https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volkswagen-dostal-v-australii-rekordni-pokutu-za-emisni-skandal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volkswagen dostal v Austrálii rekordní pokutu za emisní skandál

23.12.2019 00:14 (ČTK)
Německá automobilka Volkswagen (VW) dostala v Austrálii rekordní pokutu. / Ilustrační foto
Německá automobilka Volkswagen (VW) dostala v Austrálii rekordní pokutu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá automobilka Volkswagen (VW) dostala v Austrálii rekordní pokutu. Za skandál kolem falšování emisí zaplatí 125 milionů australských dolarů (téměř dvě miliardy Kč). O rozhodnutí soudu v pátek informoval australský úřad pro hospodářskou soutěž. Podle agentury Reuters je to největší pokuta, která kdy byla za porušení australského zákona na ochranu spotřebitelů udělena.
 

Volkswagen v roce 2015 připustil, že nelegálně používal software, který zlepšoval výsledky emisních testů dieselových motorů. Firma přiznala, že byl nainstalován i do 57.000 vozů, které byly v letech 2011 až 2015 dovezeny do Austrálie. Náklady na pokuty, svolávací akce a na vyrovnání v civilních sporech po celém světě už automobilku stály více než 33 miliard dolarů (756 miliard Kč).

Australské úřady oznámily, že zahájily také vyšetřování ve věci spotřebitelských úvěrů od Volkswagenu. Podle Australské komise pro cenné papíry a investice (ASIC) firma řádně neprověřovala životní náklady dlužníků. Obvinění se týkají 49.380 spotřebitelských úvěrů poskytnutých v letech 2013 až 2016.

Volkswagen uvedl, že neví, zda se proti pátečnímu výroku soudu odvolá. Součástí tohoto automobilového koncernu je i česká automobilka Škoda Auto.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

23.12.2019 00:35
Vlády řady zemí se teď chovají jako kurvy a snaží se z firem vymlátit pokuty za kde co. Pokuty za porušení emisních předpisů, které fakticky nelze neporušit, pokud má firma vyrábět to co trh žádá, jsou už bežné. Při tom by mě zajímalo, kolik spotřebitelů a jak VW doopravdy poškodil :-) Abych nechodil daleko, naše účetní předpisy definují formulář kontrolního hlášení, který je formulován doslova jako "chyták" a na chybách firem stát vybral půl miliardy na pokutách. Takovýchto případů je po světě spousta a osobně považuji to, když se týkají životního prostředí, jen za náhodnou koincidenci. Cílem jsou hlavně ty peníze, které samozřejmě stejně nakonec zaplatí všichni občané, protože firmy o to zvýší ceny svého zboží. Dokud se lidi nevzpamatují a tuhle ujetou extrémní levici nezastaví, budeme tady mít takovéhle zprávy denně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.12.2019 09:03
Pokuta by měla být vymáhána od nevládkářů, kteří procpali limity odporující bazálním přírodním (fyzika, chemie) zákonům. A po negramotném odpadu v parlamentech, který to schválil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist