https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobce-hracek-lego-se-zbavi-plastovych-obalu-drive-nez-planoval
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobce hraček Lego se zbaví plastových obalů dříve, než plánoval

11.3.2021 16:12 | KODAŇ (ČTK)
Krokem na cestě za udržitelností je také experiment s výrobou barevných stavebnicových kostiček nikoliv z plastu, ale z ekologických materiálů, jako je například cukrová třtina.
Krokem na cestě za udržitelností je také experiment s výrobou barevných stavebnicových kostiček nikoliv z plastu, ale z ekologických materiálů, jako je například cukrová třtina.
Foto | Bonneval Sebastien / Unsplash
Dánský výrobce hraček Lego se zbaví plastových obalů, do kterých balí své stavebnicové sady, dříve než v roce 2025, jak si původně naplánoval. Krokem na cestě za udržitelností je také experiment s výrobou barevných stavebnicových kostiček nikoliv z plastu, ale z ekologických materiálů, jako je například cukrová třtina. Stočlenný tým vývojářů má zařídit, aby se první zelené hračky z dílny Lega ocitly na prodejních pultech už v roce 2030, řekl agentuře Bloomberg šéf firmy Niels Christiansen.
 

"Je to dlouhý proces, který předpokládá úpravy mnoha strojů v našich továrnách," řekl Christiansen. Dodal nicméně, že jeho firma je "na dobré cestě". Lego požaduje, aby nové kostičky měly stejné vlastnosti jako ty původní. Měly by vydržet mnoho let, být bezpečné a pokud se rozbijí, nesmějí mít ostré hrany.

Společnost se díky stavebním kostkám na bázi ropy, kterých každoročně vyrobí téměř 100 000 tun, může pochlubit jednou z nejznámějších značek na světě. Do vývoje nové stavebnice hodlá investovat 400 milionů dolarů (8,8 miliardy Kč).

"Jsme rodinná firma a máme dlouhý časový horizont," poznamenal ředitel podniku. Peníze ale pro Lego nejsou problém, protože mu pandemie pomohla dosáhnout rekordních tržeb.

Přesto Christiansen upozorňuje na změny zákaznických preferencí. Řekl, že dostává čím dál více dopisů a e-mailů od dětí, které si dělají starosti o životní prostředí. Čím jsou mladší, tím jsou přímější a některé posílají i vlastní návrhy, jak se zbavit plastu, řekl šéf Lega.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist