https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-lide-ze-sidlist-vyhodi-do-popelnice-33-kg-potravin-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: Lidé ze sídlišť vyhodí do popelnice 33 kg potravin ročně

3.11.2019 00:49 | BRNO (ČTK)
Lidé na sídlištích vyhodí do popelnice průměrně 33 kilogramů potravin ročně. / Ilustrační foto
Lidé na sídlištích vyhodí do popelnice průměrně 33 kilogramů potravin ročně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé na sídlištích vyhodí do popelnice průměrně 33 kilogramů potravin ročně. Vyplývá to z prvních výsledků, které získali výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně. Je to výrazně více, než lidé odhadovali v dotazníku, v něm uvedli mírně přes čtyři kilogramy, řekla v pátek na tiskové konferenci vedoucí projektu Lea Kubíčková z Ústavu marketingu a obchodu.
 

Projekt je tříletý, začal letos 1. června a první sběr dat, který spočívá v přebírání komunálního odpadu, se uskutečnil v srpnu. "Vzhledem k tomu, že vyhazování potravin trpí značnou sezonností, uskuteční se sběr dat čtyřikrát za rok, v každém ročním období," uvedla Kubíčková. Předpokládá, že průměrná hmotnost vyhozených potravin bude ještě o něco vyšší.

Jako hlavní důvod plýtvání uvedla špatné plánování nákupů a také vliv slevových akcí, kdy lidé nakoupí velké množství zlevněného zboží, které pak nespotřebují. Lidé podle Kubíčkové také často nedokážou rozlišit rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem použitelnosti a vyhazují potraviny, které lze ještě spotřebovat.

Výzkumníci sbírají data od 900 domácností, přičemž 300 jich je z brněnských sídlišť, 300 z vilové zástavby, kde mají lidé možnost odpad i kompostovat, a 300 z typické venkovské zástavby, kde lidé mají i domácí zvířata. Zatím se naplnil předpoklad, že v dalších dvou typech zástavby bude hmotnost vyhozených potravin nižší, a to podobně zhruba 20 kilogramů.

Cílem projektu je v prvé řadě získat data, protože podle Kubíčkové v Česku žádný podobný projekt neexistuje. "A nevíme ani o žádném ze zahraničí, i když Evropská komise chce do roku 2030 snížit objem vyhozených potravin na polovinu. Nevíme však, kolik je to dnes," řekla.

Dalším cílem projektu je zjistit, jak a zda vůbec lze působit na lidi, aby změnili své chování a plýtvali méně. "Ve druhém roce budeme pokračovat v měření a zároveň budeme intervenovat, ve třetím roce už zase jenom měřit a zjišťovat, jestli naše intervence měla nějaký dopad," řekla Kubíčková.

Ovlivňování spotřebitelského chování bude mít levnější variantu ve formě letáků či samolepek na popelnice, dražší bude například formou workshopů ve školách. "Chtějí s námi spolupracovat i městské části. Domácnosti, které sledujeme, o tom nevědí, a musíme se chovat tak, aby se to nedozvěděly," řekla Kubíčková.

Na projektu s univerzitou spolupracuje městská společnost SAKO Brno, která kontrolovaný odpad nelisuje, aby se dal přebírat. To má na starosti firma Green Solution, která separuje různé druhy kuchyňského odpadu. "Zatím se také naplnily předpoklady, že nejvíce se vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo, naopak velmi málo maso," řekla Kubíčková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

3.11.2019 08:01
V rodinných domcích a na vesnicích ty nadbytečné potraviny (zabránit tomu nadbytku se reálně nedá) v krmení hospodářských zvířat nebo na kompostu.

Typ pro výzkumníky: Zjistit, zda se ten odpad zvyšuje po dnech, ve kterých nám klerofašisté zavřeli supermarkety (takže si lidé dělají zásoby předem).
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

3.11.2019 18:23
Zdá se to celkem málo, v Evropě se vyhodí domácnosti bezmála 100 kg (průměr EU, dle eurostatu).
Ale zase asi věděli, že se to měří.
A podobné množství potravin vyhodí obchody a restaurace a další veřejné stravování.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.11.2019 10:52
těžko říci k čemu je takový výzkum dobrý, možná k vyčerpání grantu a konstatováním, že kdo má na zahrádce kompost, může (některé) prosšlé potraviny kompostovat, kdo má slepičky nebo pašíka, může něco zkrmit.

celá metodika může být docela zkreslená, záleží, jak je vyhozená potravina definována a kde je hranice mezi vyhozenou potravinou a běžným vyhozeným odpadem organického původu. to první je typicky prošlý jogurt, to druhé typicky šlupka od pomeranče. ale jak si výzkum poradí s okurkovou šlupkou, nedokonale vykousanou šlupkou od melounu, kůží od špeku, nedbale obranými kostmi, tlustým od šunky, krůtím biskupem, hovězím lojem ....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist