https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyhozene-funkcni-elektrospotrebice-v-brne-predaji-novym-majitelum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyhozené funkční elektrospotřebiče v Brně předají novým majitelům

6.2.2020 00:13 (ČTK)
Brňané se nyní mohou zbavit funkčního, ale již nepotřebného elektrospotřebiče tak, že jej odvezou do sběrného dvora v Jílové ulici. / Ilustrační foto
Brňané se nyní mohou zbavit funkčního, ale již nepotřebného elektrospotřebiče tak, že jej odvezou do sběrného dvora v Jílové ulici. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | jsemzpet.cz
Brňané se nyní mohou zbavit funkčního, ale již nepotřebného elektrospotřebiče tak, že jej odvezou do sběrného dvora v Jílové ulici. Městská společnost SAKO Brno zahájila projekt Jsem zpět! se společností Elektrowin a cílem je snížit množství odpadu tím, že spotřebiče mohou najít dalšího majitele a prodlouží se jejich životnost, uvedla v tiskové zprávě mluvčí firmy Sako Aneta Bublová.
 
Leták projektu Jsem zpět!
Leták projektu Jsem zpět!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Sako

Spotřebiče po odevzdání zkontroluje servisní technik, který odpovídá za jejich bezpečnost. Novým majitelem se poté stane některá z charitativních organizací. "Patří mezi ně dětské domovy, azylové domy, Armáda spásy, Sdružení Práh Brno a další," uvedla Bublová.

Pokud už spotřebič funkční nebude, předá jej Sako do zařízení, které se zabývá recyklací materiálů. Obvykle lze využít až 90 procent starého přístroje pro výrobu nového.

V Brně funguje několik projektů, které mají zamezit masivnímu vyhazování funkčních věcí. Na šesti sběrných střediscích funguje projekt Re-use. Lidé tam mohou odložit věci, které už doma nepotřebují, a kdokoliv si je může za symbolickou cenu koupit. Výtěžek z prodeje míří na veřejnou sbírku Květiny pro Brno. Z ní se platí výsadba a údržba květinových záhonů ve městě.

Dalším projektem je Re-nab zaměřený na sběr nábytku. Existuje i projekt Retro-Use, jehož cílem je shromažďovat věci vyrobené před rokem 1989 a které pak mohou využít různé kulturní instituce jako muzea či divadla.

"Podstatou projektů je změnit nákupní chování společnosti. Díky projektům šíříme myšlenku omezení konzumu a spotřeby a vedeme občany k tomu, aby se zamysleli nad nutností výměny starých věcí a nakupování nového zboží. S tím jde ruku v ruce pozitivní dopad na životní prostředí," řekl předseda představenstva Filip Leder. Zájem lidí darovat nepotřebné předměty každým rokem roste. Zájem o ně mají především studenti a mladé rodiny, ale také umělci či organizátoři různých osvětových akcí, dále například lidé při vybavování kavárny, pořádání festivalu, při výběru předmětů do muzeí či divadel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

6.2.2020 10:29
V současném uspořádání lidské společnosti existují a soupeří dvě protichůdné tendence. Hlavním smyslem existence, akciových společností vlastnících výrobní kapacity je tvorba zisku, což obnáší podporovat spotřebu a rychlou obnovu výrobků za novější, čímž jestimulován i technický pokrok.
Rozumový přístup k existenci lidské populace ale velí šetřit neobnovitelné zdroje, neplýtvat ničím, prostě používat třeba věc tak dlouho, dokud plní funkce pro které byla vyrobena, spotřebovávat vše bez ještě použitelných zbytků. Tyto dvě tendence jsou v podstatě při současném uspořádání společnsti neslučitelné. zkusme si představit, o kolik pracovních míst by připravila do důsledku uplatněná brněnská iniciativa prodlužení použižívání výrobce elektrospotřebičů a třeba i mobilních telefonů, automobilů a dalších výrobků?
Poznámky: Údajně až 30 % nakoupených potravin končí v odpadcích.
"(1) Obchodní společnost (dále jen "společnost") je právnickou osobou založenou za účelem podnikání, nestanoví-li právo Evropských společenství či zákon jinak." Podnikáním rozumíme obecně činnost zaměřenou na tvorbu zisku.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

6.2.2020 10:34
V současném uspořádání lidské společnosti existují a soupeří dvě protichůdné tendence. Hlavním smyslem existence, akciových společností vlastnících výrobní kapacity, je tvorba zisku, což obnáší podporu spotřeby a rychlé obnovy výrobků za novější, čímž je stimulován i technický pokrok.
Rozumový přístup k existenci lidské populace ale velí šetřit zdroje, zejména neobnovitelné, neplýtvat ničím, prostě používat třeba věc tak dlouho, dokud plní funkce pro které byla vyrobena a spotřebovávat vše bez ještě použitelných zbytků.
Tyto dvě tendence jsou při současném uspořádání společnsti neslučitelné. Zkusme si představit, o kolik pracovních míst by připravila do důsledku uplatněná brněnská iniciativa prodlužení použivání třeba výrobce elektrospotřebičů a nebo i mobilních telefonů, automobilů a dalších výrobků?
Poznámky:
"(1) Obchodní společnost (dále jen "společnost") je právnickou osobou založenou za účelem podnikání, nestanoví-li právo Evropských společenství či zákon jinak." Podnikáním rozumíme obecně činnost zaměřenou na tvorbu zisku.
Údajně až 30 - 40 % nakoupených potravin končí v odpadcích.
Odpovědět
ig

6.2.2020 14:39 Reaguje na Jiří Daneš
Ta iniciativa by nejspíš nepřipravila nikoho o práci. Tuhle chtěli ve firmě vyhodit dvě mikrovlnky z kuchyňky, já jsem se zhrozil a protože tam stejně nemám co na práci, odmontoval jsem z té vyhořelé nepoškozená dvířka a namontoval je místo těch, která někdo ulomil. Dvě hodiny v háji, ty mikrovlny jsou konstruované metodou nejmenšího odporu a vyměnit díl znamená ji celou odkrytovat a napůl rozebrat. Když tohle bude někdo dělat na full time, zachrání tak možná 50 % z vyhazovaných výrobků. Otázka je, kdo mu to zaplatí, když třeba já jen podle mzdové kalkulace vydělám za půl hodiny mé standardní práce na novou :D
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.2.2020 15:40 Reaguje na
tomu se říká design na řízenou životnost. je nesmysl dělat spotřební domácí elektroniku s větší fyzickou životností než je předpokládaná morální životnost.
začíná-li cena obyčejné volně stojící mikrovlnky někde na patnácti stovkách a cena jen výjezdu opraváře je řádově pětistovka, potom nemá cenu mikrovlnku navrhovat jako opravidelnou (takže se použijí plastová zacvakácátka místo šroubků, místo plechu plast nebo lakovaný papír atakdále.).

představa, že z laciného spotřebního zboží se dá něco smysluplně opravovat nebo z toho něco kutit začíná být zastaralá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist