https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystrcil-jednal-v-bruselu-o-klimatickem-planu-i-ceskem-predsednictvi-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vystrčil jednal v Bruselu o klimatickém plánu i českém předsednictví EU

11.11.2021 17:43 | BRUSEL (ČTK)
Česká republika může splnit svůj podíl na klimatických závazcích Evropské unie, pokud se EU shodne na podpoře jádra a plynu jako ekologicky čistých zdrojů energie. Na závěr své dvoudenní návštěvy Bruselu to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Se zástupci Evropské komise a dalších unijních institucí jednal v doprovodu skupiny senátorů mimo jiné o přípravě českého předsednictví, v jehož průběhu bude ve druhé polovině příštího roku sedmadvacítka schvalovat i pravidla týkající se právě přechodu ke klimaticky šetrnému hospodářství.
 

Unijní exekutiva předložila v létě balíček návrhů, které mají přispět ke splnění cíle omezit emise skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Česko však stejně jako řada dalších zemí požaduje, aby mu komise vyšla vstříc například finanční podporou či vstřícnějším přístupem k technologiím, kterými chce nahradit zejména postupné odstavování uhelných elektráren.

"Jsem přesvědčen, že kompromis nalezneme. Byla nám dána naděje, že bude přijat další delegovaný akt Evropské komise, který umožní využívat jádro a plyn tak, aby nedošlo třeba k energetické chudobě," řekl Vystrčil. Dnes hovořil například s eurokomisařkou pro energetiku Kadri Simsonovou.

Komise by ještě do konce listopadu měla zveřejnit podobu takzvané taxonomie, tedy klasifikace energetických zdrojů podle jejich vlivu na životní prostředí. Nová pravidla, na něž čekají kromě států zejména investoři hodlající vložit své peníze do ekologických projektů, byla již několikrát odložena právě kvůli sporům států o podporu jádra a plynu. Senát minulý týden odmítl podpořit části klimatického plánu, například rozšíření systému obchodování s emisními povolenkami či nový rámec pro zdanění energií.

Podle Vystrčila bude rovněž důležité, aby EU přestala stanovovat pro "zelenou dohodu" dílčí cíle, které vycházejí z předpokladu vývoje některých technologií a jiné opomíjejí. "To nás potom bude brzdit a omezovat, v tom si myslím že je ještě prostor pro další jednání," podotkl Vystrčil. Komise by měla do větší míry ponechat na jednotlivých státech, jak ke konečnému cíli dojdou, podotkl předseda Senátu, podle něhož například není pro Česko dosažitelné navrhované tempo zavádění elektromobilů do provozu.

Česko se předsednické role v evropském bloku chopí v červenci. Unijní představitelé se podle předsedy senátního výboru pro evropské záležitosti Mikuláše Beka zajímali o chystané posílení evropské agendy v rodící se vládě. Ta na rozdíl od dosavadního kabinetu hodlá na problematiku spojenou s EU vyhradit zvláštní ministerskou funkci. Senátoři také s činiteli v Bruselu probírali témata, na jejichž naplňování by se horní komora mohla během půlročního předsednictví podílet.

"Já očekávám, že Senát bude mít zájem například vstoupit do diskuse o Východním partnerství, o kohezní politice a o řadě dalších témat včetně výzkumu a školství," nastínil Bek možnosti, jak by senátoři mohli přispět k úspěšnému zvládnutí české předsednické role.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.11.2021 17:58
To co řekl nějaký Vystrčil zajímá tak akorat nějakého hanzla
Odpovědět
pa

pavel

11.11.2021 20:56
vždy když vidím tohoto pána tak nějak mi připomíná malou ustrašenou krysu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 12:30 Reaguje na pavel
Čleověče nešťastná, napište, jaká vystrašená krysa byla ještě schopna jet, (i přes brutální čínské vyhrožování) na oficiální návštěvu na Tchajwan!!??
Plácat pitomosti a ještě urážet je skutečně nechutné....jděte si nafackovat za roh....
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.11.2021 21:33
Dobře pan Vystrčil a senát! :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.11.2021 06:19
Ten vystyrčil byl zvolen 8144 hlasy
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.11.2021 06:54
Fosilní plyn není ekologický zdroj.... je po uhlí a spalování odpadů ten třetí nejhorší... navíc energetická chudoba hrozí (přesně jako se děje právě nyní) právě pokud se budeme upínat na plyn. Navíc jsme s plynem pak vydíratelní totalitními režimy jako je v Bělorusku nebo Rusku.... takže ano, plyn asi bude na přechodnou dobu potřeba, ale TO NEZNAMENÁ, ŽE O NĚM BUDEME VEŘEJNĚ LHÁT A DĚLAT Z NĚHO NĚCO CO NENÍ...

Ale o co se tu snažím.... lidi vždy raději líbivé a "uklidňující" lži než znepokojivou pravdu... o ničem....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 12:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
JE je jasně bezuhlíková technologie, kdežto plyn nikoliv. Předpokládám, že se to v té taxonometrii objeví.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.11.2021 13:48 Reaguje na Pavel Hanzl
JE není bezuhlíková technologie, ale nízkouhlíková.

Já ale předpokládám, že ve finále bude vše nastaveno dle reality, ale jen nechápu proč si autor tohoto citátu nepohlídá jestli neříká/nepíše nesmysl.

V dnešní době se člověk dočte/slyší spoustu nepravd, ale nemusí to být vždy účelové lhaní, ale často je to jen nesprávně formulované prohlášení. Přesně jako toto senátu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2021 08:20 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jistě, ale není nutno se otáčet na slovíčku, já se vždycky snažím pochopit smysl a princit celého problému. A třeba pan Novák mě vždycky kádruje na ptákovině, čekám, že mi vyčte i chybějící tečku za větou.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

17.11.2021 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
V té taxonomii se objeví to, na čem se farizejové v Bruselu POLITICKY dohodnou. Když na tom budou mít zájem, klidně prohlásí za ekologicky čisté i spalování PVC v kamnech.
Tak to bohužel je...
Mně jen vrtá hlavou jak to, že při rozhodování o tendru na dostavbu JEDU se všichni třásli hrůzou, že budeme závislí na Rusku; zatímco když jde o plyn, pro který se rozhodli Němci, závislost na Rusku nevadí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 08:32 Reaguje na Karel Ploranský
Vadí a silně, plynovou krizi vytvořil Vladimir Vladimirovič.
Odpovědět
va

vaber

12.11.2021 08:25
nejvíce by senátoři přispěli kdyby se dobrovolně rozpustili,zbylo by víc peněz na ochranu přírody ,
ale od koryta se neodchází
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.11.2021 15:50
Tak vidím, že v Bruselu mluví stejnou řečí Vystrčil i Babiš, ale Vystrčil
je za to chválen, Babiš kritizován a dostal za to od ekologistů nějakou
anticenu. Je vidět, že když mluví oba totéž, tak to pro politruky totéž
není.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

17.11.2021 12:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Trefil jste hřebíček přímo na hlavičku...
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.11.2021 21:06
Takže zelená zvěrstva v podstatě také odsouhlasil, místo aby ty blázny poslal tam, kam slunce nesvítí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.11.2021 11:46
"Tachajvanec" Vystrčil se zase někde vystrčil, aby zase někde mohl dělat České republice ostudu.
Vystrčil by nejlíp udělal, kdyby se někde zastrčil a ani nedutal, protože ten člověk kde šlápne, tam udělá problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2021 07:53 Reaguje na Radim Polášek
Přesně naopak, jak dycky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist