https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyjimka-pro-elektrarnu-chvaletice-je-dle-ekologickych-organizaci-dal-neprijatelna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výjimka pro elektrárnu Chvaletice je dle ekologických organizací dál nepřijatelná

7.5.2020 00:28 | CHVALETICE (ČTK)
Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi. / Ilustrační foto
Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Vonka / 7energy.com
Ekologické organizace kritizují postup společnosti Sev.en EC kvůli žádosti o emisní výjimku pro elektrárnu Chvaletice. Řízení bylo počátkem února přerušeno, nedávno firma doplnila údaje. Žádá, aby mohla vypouštět více rtuti a oxidů dusíku než činí limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Podle ekologických a právnických organizací, které jsou účastníky řízení, se nová žádost prakticky neliší od původní, a výjimka tak podle nich nemá šanci na schválení, uvedl včera v tiskové zprávě mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.
 

Společnost v reakci uvedla, že se nehodlá podílet na vytváření mediálního tlaku, a k věci se nebude vyjadřovat.

"Provozovatel v žádosti pořád trvá na příliš vysokém denním limitu pro oxidy dusíku, který není v souladu jak s vyhláškou, tak s předchozím rozhodnutím ministerstva životního prostředí, které zrušilo původní udělení výjimky z pera úředníků Pardubického kraje," uvedl Hrábek.

Podle ekologické organizace společnost v žádosti neprovedla podstatné změny. Dál chce vypouštět 25 miligramů na metr krychlový rtuti, téměř čtyřnásobek povoleného limitu, a 195 miligramů na metr krychlový dusíku. Nezkrátila ani dobu požadované výjimky a pro oxidy dusíku i pro rtuť stále chce maximální možnou délku osm let. Už v prvním rozhodnutí o výjimce označil krajský úřad výjimku pro rtuť za nepřiměřeně dlouhou a zkrátil ji o rok a půl.

Podle mluvčí mateřské společnosti Sev.en Energy Gabriely Sáričkové Benešové aktivisté dosáhli toho, že se o Pardubicích nerozhoduje v Pardubicích, ale v Olomouci, a dělají vše pro to, aby i krajský úřad Olomouckého kraje byl prohlášen za podjatý. "Ostatně dle vyjádření hejtmana Pardubického kraje byl jedním z důvodů podjatosti právě mediální tlak na úřad. Na tomto tlaku se ani nyní podílet nehodláme, a proto se k věci nebudeme dál vyjadřovat, aby mohli olomoučtí úředníci žádost nestranně a kvalifikovaně posoudit," uvedla ve vyjádření pro novináře mluvčí.

Na krajský úřad v Olomouci věc převedlo ministerstvo životního prostředí kvůli námitce systémové podjatosti pardubického krajského úřadu, kterou podaly ekologické organizace včetně Greenpeace, místní spolky a některé okolní obce.

Elektrárna už dřív uvedla, že by instalace technologií ke snížení emisí rtuti a oxidů dusíku pod požadované limity byla moc drahá. "Zároveň ale neváhá mezi náklady na ekologizaci zahrnout i dřívější výdaje na nepovedenou instalaci elektrostatických odlučovačů, které nefungují, jak by měly, a je třeba je nahradit látkovými filtry. Tím provozovatel uměle nadhodnocuje náklady na potřebné technologie," uvedl aktivista Hrábek.

Upozornil, že elektrárna už skoro měsíc elektřinu nevyrábí. V současnosti se připravuje montáž látkových filtrů, uvedl na dotaz novinářů mediální zástupce firmy Petr Dušek.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.5.2020 10:20
A proč se tedy ty Chvaletice nemůžou odstavit? A s nimi všechny ostatní uhelné elektrárny? Přejdeme na fotovoltaiku a ani po nich nevzdechneme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2020 09:35 Reaguje na
To by samozřejmě šlo (Rakušáci už poslední uhelnu taky zavřeli), jenže to bychom nemohli být v zaprděném čecháčkistánu, kde se peníze na OZE hlavně rozkrádají ve velkým, ale neinvestují do moderních systémů. My místo toho dáváme vyjímky na emise tvrdých jedů a skleníkáčů, prostě se propadáme zase někam za Ural.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

9.5.2020 21:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Za Uralem jsou tak velké OZE, o kterých se Vám ani nezdálo, HLUPÁKU.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

13.5.2020 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl. To by určitě nešlo jak v Rakousku. Protože zapomínáte, že Rakušané mají Alpy a díky tomu spoustu vodních elektráren. Jen si přečtěte diskusi o tom, že by měli vzniknout nějaké přehrady. Takže vodní elektrárny nám nepomůžou. Navíc z Rakouska se v poslední době stal z tradičního exportéra elektřiny její dovozce. A to je věc, kterou rozhodně nechceme. Jinak máte pravdu, že peníze končí v kapsách vyvolených. Ale s těmi emisemi na tom opravdu nejsme zas tak moc špatně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2020 08:59 Reaguje na Stanislav Chytrý
S emisemi na hlavu jsme na tom snad nejhůře z celé EU.
Nejhorší ale je, že nic neděláme. Poskytováním vyjímek na produkci jedů se to nezlepší. Rakušáci mají vodní energii, my zase jádro. Proti stávajícím JE nikdo nic nemá, ovšem stavět dalšího mastodonta se spuštěním za 20 let je ryzí nesmysl.
Ale rozvoj fve a moderních forem JE je asi naše jediná rozumná cesta.
Jenže naše paravláda jedná přesně naopak, jak dycky.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

13.5.2020 13:31 Reaguje na
Protože elektrickou energii potřebuje pořád a ne jen když svítí slunce či fouká vítr. Jediné rozumné řešení je výstavba jaderných elektráren, ale ty jsou pro některé jako pro býka červený hadr.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.5.2020 12:16
Takže Chvaletice porušují jakousi pseudonormu, která (možná) začne platit někdy v průběhu příštího roku. Pochopitelně, pokud v té době vůbec ještě bude existovat EU (nebo z ní nebudeme venku).
A ekologové se snaží, aby byla elektrárna kvůli této v současnosti neexistující pseudonormě odstavena.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.5.2020 18:28
Výjimka pro elektrárnu Chvaletice je dle ekologických organizací dál nepřijatelná...
To je hezké. Ale nic to nezmění. Záslužnější by bylo třeba spočítat, kolikže nám to uniká financí do ciziny a přepočítat to dle výrob na ony kWh. A ono by to bylo víc než ty jedny Chvaletice. Tady se musí křičet a argumentovat. Vždyť třeba ti Němci si spoustu svého zajišťují přes ty naše kilowaty. ...
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.5.2020 11:53 Reaguje na Zan K.
Vzhledem k tomu, že prodáváme hlavně elektřinu špičkovou, s nejvyšší cenou, a od Němců dostáváme bezcennou (a někdy dokonce se zápornou cenou) elektřinu z OZE (hlavně větrné parky), jsou ty Chvaletice (a podobné elektrárny) pro nás silně lukrativní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2020 09:36 Reaguje na Jan Šimůnek
Já bych jmenoval ruského bota nejvyšším nákupčím elektriky, protože nikdo tomu nerozumí jako on.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.5.2020 17:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Na tohle stačí základy tržní ekonomiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2020 08:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Jenže k tomu je potřeba znát skutečnost, jak tyhle procesy fungují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist