https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-960-testu-na-koronavirus-vyslo-v-temeline-sedm-pozitivnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z 960 testů na koronavirus vyšlo v Temelíně sedm pozitivních

15.2.2021 00:44 | TEMELÍN (ČTK)
Antigenní testy v Temelíně zatím zachytily sedm pozitivních. Ve čtyřech případech šlo o pracovníky dodavatelů, třikrát o zaměstnance elektrárny.
Antigenní testy v Temelíně zatím zachytily sedm pozitivních. Ve čtyřech případech šlo o pracovníky dodavatelů, třikrát o zaměstnance elektrárny.
V jaderné elektrárně Temelín udělali od začátku února 960 antigenních testů na nemoc covid-19. Vyšlo z nich sedm pozitivních. Na preventivní testy chodí zaměstnanci ČEZ i pracovníci dodavatelů. Účast je téměř stoprocentní. Plošné testování spustil ČEZ v Temelíně před 14 dny jako jedno z opatření před březnovou odstávkou, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Od konce loňského roku testuje pracovníky na koronavirus i jaderná elektrárna Dukovany. Zdravotníci tam zatím udělali 1200 testů.

Testy jsou určené pro bezpříznakové pracovníky. Zaměstnanci s příznaky do elektrárny nejezdí, kontaktují svého lékaře a vedoucího a řídí se jejich pokyny.

V Temelíně zvládají denně průměrně lehce přes 100 testů, díky laboratoři, jejíž pobočka je v areálu elektrárny. Tento týden systém zkontrolovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. "Řada jihočeských firem k opatřením přistoupila velmi zodpovědně. Temelín je ale jednoznačně v čele," uvedla ředitelka v tiskové zprávě. Postupy z Temelína lze podle ní v obměnách zavádět i jinde.

Antigenní testy v Temelíně zatím zachytily sedm pozitivních. Ve čtyřech případech šlo o pracovníky dodavatelů, třikrát o zaměstnance elektrárny. "Systém funguje. Dokázali jsme zachytit bezpříznakové pracovníky, následně vytrasovat a izolovat jejich kolegy. Je to důležité před blížící se odstávkou, kdy velké množství práce bude znamenat zvýšenou koncentraci lidí. A naším úkolem je ochránit elektrárnu, která je součástí kritické infrastruktury," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

České jaderné elektrárny přijaly loni na jaře řadu koronavirových opatření. Měří se teplota u vstupu, víc se pracuje z domova, povinně se nosí roušky, snížila se kapacita jídelen.

Na koronavirus testují pravidelně své zaměstnance i jiné firmy v kraji. Patří k nim českobudějovický Viscofan CZ nebo Slatinné lázně Třeboň.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 2,2 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

15.2.2021 12:54
Konecne nejaky konkretni udaj po roce, jak vypada stupen nakazenosti covidem v nejakem prumyslovem provozu. Jeste to tak porovnat treba se Skodou auto, se skolaky v nejakem meste ci treba navstevniky lyzarskych bezeckych tras apod.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist