https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-prechod-k-obnovitelnym-zdrojum-zaostava-v-odvetvi-paliv-a-vytapeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: Přechod k obnovitelným zdrojům zaostává v odvětví paliv a vytápění

14.6.2023 10:30 | SINGAPUR (ČTK)
Vytápění a pohonné hmoty se na celosvětové spotřebě energie podílejí více než třemi čtvrtinami. Oba tyto sektory zůstávají silně závislé na fosilních palivech.
Vytápění a pohonné hmoty se na celosvětové spotřebě energie podílejí více než třemi čtvrtinami. Oba tyto sektory zůstávají silně závislé na fosilních palivech.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Podíl obnovitelných zdrojů na celosvětové výrobě elektřiny v loňském roce stoupl na 30 procent díky rekordnímu růstu solárních elektráren. V dekarbonizaci odvětví tepla a pohonných hmot však byl učiněn jen malý pokrok. Vyplývá to z průzkumu institutu REN21.
 

Vytápění a pohonné hmoty se na celosvětové spotřebě energie podílejí více než třemi čtvrtinami. Oba tyto sektory zůstávají silně závislé na fosilních palivech. Obnovitelné zdroje u tepla mají podíl jen 3,6 procenta a pohonných hmot 9,2 procenta. Při započtení tepla a paliv se obnovitelné zdroje na celosvětové spotřebě energie podílely jen 12,7 procenty.

Ředitelka REN21 Rana Adibová uvedla, že v současnosti se většina zemí zaměřuje především na rozvoj obnovitelných zdrojů ve výrobě elektřiny. Cíle v oblasti obnovitelné energie má 179 zemí, pouze 46 zemí však má cíle i v oblasti obnovitelného tepla a 49 zemí v oblasti obnovitelných pohonných hmot.

Zásobování teplem činí zhruba 49 procent globální poptávky po energii, na pohonné hmoty připadá 29 procent. Neschopnost diverzifikovat technologie obnovitelných zdrojů energie nad rámec větrné a solární energie brzdí úsilí o dosažení klimatických cílů, uvedla zpráva REN21. Rozvoj technologií pro produkci tepla a pohonných hmot z obnovitelných zdrojů brzdí také nízké ceny fosilních paliv.

Celosvětová kapacita obnovitelných zdrojů dosáhla loni 3481 gigawattů. Růst táhla zejména Čína, která byla zodpovědná za 44 procent nového přírůstku kapacity. Čína také loni investovala do obnovitelných zdrojů 274,4 miliardy USD (šest bilionů Kč), což představuje 55 procent z celosvětové částky, upozornila agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.6.2023 15:11
Pro někoho záhada, pro jiného nic divného. Topit potřebujeme v zimě a to lze moc nefungují. A dokonce i elektrovozítka to mají v zimě těžké.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.6.2023 15:11 Reaguje na Richard Vacek
... a to oze moc nefungují.,
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.6.2023 18:06
tyto změny jsou logisticky nejnáročnější a zpravidla trvají několik let, za předpokladu, že na ně budou mít peníze.

Spoléhat na OZE jako dočasné zdroje je ekonomicky o ničem, zejména proto, že na každý dočasný zdroj potřebujete jeden záložní.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

18.6.2023 21:07
My topíme dřevem a na nic jiného určitě přecházet nebudeme :-) . Je to nejlepší vytápění, jaké jsme si mohli vybrat. Dřevo je relativně levné a hlavně dostupné, kamna krásně hoří, komín, který jsme vybrali z https://www.poctivy-komin.cz/nerezove-kominy/ má dobrý tah, takže máme přes zimu doma krásný teplíčko a víc nepotřebuju :-) .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist