte?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.11.2021 19:22
Já se vždy zamýšlím nad tím, jak mohly žít všechny generace včetně zčásti
i té mé, bez "nenahraditelných" plastů. Jak lidé pili bez brček a PETek,
z čeho jedli donesený oběd, co si oblékali, když ne syntetické oděvy atd.?
Myslím, že zakopaný pes je v dostupnosti hlavně těch jednorázových plastů.
Pokud by přestala jejich výroba a dovoz, tak budou lidé nuceni se vrátit
k opakovaně použitým plastovým výrobkům a nebo jiným materiálům. Zákaz
tak do jisté míry toto řeší, ale je adekvátní náhrada? Já ji používám,
ale přinuťte lidi jít do přírody s čutorou a zase zpět, když někteří
nejsou ochotni jít zpět ani s několikagramovou prázdnou PETkou. Je to
bohužel i výchovou a stádním chováním lidí, kteří vida PETku u cesty,
tak k ní přidají i svoji. Vyhazuje odpad kamarád? Tak místo pokárání
se k němu připojí a posilněni povzbuzovadly vysypou i ten odpadkový
koš, pokud ho rovnou nehodí do lesa či do vody. Vidím to každý víkend,
kdy se sejde ekologicky uvědomělá mládež kárající rodiče a prarodiče
za zničení planety a povzbuzeni kolektivně rozhazují odpadky kolem
altánku u rybníka vybudovaného městem k relaxaci slušných lidí. Druhý
den nastoupíme na procházce my, co jsme jim zničili planetu, zase to
uklidíme a nebo voláme rovnou komunál, aby přijel pro ty haldy smetí.
Ne, neházím mládež do jednoho pytle, stejně tak ani jiné generace a
ani lidstvo kompletně, ale po padesátnících tam svinčík není, spíše
naopak. Nebylo to tehdejší výchovou a není to tou dnešní? Úklidové
služby kam se podívám a my kdysi uklízeli na internátech denně chodby,
WC, pokoje a za trest i třídy ve škole po nějakých lumpárnách. Dnes
to dětem nařídit, tak je to šikana a přitom to byla výchova, která
se nám vžila a neopustila nás dodnes mimo těch, kteří popírají vše
minulé a spoléhají se na ty uklízecí služby. Vždyť oni si je z daní
platí, tak proč se sehnout pro upadlý odpad? V tom to je, že se
lidé spoléhají na práci jiných a už nemíní udělat ani to minimum.
Je třeba začít s výchovou a nespoléhat se pouze na zákazy, které
jsou ale nutné asi taky, protože kšeft je kšeft a pohodlnost je
pohodlnost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist