https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-projedna-zmeny-vyuziti-penez-z-prodeje-emisnich-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projedná změny využití peněz z prodeje emisních povolenek

2.1.2024 12:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stát by měl v příštích letech používat veškeré výnosy z emisních povolenek na opatření, která budou snižovat nebo kompenzovat důsledky změny klimatu. Dosud má tuto povinnost pouze u části z těchto výnosů. Počítá s tím návrh novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami, kterou ve středu projedná vláda. Ta bude muset vyřešit rozpor, kdo bude příjmy z dražby povolenek kontrolovat, zájem o to má totiž hned několik ministerstev. Vyplývá to z překládací zprávy pro vládu, kterou má ČTK k dispozici. Letošní výnosy z povolenek by podle odhadů měly činit přes 40 miliard Kč.
 

Emisní povolenky nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu.

Návrh revidované novely reaguje na upravenou směrnici EU, která vyžaduje, aby veškeré výnosy z povolenek byly využity na ochranu klimatu. Stát to bude muset unii zřejmě i vykazovat. Dosud musela být takto použita pouze polovinu těchto výnosů, v případě zbylých peněz šlo jen o doporučení. Konkrétní příklady opatření, na které bude možné peníze nově využít, návrh nespecifikuje.

Neshody však panují kolem směřování výnosů z povolenek. V současné době je část výnosů přerozdělená mezi ministerstvo životního prostředí (MŽP), ministerstvo průmyslu a obchodu a státní rozpočet. To by však novela měla změnit. Podle MŽP, které návrh zpracovalo, by peníze měly být pod správou Státního fondu životního prostředí. Odůvodňuje to tím, že jako gestor pro oblast emisních povolenek musí zajistit jejich účelné využití ve prospěch opatření proti změně klimatu.

S tím však nesouhlasí MPO, které žádá příjmy z povolenek do vlastní rozpočtové kapitoly, a to kvůli potřebě financovat provozní podporu existujících zdrojů energie. Ministerstva financí a dopravy pak chtějí, aby výnosy byly příjmem státního rozpočtu. Na rozdělení peněz se resorty neshodly ani v rámci připomínkového řízení.

Nejasnosti ovšem může podle mnohých vyvolat i použití výnosů z emisních povolenek. Podle místopředsedy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka by vláda měla peníze utržených z prodeje emisních povolenek použít například na snížení cen energií. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) to však odmítl. Podle něho by to bylo v rozporu s unijními pravidly.

Návrh novely dále počítá s úpravou celkového množství povolenek pro leteckou dopravu a rozšiřuje systém i na námořní dopravu.

Schvalování novely postupně nabírá zpoždění. Podle původních plánů měla původně platit už od začátku tohoto roku. V případě delších průtahů by mohly Česku za opožděné přijetí úprav hrozit i sankce.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

2.1.2024 14:09
ETS je systém s velmi nejasnými pravidly, který nesmírně vyhovuje byrokratům.

Nejlepší by bylo všechny tyto peníze využít na stavbu nových jaderných bloků.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.1.2024 15:41
Volné prostředky snad použít na snížení státního dluhu. Předlužený stát pak jen splácí úroky z minulých dluhů a nemůže investovat ani do energetiky ani do ochrany přírody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2024 20:48 Reaguje na Richard Vacek
To nejsou prostředky na zaplácání dluhů nezodpovědných poltiků. Ty jsou na budování OZE a platí to všichni lidé.
Odpovědět
ZK

Zan K.

2.1.2024 16:20
Emisní povolenky? Jen kšeft pro pár vyvolených. Jak jsem již uváděl, jediné řešení jsou ony měřiče znečičtění a platby přímo v místě znečištování. Ale to se pak těžko kšeftovalo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.1.2024 16:55
https://www.osel.cz/myslenka.php?myslenka=3294
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 11:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Není to ten pán který doporučoval čtení knih Lomborga (jako předního odborníka na klima) a dále knih od Klause a Kremlíka? :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.1.2024 15:25 Reaguje na Petr Eliáš
Šetáka jsem neviděl doporučovat Lomborga. Nicméně celá citace:

I když už je dávno zelenou ideologií nezaslepeným lidem jasné, že za bojem proti klimatické změně se skrývá především útok na tržní ekonomiku a svobodu jedince, nikoli potřebný a uměřený racionální přístup k přírodě, co si mají počít?
Poprvé v dějinách lidstva přestal být člověk cílem politického snažení, ale stal se překážkou a problémem kýženého rozkvětu. Jeho místo zaplnily nehmatatelné entity jako udržitelnost, podnebí nebo čistá energie. Tento počin umožňuje provádět politiku směřující proti zájmům zdrcující většiny občanů.
(Prof. Ing. Jaroslav Šesták, DrSc, dr.h.c., fyzikální chemik, emeritní vědec Akademie věd ČR)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 16:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na Lomborga odkazuje třeba v článcích na Lidovkách. ;)

Dle výroků beru výroky Šestáka s velikou rezervou.

Jeho výrok v parlamentních listech zde:

,,Velmi jasně popisuje rizika současného bloudění klimatologie na pomezí politické doktríny práce nazvaná „Globální oteplování“, definující tři rizika – vědecké, politické a mediální. To první definuje jako snahu modelovat pouze troposféru s tím, že modely nezahrnují historické, astronomické či geofyzikální poznatky spolu s ignorací thesí termodynamiky.,,

Šesták také tvrdí, že ho vykopli z AV kvůli vyznamenání od Zemana. Komentář jeho spolupracovníka zde:
https://www.pressreader.com/czech-republic/lidove-noviny/20190207/281835759947826

Škoda že v oblasti klimatologie nic nepublikoval...
Odpovědět
An

Antioxid

3.1.2024 20:59 Reaguje na Petr Eliáš
Tak si pro změnu přečtěte knihu ekologického aktivisty Shellenbergera Apokalypsa nebude. Tam se dočtete, kdo na Green Dealu nejvíce vydělal - několik miliardářů a šéfka Demokratické strany, která z Obamy vymámila na GD miliardy.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 21:52 Reaguje na Antioxid
Proč bych měl číst takovou škváru? :)

https://yaleclimateconnections.org/2020/07/review-bad-science-and-bad-arguments-abound-in-apocalypse-never/
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.1.2024 10:34
Emisní povolenky je umělé zdražení ceny energie. Je to sociálněinženýrský projekt, který vyhání výrobu z Evropy a dramaticky zdražuje život zejména lidem s nízkými příjmy. Sociálněinženýrské pokusy vždy skončily špatně.

Výnosy z emisních povolenek v rukou SFŽP jsou vyhozené peníze do kanálu.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.1.2024 13:03
Ještě na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, někteří vědci uvažovali o postupném ochlazování. Pak přišlo strašení ozonovou dírou nad jižní polokoulí Země, za kterou prý může lidstvo a jeho freon. Následovalo varování o globálním oteplování, které se jaksi zatím nedostavilo. Nyní jsme strašeni klimatickou změnou. To může být jakýkoliv výkyv, ať již oteplení, tak i ochlazení. I za to bude jistě zodpovědné to hříšné lidstvo, kterému se jeho „vina“ nesmí strpět. Slunci zatím neporučíme, jak moc má svítit, hřát nás, ani aby si již konečně šlo na pár let odpočinout…
Povinnost obchodování s povolenkami, mají všichni provozovatelé stacionárních spalovacích zařízení, s instalovaným tepelným příkonem 20 a více MW. Obchod je byznys. V tomto případě, pro ty postižené provozovatele, dokonce byznys ze zákona povinný. Akorát se v něm neplatí reálnými penězi, ale tzv. povolenkami. Část z nich, každoročně snižovanou, provozovatel spalovacího zařízení obdrží zdarma od ministerstva. Zbytek si musí za své peníze dokoupit. Od obchodníka na burze. Za spekulativní tržní cenu. A po skončení kalendářního roku, spočítat si svou roční produkci oxidu uhličitého. Nechat výpočet ověřit verifikační autoritě a pak, ministerstvu odevzdat odpovídající množství svých povolenek. Elektronicky. Je to zelenými politiky uměle vytvořený povinný byznys, který nepřináší žádnou reálnou přidanou hodnotu. Jen provozovatelům těch spalovacích zařízení zvyšuje provozní náklady, které pak musí promítnout do ceny svého výrobku, nebo do poskytované služby. Zaplatí kupující, odběratel...
Prý, aby stimuloval provozovatele k investicím do pořízení a provozování ekologičtějších spalovacích zdrojů. Asi proto jim tím povinným obchodováním, část jejich reálných peněz vezmeme. A teď se budeme handrkovat, které ministerstvo pak využije ročně odevzdaných 40 mld. korun. Za vypuštění přírodního plynu, kterému všichni vděčíme za své bytí. Komínem zpět do ovzduší.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 13:23 Reaguje na Tonda Selektoda
Globální oteplování se nedostavilo? To jako fakt? :D
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.1.2024 15:26 Reaguje na Petr Eliáš

I když už je dávno zelenou ideologií nezaslepeným lidem jasné, že za bojem proti klimatické změně se skrývá především útok na tržní ekonomiku a svobodu jedince, nikoli potřebný a uměřený racionální přístup k přírodě, co si mají počít?
Poprvé v dějinách lidstva přestal být člověk cílem politického snažení, ale stal se překážkou a problémem kýženého rozkvětu. Jeho místo zaplnily nehmatatelné entity jako udržitelnost, podnebí nebo čistá energie. Tento počin umožňuje provádět politiku směřující proti zájmům zdrcující většiny občanů.
(Prof. Ing. Jaroslav Šesták, DrSc, dr.h.c., fyzikální chemik, emeritní vědec Akademie věd ČR)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 15:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Proč to sem kopírujete znova? :)

Tak odpovězte, GO se nedostavilo?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.1.2024 17:45 Reaguje na Petr Eliáš
Proč ta agrese, Petře? Ale pokud chcete…
Ne, ty hrůzy, kterými jsme byli strašeni před dvaceti lety, se opravdu nekonaly. Naopak, „vědci“, placení z různých grantů a korporátních darů, ve prospěch zavádění této ideologie, a cíleného omezování svobody lidí, museli pod vlivem skutečného stavu „oteplování“, své teoretické modely budoucího vývoje zpětně upravovat, aby se alespoň trochu přiblížily prožité realitě nedávných let.
A vězte, že jsou i vědci, kteří s těmito alarmistickými výsledky předkládaných modelů změn klimatu nesouhlasí…
Uvědomte si též, že ani účastníci těch summitů o změně klimatu, tomu sami nevěří a spíše se zajímají o peníze. Jinak by sotva na tyto sešlosti létali soukromými tryskáči, a na těchto srazech místo propagovaných červů a cvrčků, konzumovali maso a výrobky z něj.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 19:03 Reaguje na Tonda Selektoda
Ale to není agrese. To je jen smích, jak můžete napsat takovou hromadu doslova hovadin..

Kromě žvanění o nějakých ,,zaplacených vědcích,, a ideologii jste nenapsal nic. Pokud jste si nevšiml oteplení, tak jste těžký ignorant.

Ono na rozbití těch vašich blábolů stačí predikce z 1988 od Hansena.

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jun/25/30-years-later-deniers-are-still-lying-about-hansens-amazing-global-warming-prediction

A jací vědci nesouhlasí? To jsem zvědavý - to bude zase nějaký Lindzen, Lomborg, Clauser, atd. co? :D
Odpovědět
An

Antioxid

3.1.2024 21:05 Reaguje na Petr Eliáš
Na okraj k těm předpovědím. Šéf IPCC předpovídal že roztají všechny ledovce v Himalájích. Už se to mělo stát před pár lety a všiml jste si, že neroztály?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 21:32 Reaguje na Antioxid
Nerad to kazím, ale měly roztát v roce 2035. A nepředpovídal to šéf IPCC, ale IPCC vycházelo z odhadu indického glaciologa. ;) Ale rozumím tomu slaměnému panákovi - realita prokázala, že měl Hansen pravdu, tak šup rychle jiné téma. :)

https://skepticalscience.com/IPCC-Himalayan-glacier-2035-prediction-intermediate.htm
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.1.2024 22:10 Reaguje na Petr Eliáš
Petře, z Vaší odpovědi plyne, že máte přístup k internetu a stejně jako i já, si můžete potřebné informace „vygůglit“.
A pokud mé příspěvky hodnotíte jen jako žvásty a bláboly, budiž. Je to Váš názor a projev Vaší osobnosti.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 22:26 Reaguje na Tonda Selektoda
Čekal jsem nějaký převratný důkaz o tom nedostavení se GO a upravovaných modelech. No jo, ale vezmi z dlaně chlup, když tam není, že? :)

Tak píšete jen jakési spekulace a domněnky - jinými slovy žvásty. :D
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.1.2024 09:36 Reaguje na Petr Eliáš
Model sem, model tam. Zda je správný nebo špatný se dokazuje těžko, neb i souhlas výsledku neznamená že byl správný. Nicméně. Z minulosti je odměřeno, že před nástupem doby ledové se významně oteplilo. Netvrdím nic o skutečném oteplování a jeho důvodech. Podle mne nikido neví, ci je důvodem, a je tedy velmi chybná hysterie a víra, že to snadno zvládneme s CO2. Tedy to co píše Šesták..
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.1.2024 11:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jo aha, takže když někdo před pětatřiceti lety sestavil model, který se trefil na realitu, tak se to těžko dokazuje? No to má tedy logiku.

No, ony existují doby ledové a meziledové, to není nic nového. A na klima má vliv třeba aktivita Slunce, astronomické cykly, složení atmosféry, a blabla další. A ono se to, představte si to, pozoruje, studuje a měří.

Spoléhat se na váš názor, nebo na tvrzení Šestáka - který v oboru klimatologie nikdy nic nepublikoval a jen žvaní o bloudění klimatologie apod. - je docela k ničemu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.1.2024 18:17 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě jste si všimnul, že ani Šesták a ani já nemluví o existenci oteplování. Ale vy stejně nečtete ať 1x nebo 3x. Vše je hrách na stěnu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.1.2024 19:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já se v tomto vlákně ptal na to GO, které se nedostavilo. ;) Reagoval jste, tak jsem myslel že chcete odpovědět...


Odpovědět
RA

Robert Axamit

3.1.2024 16:02
Emisní povolenky nejsou ničím jiným, než daní, o jejíž výnos se dělí skupiny zelených fanatiků u nás a v Bruselu. Zároveň insiderům umožňuje pohodlný spekulační přivydělek. Naprostou hrůzu pak u nich vzbuzuje pomyšlení na jejich zrušení, jako nástroje na okrádání obyvatelstva. Včera zrušit bylo pozdě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist