https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vladou-prijaty-klimaticko-energeticky-plan-neni-podle-ano-realisticky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vládou přijatý klimaticko-energetický plán není podle ANO realistický

19.10.2023 17:32 | PRAHA (ČTK)
Klimaticko-energetický plán, který ve středu schválila vláda, není podle opozičního hnutí ANO realistický. Kvůli cenám vyplývajícím z množství emisních povolenek určených pro evropský trh je třeba připravit se na odklon od uhlí už za čtyři roky. Na tiskové konferenci hnutí to uvedl bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Kabinet Petra Fialy (ODS) počítá v plánu s ukončením výroby elektřiny z uhlí v roce 2033, podle části expertů ale cena této výroby bude už v letech 2026 či 2027 tak vysoká, že se nevyplatí. Nyní tvoří třetinu vyrobené energie. Česko se tak může dostat do role prosebníka, který bude muset elektřinu nakupovat, uvedl Havlíček. Vláda podle něj musí rychle rozhodnout, jak výpadek kompenzovat, například výstavbou plynových elektráren či urychlením prací na nových jaderných zdrojích.
 

Plán jako celek bude podle ANO znamenat zvýšení poplatků za emise, cen energií i nákladů na zateplování objektů. Havlíček popsal jeho cíle jako stachanovské a autory nazval novodobými progresivisty. Za ambiciózní, ale nereálný cíl má i navýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030 z 18 na 30 procent, a to i vzhledem k tomu, že si vyžádá stamiliardové investice do rozvodných sítí.

Aktualizovaný plán v delším časovém horizontu počítá i s posílením jaderné energetiky, zejména výstavbou až čtyř nových jaderných bloků. Část expertů oslovených ČTK hodnotí plán jako dobrý základ a kompromis vycházející z okolností, podle dalších je zejména v oblasti obnovitelných zdrojů málo ambiciózní.

Institut Puls kritizuje vládu kvůli jejímu postoji k odklonu od uhlí. Podle institutu jde sice o správný krok, plán však plán nebere v potaz realitu, protože zavírání uhelných dolů bude mnohem rychlejší a Česko bude muset uhelné elektrárny brzy předělat na plynové, což se výrazně prodraží. Česko by podle institutu tak mělo raději část energie dovážet.

Vláda nyní plán odešle Evropské komisi, se kterou bude materiál dál konzultovat a případně opravovat. Finální znění by pak měl mít stát hotové do léta příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

20.10.2023 09:32
hrůza, vyměníme uhlí za plyn a jsme spokojeni ,asi dnešním dodavatelům plynu ještě nestačí současné zisky a my musíme poslouchat a přidělat další plynové elektrárny?
plynové El. mají malé emise, na celé cestě od těžby ke spotřebiteli až po spálení?
stačí zvolit správnou metodu počítání emisí
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

20.10.2023 13:50 Reaguje na vaber
Nahradit jeden fosil druhým, to je to správné EKO. ;)
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

20.10.2023 13:50 Reaguje na vaber
Nahradit jeden fosil druhým, to je to správné EKO. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2023 07:54 Reaguje na vaber
Plyn je x násobně čistší (gigantické úniky při těžbě a dopravě byly záležitost především Ruska) a hlavně nám uhlí dochází a kolem roku 2030 stejně uhelná elktřina finančně neobstojí. Kvůli problémům s těžbou i emisním povolenkám. A vozit uhlí z Austrálie snad nechtějí ani naši místní ropáčci.
Odpovědět
OV

Oldřich Vašíček

20.10.2023 13:51
Nevím jestli ANO ho považuje za nerealistický, ale mám dojem, že všichni. A to včetně navrhovatelů toho plánu. Ale něco se schválit muselo? :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2023 08:12
"Vláda podle něj (Havlíčka) musí rychle rozhodnout, jak výpadek kompenzovat, například výstavbou plynových elektráren či urychlením prací na nových jaderných zdrojích."
A co tento žvanilkin zvaný Drmola dělal v roce 2014, když Babiš zarazil tendr na dostavbu Temelíne před dokončením? Hrabišovi vohnouti jsou naprosto kouzelná banda, pořád shazují na tuhle vládu průšvihy, které spáchali oni.
Asi se drží bodu A) ruské demagogie, která říká:"z vlastních špinavostí obviníš nepřítele!e." Nádherný příklad je Babišův podpis Green dealu bez jediného pípnutí, na který mohutně nadává a háže to na pětikoku, velmi komický byl jeho výstup s víčkem na petce s kolou.
Jenom nechápu, proč tolik nešťastníků téhle zkorumpované a prolhané bandě věří.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.10.2023 10:39
Sliby se slibují a blázni a snílci se radují. Realisté vědí, že jde pouze
o slib, který nelze splnit. Nemá smysl se dál rozepisovat, ale stejné ambice má celá EU a zdroje plynu jako náhrady za VEŠKERÉ uhlí a to i v teplárenství je iluzí. Představte si konflikt Izrael(+ USA a NATO) versus arabský svět. To by byla stopka plynu z Arábie a blokáda Suezu. Co pak?
Diversifikace se nekonala a jeden monopol vystřídal v EU monopol druhý.
U jádra totéž a případného černého uhlí taky tak. Řešení má ale Markéta
se svými svetry a traktorista s využitím prdů dobytka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2023 08:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Plácáte jak dycky, Německo má obrovskou a silně průmyslovou ekonomiku a z poloviny jede na OZE, především na vítr. Staví se další objemy ve výkonech i akumulacích (především vodíkových), ovšem hlupy čecháček sedí na zadku a jen kritizuje. A za pár letech bude bečet jak stádo želv, že má drahou elektriku a že se na nás všichni vykašlali a nikdo nám nepomohl a zlý kapitalista nás ždímá. Blbství tohoto národa ho stahuje stále ke dnu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist