https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-v-praze-vyuziji-infrastrukturu-k-dorovnani-mnozstvi-energie-v-siti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři v Praze využijí infrastrukturu k dorovnání množství energie v síti

16.10.2023 00:58 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražští vodohospodáři využijí vodárenskou infrastrukturu k dorovnávání nerovnováhy v energetické soustavě. Cílem je finanční úspora a ulehčení síti. Stejně jako přečerpávací elektrárny budou Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vodu přečerpávat do vodojemů v době přebytku elektřiny. Jakmile množství klesne, čerpadla zastaví a ulehčí tak soustavě. Projekt již funguje na třech z 55 čerpacích stanic, sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.
 

"Celý systém funguje zcela automaticky. Centrální dispečink PVK dostává od přenosové soustavy on-line požadavky, podle nichž upravuje výkon čerpadel. A tím zvyšuje, nebo snižuje spotřebu elektrické energie. Čerpáme vodu v době, kdy je energie nadbytek, tudíž je i cena příznivá," uvedl generální ředitel PVK Petr Mrknos.

Na rozdíl od elektrické energie, vodu je podle vodáren možné snáz, levně a ekologicky skladovat. Nerovnováha v energetické síti je způsobována rostoucím množstvím využití obnovitelných zdrojů energie, které jsou ale závislé na přírodních podmínkách. "Potenciál vodárenské sítě na vyrovnávání těchto nerovnováh je obrovský. V Praze se pro skladování vody využívá 69 vodojemů o celkovém objemu téměř 760.000 metrů krychlových," uvedl Mrázek.

Ke zmíněným třem čerpacím stanicím, kde vyrovnávací systém funguje, postupně přibudou další. Dodávku vody to podle Mrkose v žádném případě neohrozí. "Každý vodojem má jasně stanovený minimální objem zásobní vody, která zabezpečí dostatek vody pro Pražany," uvedl Mrkos. Projekt si vyžádal náklady v řádu několika milionů korun. Návratnost je pak podle PVK plánována na dva roky.

PVK mají v metropoli na starosti distribuci vody, vodovodní síť má firma do roku 2028 pronajatou od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a menšinovým hlavní město Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se vlastníkem jediným.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

16.10.2023 07:22
Cena za elektřinu z FV v době, kdy je dlouhodobě sucho a jasno a všechny FV jedou na plný výkon, může být i záporná, odběratel dostane peníze za odběr proudu, protože pomáhá regulovat síť. Je třeba stále hledat možnosti odběru elektřiny- je to hlavně v regulaci, odstavení třeba jaderných nebo plynových elektráren -úplě to ale nejde, hledat nové způsoby ukláddání energie: potřebujeme např. více zachycovat vodu do různých nádrží, kde by se také mohl využít přebytek energie, tíhová úložiště, přebytek energie by se mohl využít i ke zpracování odpadů,
drcení plastů. Všechno ale něco stojí, vyžadujete to stálou údržbu, opravy, výměny komponentů, různá drahá čidla, měřiče, čerpadla. Co není rentabilní pro soukromníka - v RD, mohlo by být rentabilní pro stát. Zadarmo ale ani tato energie nebude.
Myslím, že rentabilní může být spíš vedlejší produkt těchto činností- shromažďování vody, zpracování odpadů, omezení znečištění ovzduší (elektroauta ve městech), méně surovin pro běžné elektrárny, než nízká cena za elektřinu. Ta bude vysoká stejně.
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

21.10.2023 17:37 Reaguje na Honza Honza
Problém je v tom, že to všechno strašidelně nestačí. Uvědomte si, že FV plus vítr vyrobí zhruba(!!!!) 20% instalovaného výkonu. I kdyby to nějakým zázrakem fungovalo rovnoměrně, tak za hodinu musíte baterie všeho druhu, včetně přečerpávaček a tak, nabít, aby vydržely čtyři hodiny. Za den na čtyři dny. To je mimo možnosti, technicky i ekonomicky.
Pokud budete přepínat mezi, zjednuším, sluncem a plynem, musíte postavit dva zdroje, jeden nestačí. Takže zase - markantní vyšší potřeba peněz i materiálů.
Čistě technicky: jaderku přes poledne nevypnete.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist