https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wmo-ozonova-dira-nad-antarktidou-patrila-k-nejvetsim-za-40-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ozonová díra nad Antarktidou patřila k největším za 40 let

8.1.2021 17:22 | ŽENEVA (ČTK)
Vývoj ozonové díry nad Antarktidou má sezónní charakter. Díra se nejvíce otevírá během australského jara (od srpna do října) a zaceluje se během australského léta - na konci kalendářního roku. Narušení ozonové vrstvy totiž souvisí s teplotami ve stratosféře, to znamená ve výšce deseti až 50 kilometrů od zemského povrchu, kde se ozonová vrstva nachází.
Vývoj ozonové díry nad Antarktidou má sezónní charakter. Díra se nejvíce otevírá během australského jara (od srpna do října) a zaceluje se během australského léta - na konci kalendářního roku. Narušení ozonové vrstvy totiž souvisí s teplotami ve stratosféře, to znamená ve výšce deseti až 50 kilometrů od zemského povrchu, kde se ozonová vrstva nachází.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NASA
Ozonová díra nad Antarktidou se zacelila v posledních prosincových dnech, vloni však patřila k největším za posledních 40 let. Uvedla to tento týden Světová meteorologická organizace (WMO). Ozonová díra se vloni rozrostla kvůli velice nízkým teplotám ve stratosféře, ze stejného důvodu se vyskytla i nad Arktidou.
 

Vloni se ozonová díra začala výrazně otevírat v polovině srpna a na začátku října její velikost zaznamenala nejvyšší hodnotu, když dosáhla rozlohy 25 milionů kilometrů čtverečních. Díra byla jednou z největších, nehlubších a dlouho trvajících za posledních 40 let, po něž se tento fenomén měří. Naopak v roce 2019 měla relativně malou rozlohu.

"Tyto dva ročníky nám ukazují, jak se může díra v ozonu meziročně měnit, a pomáhají nám pochopit, jaké faktory přispívají k velikosti, trvání a závažnosti (díry v ozonu)," uvedla Oxana Tarasovová z WMO. Podle ní je i nadále zásadní dodržovat Montrealský protokol z roku 1987, který napomohl k omezení emisí freonů. Tento druh plynu přispívá k destrukci ozónu.

Vývoj ozonové díry nad Antarktidou má sezónní charakter. Díra se nejvíce otevírá během australského jara (od srpna do října) a zaceluje se během australského léta - na konci kalendářního roku. Narušení ozonové vrstvy totiž souvisí s teplotami ve stratosféře, to znamená ve výšce deseti až 50 kilometrů od zemského povrchu, kde se ozonová vrstva nachází.

Když teplota ve stratosféře klesne pod -78 stupňů, začínají se vytvářet tak zvaná perleťová oblaka, díky kterým se uskutečňují chemické reakce, které ozon ničí. Vloni byly dlouhodobě zaznamenány ve stratosféře nízké teploty, což napomáhalo vzniku těchto mraků.

Z podobných důvodů se vloni v dubnu otevřela díra v ozonové vrstvě i nad Arktidou, což je neobvyklý jev.

Ozonová vrstva chrání živé organismy na planetě před ultrafialovým slunečním zářením. Postupné narušování její tloušťky vedlo podle odborníků k nárůstu rakovinných, kožních a očních onemocnění i k dalším negativním důsledkům.

Na pólech nastal v 80. letech minulého století obzvlášť rychlý úbytek ozonu. Situace se ale zlepšila díky Montrealskému protokolu z roku 1987, jenž prakticky zastavil výrobu látek, které ozonu škodí. Zejména freony se masově používaly třeba jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách. V posledních letech vědci zaznamenali posílení ozonové vrstvy ve stratosféře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

8.1.2021 19:26
To je ale průser. Na čem teď založí klimalarmisté své tlachy o oteplování planety????
Odpovědět
bu

běžný uživatel

8.1.2021 21:07 Reaguje na Milan Milan
A jak souvisí ozonová díra s oteplováním Vy chytráku?????
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.1.2021 00:16 Reaguje na běžný uživatel
Vše souvisí se vším.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.1.2021 10:46 Reaguje na běžný uživatel
Že by s tou příliš nízkou teplotou, napomáhající odbourávání ozónu? Že by mohlo vést znevěrohodnění antifreonové kampaně zelených ke znevěrohodnění jejich dalších aktivit (vč. klimatických)?
Odpovědět
bu

běžný uživatel

9.1.2021 11:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Aha, podle Vás freony nepoškozují ozonovou vrstvu??? A nevěříte náhodou taky na to, že je Země placatá?????
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 09:45 Reaguje na běžný uživatel
Realita prostě s freonovými modely neseděla. To, že mi nějaká reakce proběhne ve zkumavce, ještě neznamená, že úplně stejně proběhne v atmosféře, za přítomnosti mnoha dalších látek. Což je problém jak freoňáků, tak i klimaťáků.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.1.2021 10:35 Reaguje na Milan Milan
Tlachy o oteplování planety jsou založeny na ozonové díře jo? Koukám, že vy asi nebudete nejostřejší tužka v penále. :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.1.2021 10:58 Reaguje na Petr Eliáš
Minimálně se ukazuje, že mechanismy okolo ozónové vrstvy jsou mnohonásobně složitější, než jak to presentovaly tlupy ekofašistických aktivistů, vyřvávajících Montrealský protokol. To se, samozřejmě, vědělo už dávno, protože ozonová díra se zacelovala daleko rychleji, než předpokládaly ty nejoptimističtější scénáře. Současná epizoda zvětšení a zintenzívnění ozonové díry jednoznačně posílá Montreal do kopru, tj. někam k teoriím dutosvětosti či světového ledu, placaté Země apod. Jak uvádím výše, snižuje to (IMHO naprosto správně) věrohodnost ekologických organizací.

A, MMCH, metan má vedle skleníkového efektu i efekt "antiozonový", takže některé aktivity "bojovníků za klima", nahrazující emise CO2 "méně škodlivým" metanem, se klidně do toho stavu ozónové díry mohly promítnout taky.

Navíc má Země rozdílnou vzdálenost přísluní v jednotlivých rocích a letos bylo nejbližší přísluní za cca deset let a cca deset let bude trvat, než se Země tak blízko Slunci zase dostane. A protože chemické reakce, likvidující ozón, závisejí na intenzitě slunečního svitu, a ta závisí na čtverci vzdálenosti od Slunce ...
Odpovědět
bu

běžný uživatel

9.1.2021 11:41 Reaguje na Jan Šimůnek
Hmmmm...koukám, že vy ste opravdu chytrák na všechno (na Trojemezenský prales, na vlky, na ozonovou díru, na klima...) - jak to, že nesedíte v žádném poradním sboru??? Na takového brouka pytlíka všude čekají, tak hybaj!.......vy antiekofašistický ekoaktivisto....))))))
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.1.2021 11:57 Reaguje na běžný uživatel
Vy ještě neznáte Šimůnka, zdejšího Brouka Pytlíka? :D Některým jeho výblitkům (teorie, práce s daty, atd.) se člověk, který tomu alespoň trochu rozumí, musí jen smát. :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 10:06 Reaguje na Petr Eliáš
Víte, u tak složitých problémů a jevů je nutné integrovat poznatky z různých oblastí, pokud mají něco společného. Což ekologové ke své škodě nečiní a mnohdy jsou jejich aktivity nesmyslné nebo dokonce prokazatelně škodlivé (viz prosazování elektromobilů ve státech, kde v důsledku konkrétního energetického mixu vyprodukuje elektromobil asi dvojnásobek CO2 než klasický benzíňák a ještě o něco víc než diesel, jako třeba u nás). Vydávat to za "boj proti emisím CO2" může jen bezcenný hňup, do kteréžto pozice se ekologové sami a nadšeně hrnou. Byť si toho ti hloupější z nich (což je IMHO naprostá většina) zřejmě nejsou vědomi.

Já byl kdysi členem organizace na ochranu přírody TIS, která měla ve svém znaku heslo "poznej a chraň". Proto jsem taky po její komunistické likvidaci nikdy nevstoupil do komunisty organizovaných brontosaurů apod., protože tam bylo jen ono "chraň" bez toho poznej. Čili spousta naprosto nesmyslných nebo dokonce přírodnímu prostředí škodících aktivit, plácaných naprosto na slepo, bez jakékoli odborné analýzy. Což ekologům v podstatě zůstalo až dodnes.
A ukazuje se naprosto jasně (i v tom, co popisuje tenhle článek), že bez onoho "poznej" to prostě nejde a nikdy ani nepůjde. Ekologie ve stávajícím pojetí je prostě cesta do slepé uličky, z níž se budeme jen obtížně a za drahé peníze vracet. Pokud to tedy vůbec bude možné.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 09:46 Reaguje na běžný uživatel
Prostě tyhle věci systematicky sledují a vidím nesrovnalosti a nesmysly.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

10.1.2021 11:13 Reaguje na Jan Šimůnek
Gratuluji VáM....tak mi prosím pošlete citaci Vašeho prestižního článku v časopise s IF, kde jste publikoval výsledky, které vyvracejí práce vědců zabývajících se vlivem freonů na ozonovou vrstvu a klimatickou změnou....jistě takovou máte, když všichni ostatní jsou podle Vás blbci...nebo publikujete pouze "na prestižní diskuzi Ekolistu????"
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 14:11 Reaguje na běžný uživatel
Výsledky práce vědců, zabývajících se vlivy freonů na ozonovou vrstvu, byly vyvráceny jejím následujícím vývojem. Ten byl totiž příznivější než model, počítající se stoprocentním ukončením výroby a používání všech freonů, k čemuž nedošlo. Dokonce ani nebyly jímány freony ze "zdechlých" ledniček a dalších podobných zařízení.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.1.2021 13:09 Reaguje na běžný uživatel
A, mimochodem, ten loňský rekord s nejvyšší pravděpodobností nemá s freony nic společného. Rozhodně se emise freonů nevrátily na úroveň někdy z 80. let minulého století.

Takže nějaký "faktor X", o němž naši "odborníci na ekologii" nic nevědí a vědět ani nechtějí.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.1.2021 08:58
Ozónová dira? Jó to jsem četl tak asi před 30 roky, a že za to může freón. A pak, že za diru může kde co. Teď dokonce víme, že má sezónní průběh. Co to bude příště? Seriozní vědci, dokud neví něco pořádně, nepublikují. Ti co chtějí money jedou na vlně momentálního top námětu. A tak je to se vším. JE TO CHYBA grantovych agentur, že se nechají vždy přesvědčit o nových užasných tématech. A kdopad dodává ty témata na stůl grantovych agentur? Že by je vymysleli ti úředníci? Uvidíme co si časem počteme o CO2. Svět je jeden velkej neseriózní " bordel". To je nadsázka. Ale funguje zcela chaoticky. Ale alespoň je sranda.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.1.2021 10:29 Reaguje na Tomáš Kvítek
To že freony poškozují o. vrstnu je prokázaný fakt. Tak nevím co tu zase třepete za ptákoviny.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.1.2021 10:59 Reaguje na Petr Eliáš
Ve zkumavce. Atmosféra je poněkud složitější. To platí i pro ten "skleník".
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.1.2021 11:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Proboha chlape. Přestaňte ze sebe dělat většího šaška, než už jste. ;)
Odpovědět
bu

běžný uživatel

9.1.2021 11:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Šimůnku vy jste prostě idiot.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.1.2021 13:43 Reaguje na Petr Eliáš
Jo to je pravda. Ale neni to příčina. Když třepeš ptákoviny tak ti fandím.
Odpovědět
va

vaber

9.1.2021 09:37
již kdysi hodně dávno řekl jeden muž ,, vím že nic nevím,, a světe div se, ono to platí i v 21. století i když odborníci říkají že ví
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.1.2021 14:49 Reaguje na vaber
Pravda pravdouci, pouze někteří demagogpve zde se vyjadřující, to nechtějí a snad i nemohou vzit na vědomí a hlásají tu jedinou " svatou pravdu". Takže ani neví co je demokracie. Neví co je pluralita nazorů. Neumí diskutovat. Neumi svůj názor obhajit. Ne napadáním, ale fakty. Jejich názor jsem schopen respektovat, a oni by měli činiti totéž, a ne jako nějaký Eliáš hned napadat lidi nějakými přívlastky a podstatnými jmény.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

9.1.2021 15:22 Reaguje na Tomáš Kvítek
Proč zmiňujete zrovna jeho, copak je jediný???? Jen klidně pokračujte a vyjmenujete i ty ostatní....
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

9.1.2021 16:44 Reaguje na běžný uživatel
Je to na vás. Prosím neúkolovat.
Odpovědět
va

vaber

10.1.2021 09:58 Reaguje na Tomáš Kvítek
dnes jsem četl zajímavý článek, nesouvisí s tématem, ale souvisí s utvářením správných názorů a diskusí.
Astronomové neumí vysvětlit některé evidentní gravitační nejasnosti ve vesmíru,proto vymysleli temnou hmotu a temnou energii, všem se to líbilo a všichni to opakovali, i největší odborníci,
mně se temná homota a temná energie nelíbí a vždy jsem si říkal ,že problém bude asi jinde ,v neznalosti gravitačního zákona pro makrokosmos,
a ejhle už jsem viděl článek ,že temná hmota možná neexistuje,
vždy mě zlobí, když se vytvoří názor a všichni bez použití vlastního mozku jen opakují a když se do toho vloží média stává se stokrát opakovaná věta podivnou pravdou
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2021 16:14 Reaguje na vaber
To se, bohužel, děje ve vědě docela často.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 20:58
Na ozónové díře ja jasně vidět, že to jde, když se chce. Byl to skutečný problém, ale lidi se dohodli. Možná tenkrát ještě neexistovali naši blbí ropáci, kteří by už tenkrát vedli vagóny keců, proč to nejde.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Problém vidím v tom, že ozonová díra se začala zacelovat mnohem rychleji, než předpokládaly ty nejoptimističtější scénáře pro následky naplnění Montrealského protokolu. To znamená, že ve hře byly i další vlivy, s nimiž se, mj. kvůli řevu ekoaktivistů, nepočítalo a nebyla proto ani zkoumány. Současnou situaci, kdy se ozonová díra zvětšila bez freonových emisí, považuji za více-méně potvrzení, že tam ještě další faktory jsou a jsou minimálně stejně významné, jako ty freony.

Pochopitelně, na rozdíl od vás, jsem s to toto selhání "vědeckého ekologismu" extrapolovat i na to, co "vědečtí ekologisté" hlásají o klimatu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist