https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodarna-plzen-zahajila-napousteni-zahradnich-bazenu-na-plzensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodárna Plzeň zahájila napouštění zahradních bazénů

2.4.2021 00:09 | PLZEŇ (ČTK)
Veřejná vodovodní síť není podle mluvčí pro velké odběry určená. Vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí se mohou uvolnit usazeniny na jeho stěnách, což zakalí vodu někdy i v širším okolí.
Veřejná vodovodní síť není podle mluvčí pro velké odběry určená. Vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí se mohou uvolnit usazeniny na jeho stěnách, což zakalí vodu někdy i v širším okolí.
Vodárna Plzeň, největší dodavatel pitné vody na západě Čech, začala napouštět zahradní bazény na Plzeňsku. Termíny závozů jsou asi ze 40 procent obsazené do půlky května, řekla ČTK mluvčí městské firmy Dana Veselá. Dodávka bazénové vody cisternou, za niž lidé neplatí stočné, neohrozí odběr pitné vody v okolí.
 

"Cisterna je stále oblíbenější," uvedla Veselá. Veřejná vodovodní síť není podle mluvčí pro velké odběry určená. Vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí se mohou uvolnit usazeniny na jeho stěnách, což zakalí vodu někdy i v širším okolí. Napouštění z kohoutku nelze použít v lokalitách s nedostatečnou kapacitou vodního zdroje. "Při napouštění z vlastní studny se pak lidé mohou v bazénech setkat s různými nežádoucími látkami, třeba i těžkými kovy, a s tím spojenou případnou likvidací chemikáliemi," uvedla Veselá.

Cisterny Vodárny mají více než 50metrové hadice a vodu dostanou i do zahrad, kam je přívod komplikovaný. Za kilometr se platí 36 korun, manipulační poplatek je 150 až 170 korun za započatou čtvrthodinu. "Běžný bazén z hobbymarketů se stihne zaplnit za 15 až 20 minut," řekla. Dodávka včetně vody vyjde na 2000 až 3000 korun.

Počet jarních objednávek v Plzni, Karlovicích i Nýřanech každoročně roste a je v řádu stovek na každý provoz, nejvíce v Plzni. "Chtějí to hodně babičky a dědečkové na své zahrady, kam jim jezdí vnoučata. Díky pitné vodě z toho nemají vyrážky a alergie. Navíc vodu nemusí nosit po kbelících. Je to luxusní způsob, jak si na celé léto zajistit pěknou vodu," řekla Veselá.

Když lidé plní bazén z vodovodu, musí postup konzultovat s pracovníky centrálního dispečinku Vodárny na telefonním čísle 377 413 444. "Aby nedošlo k ohrožení kvality pitné vody u něj ani ve veřejném vodovodu," uvedla Veselá. Čas napouštění je nutné volit mimo špičku v noci a rychlost napouštění by měla být zhruba deset litrů za minutu. Mluvčí upozornila, že u odběratelských smluv jsou nastavené denní a hodinové limity.

Termín napouštění cisternou, které se vždy provádí s respirátory, si musí lidé objednat e-mailem nebo telefonem. Platí se jen bezkontaktně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist