https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlastnici-soukromych-lesu-zadaji-snizeni-minimalni-vymery-honitby-na-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlastníci soukromých lesů žádají snížení minimální výměry honitby na polovinu

23.2.2023 14:17 | HUMPOLEC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vlastníci nestátních lesů žádají ministerstvo zemědělství, aby v chystané novele zákona o myslivosti snížilo minimální výměru vlastní honitby z nynějších 500 hektarů na 250 hektarů. Svou honitbu by pak mohlo mít víc majitelů lesů, což by jim umožnilo lépe předcházet škodám způsobeným zvěří na porostech. V Humpolci to na dnešní valné hromadě Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) - komory soukromých lesů řekl předseda komory Richard Podstatzký.
 

"Víme všichni, že téma novelizace zákona o myslivosti spustila kůrovcová kalamita. S ohledem na ty obrovské plochy, které se snažíme obnovit, vznikla potřeba narovnat stavy zvěře s jejím okolím, snížit tyto stavy spárkaté zvěře," řekl Podstatzký. Návrh, který představilo ministerstvo zemědělství v polovině tohoto měsíce, podle něj nenaplňuje vládní prohlášení o posílení pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb.

Požadavek SVOL na snížení výměry vlastní honitby na 250 hektarů označil předseda komory za kompromis. "V Rakousku je minimální výměra od 115 hektarů a v Německu dokonce od 75 hektarů," řekl.

Hlavním cílem novely zákona o myslivosti je podle ministerstva zemědělství snížení stavů dlouhodobě přemnožené spárkaté zvěře, digitalizace správy myslivosti a posílení práv vlastníků pozemků. Při představení novely zákona zástupci ministerstva uvedli, že lze očekávat, že o některých hodně diskutovaných tématech se rozhodne při projednávání ve Sněmovně. Podstatzký dnes řekl, že to je alibismus a důsledek lobbingu Českomoravské myslivecké jednoty na ministerstvu.

"Plánování chovu a lovu bude bez rozdílu držení a užívání honiteb upraveno tak, aby les nebyl nadměrně poškozován," řekl Patrik Mlynář, vrchní ředitel sekce lesního hospodářství ministerstva zemědělství. Uvedl, že novela zákona o myslivosti půjde do standardního legislativního procesu do konce března, vláda by se jí měla zabývat před letními prázdninami. "Do té doby, si myslím, že je možné tyto věci diskutovat, mimo jiné i 9. března jste i vy pozváni na jednání všech dotčených nevládních organizací na ministerstvo zemědělství," řekl.

Českomoravská myslivecká jednota, která sdružuje 52 000 členů, se zmenšováním minimální výměry honiteb nesouhlasí. Již dříve uvedla, že požadavky vlastníků lesů a zemědělských pozemků by znemožnily hospodaření se zvěří.

Předseda SVOL Jiří Svoboda dnes podotkl, že vlastníků lesů je asi 300 000. "Je třeba skutečně ten boj o pojetí, o filozofii toho zákona o myslivosti dotáhnout do konce. My neztrácíme naději," uvedl.

Komora soukromých lesů má přes 200 členů s výměrou okolo 150 000 hektarů lesa. SVOL má celkem 720 členů s 522.000 hektary lesů, což představuje 21 procent jejich výměry v ČR. Valná hromada SVOL bude v dubnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

aj

antony j

23.2.2023 18:43
Ano, v Rakousku, i Německu mají nižší minimální výměry honiteb. Jistě si každý rád odpoví na otázku, proč jich k nám Rakušanů či Němců tolik jezdí lovit, když je to u nich lepší?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2023 12:19 Reaguje na antony j
Blbost. 1. slučují se do společenstev, kde je průměrná rozloha 2 500 až 3 500 ha. Vlivem pestrosti krajiny jsou tam sice stavy vysoké jen 2 až 3 x vyšší než u nás, 2. myslivost a lov je u nich také mnohem rozšířenější. Stavy drobné jsou tam asi 10x vyšší. ( zajíc, králík, bažant) 3. Jsou kultivovanější, a zvyklí se domluvit. U nás stále někdo drží prapor nějakého boje a ideové nenávisti.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2023 22:44 Reaguje na Michal Ukropec
Tak jsem si přečetl komentáře. Pokud by opravdu měli majitelé honebních pozemků zájem o nápravu, předpokládal bych, že se spojí do větších celků, aby jejich hlas měl větší váhu. Třeba 3 - 10 000 ha. Ale pravda je taková, že se nedokážou domluvit ani v rámci 500 ha. Problémy nejsou ve velikosti honitby, ale v hamižnosti majitelů.
Odpovědět
PB

Pavel Bohuslav

23.2.2023 20:00
Zvěř je přemnožená,páchá obrovské škody v lesích na polích,srážky vozidel se zvěří působí smrtelná i vážná zranění osob.Na co ještě čekáme?Léta se o tom mluví,ale úpravy jsou vždy pouze kosmetické. Páni myslivci se chovají jako by mohli vše.Klidně jezdí i po polích auty.Jedině přísný dohled nad stavy zvěří a nutnost placení škod to může vyřešit.Myslivce ,co správně plní své povinnosti klidně odměnit dotací.Bohatě se to vrátí.
Odpovědět
pe

pepa

24.2.2023 05:17 Reaguje na Pavel Bohuslav
Dlouho jsem váhal než jsem se odhodlal přihlásit.Po přečtení,několika článku v tomto listu jsem to nevidržel.Takže tet za vše může zvěř,a až ji vlastníci vyhubí tak co jsi najdete za příčínu potom.Myslim že si jen za zvěří schováváte svojí neschopnost.Tak jako jsou dobří myslivci a špatní myslivci.Tak jsou dobří a špatní hospodáři,je třeba se po těchto lesích projít a hnet uvidíte o jakého hospodáře se jedná.Jen pro příklad,nedávno jsem prošel lesy okolo Sázavy zde hospodaří církev Benediktinů.Nekteré bloky lesních porostů zde připomínají přírodní rezervaci bez zásahu.
Za kůrovce nemúže zvěř ale hospodáři, vlastnící stát.Hájenky se rozprodali,hajní propustili scelilo se do velkých celků čeká se na výběrová řízení,které se potom napadne.A nežli se se udělá nové tak kůrovec žere a žere.Ano potom je vidět hodně zvěře, protože lesy mizí né po kouskách ale po celích blocích.Jestli si myslíte že kůrovce a přirozenou obnovu lesa vyřešíte menší honitbou a vyhubení spárkaté si ani ve snu nemyslím.Na závér chci vzkázat všem těm ekolobistum, jsem aktivní myslivec a vlastník zemědelských pozemků.Opravdu nechci vodit moje vnoučata jen do ZOO,protože v lese uvidí jen harvestor a na poli postřikovač.


Odpovědět
PB

Pavel Bohuslav

24.2.2023 11:54 Reaguje na pepa
Vážený pane,jsem malý zemědělec a živým se s tím.platím daňě pojištění.Náklady v zemědělství jsou obrovské ,ale nestěžuji si.Co je velkým problémem je přemnožená zvěř a vznikájící škody.Dříve bývaly lesy oplocené a vysoká zvěř na takové úrovni aby neškodila.Pro příklad uvedu jeden pozemek 5ha ,kde každoročně mám škodu rytím a okusem(pošlapáním)od30000-
100000Kč!Neúnosné.Tyto škody platím já.Myslivci za svoji činnost téměř neručí a škody nehradí.Jen když je maso.
Odpovědět
DA

DAG

24.2.2023 12:12 Reaguje na Pavel Bohuslav
Vy máte škody 100 tis. nevyužíváte svoje právo na náhradu škod? Na tom mi něco nesedí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2023 12:26 Reaguje na Pavel Bohuslav
Jako majitel honebního pozemku máte přednostní právo být členem místního M.S! Takže sedět, střílet a vydělávat na zvěřině. A nebo jste tak za " vodou" že vám to je jedno?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2023 12:23 Reaguje na pepa
Na brouka, klima a kuří oka je dobrý vlk. Jinak brouk je architekt lesa, a zvěř škodí i ptákům v korunách stromů. Nejen Slováci maj drevokocúra. U nás jsou i jelenokocúri!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2023 22:04 Reaguje na Pavel Bohuslav
Mě je to u zadele, jelikož mě nikde majitelé honebních pozemků nechtějí, abych jim tam neškodil střílením. Ale nechápu, proč v Rakousku nebo Německu Kde jsou 3x vyšší stavy vysoké a 10x vyšší stavy drobné včetně koroptví, křepelek, zajíců a králíků nemluvě o drobném ptastvu, obojživelnících a plazech takové problémy nejsou. Opravdu jen komunistico - fašistický ekologistický aktivista muže žádat likvidaci všeho živého.
Odpovědět
DA

DAG

24.2.2023 10:52
Plánování chovu a lovu bude bez rozdílu držení a užívání honiteb upraveno tak, aby les nebyl nadměrně poškozován,"

To je to důležité.
Velikost honitby na to nemá vliv a snaha o zmenšení honiteb je jen proto, aby si knižátka mohli udělat vlastní honitby.
Tímto přístupem dělají jen zmatek a odvádí pozornost od skutečně důležitých témat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

24.2.2023 19:59 Reaguje na DAG
Podívejte se prosím na článek , kolik lidí s jakou výměrou zastupují. 200 členů a 150 tisíc hektarů a SVOL 720 členů a 522 tisíc ha. Když si to spočtete tak teoreticky mají dost. Těch zbývajících 300 tisíců malých vlastníků se to asi už tak moc netýká. Za celou dobu jsem se zatím nedověděl jak chtějí transformovat HS tak aby se dostalo i na těch 300 tisíc. To jsou snad také majitelé. A ještě jedna maličkost o které se nemluví. Bude se někdo divit když se v zákoně asi "nedopatřením či opomenutím" s kterým už potom nedude možné nic dělat , změní v tichosti některé pasáže. Třeba : Pronajmout lze honitbu jen
a) občanu EU, která má platný český lovecký lístek.
c)právnické osobě EU , která na pozemcích v těchto honitbách zemědělsky nebo lesnicky hospodaří.
Odpovědět
VN

Vladimír Nechutný

28.2.2023 10:08
Tvrdit že že menší honitba přinese nižší stavy spárkaté zvěře je asi taková pravda jako že za kůrovcovou kalamitu může jen sucho. Kdo má zájem a opravdu chce tak si prostřednictvím honebního společenstva , popřípadě uplatněním škod na uživateli sjedná nápravu. Lesy české republiky snížily podstatně výměru svých honiteb v roce 1993 a stavy jelení zvěře v nich nepoklesly. Osobní zájmy jednotlivců(lov ) se vydávají za zájmy společnosti.
Koneckonců je to státní správa která má hospodaření(lov i péči) se zvěří ve své náplni a může jednat i ze své iniciativy nikoliv jen na podnět. Může vstoupit i do odsouhlasených plánů lovu .Mimo jiné už více jak 20 let musí dát uživatel honitby(spolek , firma , jednotlivec) k vyjádření vlastníkovi honitby(honebnímu společenstvu, právnické osobě např. LČR, fyzické osobě) jak sčítání tak následně plán lovu. Pokud není shody nastupuje státní správa a určuje výši lovu. Dále pak je možné z pozice vlastníka nebo uživatele pozemků využít institut návrhu na snížení stavů. Stávající právní úprava dává možmostí jak řešit i aktuální situaci. Hlavně však je držitel honitby(vlastník pozemků, sdružení vlastníků) rozhoduje o tom kdo a za jakých podmínek bude v honitbě myslivost provozovat. Vlastníci nemají žádnou povinnost honitbu pronajímat. Mohou na ni myslivecky hospodařit sami. Je to na vlastnících jakou formu užívání honitby( zda sami nebo pronájem) zvolí a popřípadě jaké podmínky si dají do smlouvy o pronájmu honitby.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist