https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vytapeni-nove-ctvrti-na-zizkove-spalovnou-by-bylo-na-ukor-vyroby-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vytápění nové čtvrti na pražském Žižkově spalovnou by bylo na úkor výroby elektřiny

29.11.2023 23:16 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Případné vytápění budoucí nové čtvrti v areálu pražského Nákladového nádraží Žižkov (NNŽ) spalovnou odpadu v Malešicích, by bylo na úkor výroby elektřiny, ke které spalovna nyní využívá horkou páru ze svého provozu. ČTK to sdělil ředitel spalovny Aleš Bláha v reakci na studii Prahy 3, kterou autoři prezentovali tento týden. Spalovna by podle studie mohla v případě výstavby horkovodu zásobovat teplem čtvrť, kde by v budoucnu mohlo žít zhruba 20 000 lidí.
 

Většina páry, která při spalování odpadu vzniká, je podle Bláhy využita pro výrobu elektřiny a tepla v horké vodě. "Cca čtvrtina vyrobené elektřiny slouží pro vlastní technologickou spotřebu spalovny. Zbylé tři čtvrtiny elektřiny, stejně tak jako horká voda, jdou do veřejné elektrické sítě a sítě centrálního zásobení teplem v Praze," uvedl.

Dodal, že zařízení nedisponuje žádnou nevyužitou párou a navýšení dodávku tepla v páře či v horké vodě například pro potřeby vytápění nové čtvrti by bylo na úkor výroby elektřiny. "Výroba a dodávka tepelné energie je však vždy účinnější než (výroba) elektrické energie. Proto a kvůli své relativní blízkosti se ZEVO Malešice zapojilo do projektu NNŽ," sdělil.

V areálu bývalého nádraží a jeho okolí o rozloze asi 71 hektarů plánují stavět developerské firmy, má tam vzniknout až 10 000 bytů. Radnice Prahy 3 si nechala zpracovat studii možného energetického zajištění nové čtvrti, kterou její zástupci prezentovali tento týden na jednání energetického výboru městského zastupitelstva. Studie navrhla pro vytápění využít právě teplo z malešické spalovny, případně umístit v budově bývalého nádraží datové centrum, které plánuje vybudovat státní organizace Státní pokladna, a pro velkou část čtvrti využívat teplo z něj.

V areálu NNŽ nyní staví firma Central Group, která tam plánuje ve třech projektech 4600 bytů. Chtějí tam stavět i Penta, Finep a další developerské společnosti. Budovu nádraží vlastní České dráhy, které v minulosti s firmou Sekyra Group vytvořily společný podnik Žižkov Station Development, jenž má na budovu nádraží předkupní právo. Vedení magistrátu chce podle nedávného rozhodnutí městských radních usilovat o to, aby Praha získala celou budovu do vlastnictví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

30.11.2023 09:46
plynového kotle se vyrábět elektřina dá kogenerací...je otázka, jestli by to šlo i tady.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.11.2023 13:41 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Odpověď je v článku - už se to tak dělá i teď:
"Většina páry, která při spalování odpadu vzniká, je podle Bláhy využita pro výrobu elektřiny a tepla v horké vodě. "Cca čtvrtina vyrobené elektřiny slouží pro vlastní technologickou spotřebu spalovny. Zbylé tři čtvrtiny elektřiny, stejně tak jako horká voda, jdou do veřejné elektrické sítě a sítě centrálního zásobení teplem v Praze," uvedl."
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.11.2023 13:54
Nejjednodušší metoda je doplnit další kotel, no a je to. Sajrajtu je dost a platí se za odběr. No nicméně kotel s odstraněním emisí není levný. V Brně chtěli nedávno ale 4 miliardy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist