https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-zacali-z-novych-mlynu-upoustet-vice-vody-pomuze-obore-soutok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři začali z Nových Mlýnů upouštět více vody, pomůže oboře Soutok

17.3.2022 11:55 | BŘECLAV (ČTK)
Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby.
Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby.
Foto | RomanM82 / Wikimeda Commons
Vodohospodáři z Povodí Moravy začali dnes ráno z Novomlýnských nádrží upouštět více vody, doplní tak vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok ohrožené suchem. Půjde o 11 milionů metrů krychlových vody vypuštěných ze soustavy nádrží, informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Oboru Soutok vodohospodáři tímto způsobem zavodňovali i v minulých letech.
 

Povodí Moravy manipulací vyhovělo žádosti Lesů České republiky. Odtok z nádrže byl na začátku týdne 12 metrů krychlových za sekundu, během cíleného upouštění půjde až 100 metrů krychlových za sekundu. Zvýšený odtok potrvá zhruba do pátečního odpoledne. Voda z Dyje se díky zvýšenému průtoku dostane systémem nápustných objektů, stavidel a kanálů až do lužních lesů, cíleně tam zaplaví tůně a mokřady. "Během několika dní naplní nápustný objekt Pohansko, odkud se dostane do lesů a soustavy vodních kanálů na Soutoku. Natéká také díky menším stavidlům Podkova a Brána v hrázi Dyje. Porosty tak zásobíme vodou, kterou dříve čerpaly přirozeně z jarních záplav," uvedl ředitel Lesního závodu Židlochovice z Lesů České republiky Miroslav Svoboda.

Lesníci registrují dlouholetý úbytek vody v jihomoravských lužních lesích, způsobený je podle nich vodohospodářskými úpravami krajiny koncem minulého století a v posledních letech i suchem. Ustaly tak pravidelné záplavy a hladina podzemních vod klesla asi o 150 centimetrů. Tamější luhy ale dostatek vody potřebují. Vodohospodáři tak obdobnou manipulaci provedli i v letech 2020, 2019 a 2017. Rok 2018 byl natolik suchý, že podobnou akci uskutečnit nemohli.

"Vodní nádrže Nové Mlýny jsou posledním článkem Dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy, která nám umožňuje i v poměrně suchém období velmi efektivně nakládat s vodou. Požadavek od Lesů ČR jsme obdrželi na konci února a od této doby jsme hladinu v nádrži díky vodě z ostatních nádrží mohli navýšit nad úroveň zásobního prostoru. Tuto vodu teď můžeme využít k omezení negativních dopadů sucha na lužní lesy," uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

V. Kolar

17.3.2022 15:13
Oboře Soutok a celému lužnímu lesu by nejvíce pomohlo rozbourání Nových Mlýnů. Tohle je pouze takový "greenwashing" a PR zainteresovaných stran...

"Lesníci registrují dlouholetý úbytek vody v jihomoravských lužních lesích, způsobený je podle nich vodohospodářskými úpravami krajiny koncem minulého století a v posledních letech i suchem." - a hlavně právě samotnou výstavbou Nových Mlýnů *facepalm*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2022 18:29 Reaguje na V. Kolar
Kdy jste viděl dost sněhu v zimě a jarní tání s povodní? Ještě že je odkud vodu pouštět. Pokud Mlýny vypustíte, nemáte ani to.
Odpovědět
SL

Stanislav Lusk

17.3.2022 19:45
Vážený pane Kolar, zcela nereálné a to nejen s ohledem na vlastní nádrže, ale i vzhledem k návazujícím a souvisejícím úpravám, a změnám, které byly realizovány v oblasti dolní části jižní Moravy.
Bylo by velmi prospěšné, kdyby Povodí (a nebo Lesy ČR ) uvedlo alespoň odhad, kolik vody do Soutoku v průběhu prezentovaného odpouštění nateklo. Ale vlastně si nebudou kazit reputaci.
Jinak si dovoluji vložit kopii příspěvku z diskuse 15.3.

15.3.2022 22:56
Tak jsme si přečetli sdělení Povodí o vypuštění pár milionů (11) uvedených kubíků vody z NM s cílem pomoci Soutoku - bohužel nám však pánové z Povodí zapomněli sdělit, že do Soutoku se dostane snad pár desítek možná 2-3 stovky tisíc kubíků a zbývající podstatná část z milionů kubíků odteče Dyjí do Moravy (a Dunaje). Nezbytným řešením, jak zajistit potřebný objem vody pro Soutok, a nevypouštět miliony kubíků, z nichž většina odteče Dyjí do Moravy, je vybudování vzdouvacího objektu na Dyji pod úrovní přepouštěcího objektu na Pohansku. O tom se ví již několik let. Ale zdá se,že řadu let budeme opět seznamováni se zprávami Povodí, o vypouštěných milionech kubíků vody pro Soutok, ovšem bez upřesnění, že tam se z tohoto kvanta dostane pouze malicherná část.
Takže těšme se na informaci o vypouštění vody z NM pro Soutok na jaře 2023!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.3.2022 23:24
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.3.2022 23:24
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.3.2022 23:24
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist