https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-odry-a-neru-polsti-hasici-uz-vylovili-skoro-100-tun-leklych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Odry a Neru polští hasiči už vylovili skoro 100 tun leklých ryb

16.8.2022 23:03 | BRUSEL/VARŠAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polští hasiči již vylovili téměř 100 tun uhynulých ryb z Odry a z řeky Ner ve středním Polsku, příčina úhynu ale stále není známá, uvádějí polská média. Vzorky vody byly podle ministryně životního prostředí odeslány ke zkoumání i do české laboratoře. Pomoc při vyšetřování případu nabídla německým a polským úřadům Evropská komise.
 

"Experti týmu zkoumajícího znečištění Odry rozhodli, aby vzorky byly vyslány do zahraničních laboratoří. Kromě zkoumání v polských institucích byly vzorky včera (v pondělí) předány laboratoři v Česku. Dnes budou dopraveny do Nizozemska a Británie," napsala ministryně Anna Moskwová na twitteru.

Podporu při vyšetřování úhynu ryb Německu a Polsku nabídla Evropská komise. "Jsme připraveni všemi prostředky pomoci pokud jde o odborné znalosti a výměnu informací s jinými zeměmi s cílem najít odpovědi a řešení," řekla dnes mluvčí komise. EK je podle ní v kontaktu s úřady obou zemí.

Dnes odpoledne o záležitosti hovořil eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius s německou ministryní životního prostředí Steffi Lemkeovou. Na twitteru napsal, že znečištění je třeba rozpoznat co nejdříve a také je třeba lépe a koordinovaně reagovat na případy přesahující hranice zemí. Sinkevičius podle agentury DPA telefonicky hovořil o možné pomoci při vyšetřování také s polskou ministryní Moskwovou.

Hasiči vylovili už okolo 100 tun leklých ryb z Odry, jakož i z řeky Ner, která protéká centrálním Polskem a vlévá se do řeky Warty, přítoku Odry. Zatímco v Odře rybáři zaznamenali první případy úhynu ryb již v závěru července, v Neru našli leklé ryby koncem minulého týdne.

Hasiči z obou řek vylovili dohromady 97,95 tuny uhynulých ryb, uvedla mluvčí hasičů Monika Nowakowská-Bryndová podle televize TVN 24. Do akce je nasazeno více než 500 hasičů s 58 čluny, sedmi čtyřkolkami a bezpilotním letounem. Hasiči zřídili deset norných stěn, které výlov usnadňují.

Mrtvé ryby hasiči a dobrovolníci dále loví z Odry i na německém území. Pole agentury DPA ale německé úřady o množství vylovených leklých ryb zatím neinformovaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.8.2022 08:19
to jsem teda zvědav, jak to vše vyřeší a jak bude viník potrestán...!!! snad se nebude opakovat scénář Bečva...!!! místní kafilérka bude mít kšeft století...!!! tím ovšem nechci zlehčovat situaci...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist