https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobci-elektrickych-kol-v-eu-si-stezuji-na-dovoz-z-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobci elektrických kol v EU si stěžují na dovoz z Číny

3.10.2017 12:56 | BRUSEL (ČTK)
Evropští výrobci elektrických kol si stěžují u Evropské komise na levný dovoz těchto kol z Číny. Podle nich se čínská elektrická kola prodávají v unii za nepřiměřeně nízké ceny kvůli nespravedlivé finanční podpoře. Ilustrační snímek.
Evropští výrobci elektrických kol si stěžují u Evropské komise na levný dovoz těchto kol z Číny. Podle nich se čínská elektrická kola prodávají v unii za nepřiměřeně nízké ceny kvůli nespravedlivé finanční podpoře. Ilustrační snímek.
Evropští výrobci elektrických kol si stěžují u Evropské komise (EK) na levný dovoz těchto kol z Číny. Podle nich se čínská elektrická kola prodávají v unii za nepřiměřeně nízké ceny kvůli nespravedlivé finanční podpoře, uvedla agentura Reuters. Stížnost ke komisi podal Evropský svaz výrobců jízdních kol EBMA.
 

Čínští výrobci podle svazu zaplavují trh elektrickými koly za ceny, které jsou někdy nižší než výrobní náklady, protože dostávají podporu od státu. Komise musí do konce října rozhodnout, zda zahájí v této věci vyšetřování.

Takové vyšetřování by bylo další z řady, které vede EU vůči dovozu z Číny, jako u dovozu solárních panelů či ocele. Mohlo by také zvýšit obchodní napětí mezi EU a Pekingem, zejména při vyšetřování podpor poskytnutých čínským státem.

Není to poprvé, co se mezi EU a Čínou schyluje k možnému konfliktu kvůli jízdním kolům. Loni v prosinci EU obvinila Čínu, že pohřbila globální ekologickou obchodní dohodu, protože trvala na tom, že jízdní kola budou zahrnuta mezi zelené produkty, které nepodléhají clu. Již v roce 1993 byla uvalena antidumpingová cla na dovoz běžných jízdních kol z Číny do EU.

EBMA uvádí, že loni se prodalo v EU více než 430.000 elektrických jízdních kol z Číny, což bylo o 40 procent více než v předchozím roce. Podle odhadů má letos prodej stoupnout na zhruba 800.000. Generální tajemník EBMA Moreno Fioravanti dodal, že Evropané koupí ročně kolem 20 milionů jízdních kol, z toho deset procent nyní tvoří elektrická kola. Do pěti let by podíl elektrických jízdních kol mohl stoupnout na čtvrtinu.

Evropské firmy byly průkopníkem technologie pedálové pomoci, kterou využívají elektrická kola, a loni investovaly zhruba jednu miliardu eur (26 milionů Kč), upozornil Fioravanti. "V současnosti jsou evropská kola nejlepší na světě a musíme každý rok investovat do obnovy sortimentu. Číňané dostávají peníze od vlády a podpory mají dopad na 30, 40 dokonce 50 procent ceny produktu," řekl Fioravanti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

3.10.2017 22:20
v roce 2002(?) jsem měl na výletě v jižním tyrolsku u lahve rumu nebo vína nebo kýho čerta diskusi s jedním mým tehdejším kamarádem, humanitně vzdělaným eko-eko. jeho stěžejní myšlenka byla něco takového, jako že když evropa začne stavět fofrníky a omezovat ksličník a jezdit na bicylech, že jako získá technologický náskok nad čínou co umí jen pálit uhlí a tavit železo ve vysokých pecích a my budeme bohatí a štastní a oni chudí a zaostalí. byl jsem tenkrát trošku skeptik. když tak koukám na eko-eko spotřební zboží, jsem skeptik i nadále. hej hou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist