https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-globalni-prechod-na-obnovitelne-zdroje-energie-loni-zpomalil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální přechod na obnovitelné zdroje energie loni zpomalil

31.5.2024 00:56 | PAŘÍŽ (ČTK)
Globální přechod na obnovitelné zdroje energie v odvětvích, která mají velkou spotřebu energie, v loňském roce zpomalil. Brzdí ho nedostatky v regulaci, politické tlaky a neschopnost stanovit jasné cíle. Uvedla to ve svém výročním hodnocení skupina REN21, která sdružuje vlády, výzkumné instituce a nevládní organizace s cílem podpořit přechod na čistou energii.
 
Pandemie nemoci covid-19 a válka na Ukrajině napomohly snahám o přechod na obnovitelnou energii kvůli rostoucím obavám o energetickou bezpečnost. Vlády ale nedokázaly na tuto dynamiku navázat, uvedla skupina.

Do konce loňského roku zavedlo politiku v oblasti obnovitelné energie, která se vztahuje na budovy, průmysl, dopravu a zemědělství pouze 13 zemí, včetně USA, Indie a Číny. Obnovitelná energie má v těchto odvětvích na spotřebované elektřině podíl pouze 12,7 procenta. Mnohé země dokonce ze svých ambicí ustoupily.

"Vlády v podstatě ustoupily od svých ambicí a odvětví, která spotřebovávají energii, již nemají ekonomické pobídky," uvedla výkonná ředitelka REN21 Rana Adibová.

Zpráva varovala, že země jsou v reformách pomalé a že biliony dolarů dotací poskytovaných fosilním palivům, zejména v zemědělství, stále brzdí energetický přechod. Tvorbu politiky loni ovlivnil také pokles cen fosilních paliv a debaty o nákladech na přechod na čistší energii se zintenzivnily, zejména v době, kdy se v mnoha zemích blíží volby, dodala Adibová.

Dekarbonizace těžkého průmyslu zůstává velkou výzvou. Sektory, jako výroba cementu a ocele, argumentují tím, že obnovitelné zdroje nemohou vyrábět teplo potřebné k vytápění vysokých pecí. Přestože se přechod průmyslu může ukázat jako náročnější než v dopravě, řešení podle Adibové existují, včetně využití elektrických obloukových pecí k výrobě ocele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

31.5.2024 09:42
"Globální přechod na obnovitelné zdroje energie v odvětvích, která mají velkou spotřebu energie, v loňském roce zpomalil. Brzdí ho nedostatky v regulaci, politické tlaky a neschopnost stanovit jasné cíle."

Brzdí to hlavně neochta přijmout účinný globální ekonomický nástroj, který by vytvořil jasnou perspektivu a soustavný tlak na globální dekarbonizaci při zachování zdravého tržního prostředí nezdeformovaného dotacemi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.5.2024 21:29
Když se podívám na potřebu energie u nás: https://www.iea.org/countries/czechia
a kolik z toho zaujímá fotovoltaika a větrníky, tak odsouvám uhlíkovou neutralitu do nekonečna a realizace by stála nekonečno peněz.
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.6.2024 13:03 Reaguje na Richard Vacek
Za ty stovky miliard, kterými jsme všichni (firmy i domácnosti) museli podpořit solární tunel, mohlo stát v Temelíně nebo Dukovanech několik jaderných bloků - stabilní el. energie po celý rok. Navíc bychom nemuseli cpát další miliardy do stabilizace rozvodné soustavy - to nás ještě čeká. Výmluva na všehoschopné politiky neobstojí, národ má to co si sám zvolil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist