https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-reky-becvy-odvezli-rybari-do-kafilerie-uz-20-tun-otravenych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z řeky Bečvy odvezli rybáři do kafilérie už 20 tun otrávených ryb, podáno je trestní oznámení Aktualizováno

23.9.2020 19:10 | PŘEROV (ČTK)
Akreditované laboratoře zjistily, že šlo o otravu, mechanismus je však velmi zvláštní. "Zvýšil se průtok v řece a přesto to nepomohlo. Vypadá to jako mrak, který se neslučuje s vodou, není vidět ani není identifikovatelný čichem. Pokud se nezjistí příčina v rozboru vody, bude se těžko hledat viník," podotkl předseda územního svazu.
Akreditované laboratoře zjistily, že šlo o otravu, mechanismus je však velmi zvláštní. "Zvýšil se průtok v řece a přesto to nepomohlo. Vypadá to jako mrak, který se neslučuje s vodou, není vidět ani není identifikovatelný čichem. Pokud se nezjistí příčina v rozboru vody, bude se těžko hledat viník," podotkl předseda územního svazu.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Z řeky Bečvy, kterou kontaminovala v neděli neznámá látka, odvezli dosud rybáři do kafilérie 20 tun otrávených ryb. S odklízením pokračují, celkové množství tak rybáři zatím nedokážou odhadnout, řekl dnes ČTK Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, škody půjdou do milionů korun. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Zdroj znečištění ani látka, která ekologickou katastrofu způsobila, zatím není známa. Případem se zabývá také policie, padlo i trestní oznámení.
 

"Informace o množství uhynulých ryb je stále živá, sanace díky dobrovolníkům stále pokračuje. K dnešním 11:00 však bylo do kafilerií odvezeno 200 metráků ryb," uvedl předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Podle něj bude škoda obrovská. V řece uhynuly ryby jako je ostroretka, parma či cejn, kde se kilo pohybuje v rozmezí 80 korun. Zpracování v kafilérii stojí podle něj deset až 11 korun za kilo. "Co nás to stálo, je však nesrovnatelné s tím, co se stalo. Ta řeka je mrtvá," uvedl Kocián.

Případem se zabývá také policie, padlo i trestní oznámení, podal jej na neznámého pachatele starosta Hranic Jiří Kudláček. "Viník musí být nalezen a potrestán. Je to nepředstavitelná ekologická katastrofa, nesrovnatelná s čímkoliv, co se kdy stalo tady v okolí. Pachatel otrávil řeku, ve které se lidé koupají, chodí k ní se psy, odebírají z ní užitkovou vodu, chytají v ní ryby, rekreují se tam," řekl ČTK Kudláček. Podle něj se pachatel mohl dopustit trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, případně i jiných trestných činů. "Může trvat až desetiletí, než se zarybnění Bečvy a její ekosystém obnoví na původní úroveň," dodal starosta.

Jaká látka řeku kontaminovala, zatím není zřejmé, bližší informace zatím nemá ani Česká inspekce životního prostředí. Podle Kociána akreditované laboratoře zjistily, že šlo o otravu, mechanismus je však podle něj velmi zvláštní. "Zvýšil se průtok v řece a přesto to nepomohlo. Vypadá to jako mrak, který se neslučuje s vodou, není vidět ani není identifikovatelný čichem. Pokud se nezjistí příčina v rozboru vody, bude se těžko hledat viník," podotkl předseda územního svazu.

Znečištění zaznamenali rybáři v úseku od Lhotky nad Bečvou a Choryní na Vsetínsku, poté kontaminace v řece procházela přes Hustopeče nad Bečvou, Teplice nad Bečvou a Hranice, další leklé ryby začali rybáři nacházet v Lipníku nad Bečvou a okolí. "Z lipenského revíru bylo 40 metráků uhynulých ryb už odvezeno, dalších 40 metráků je naloženo, ale dosud celý revír odklizen není. Máme u nás i hlubokou vodu," řekl dnes ČTK hospodář lipenské organizace Jan Hloušek. Podotkl, že do konce týdne by měl být ryby vysbírané. Pracovat se přitom musejí rychle, než se zaplynují.

Kolem úterního poledne se již kontaminace dostala do oblasti Přerova. "Jde tak o 38 kilometrů vodního toku, ani naředění a přítoky Bečvy s tím nic neudělají, zvyšují se i průtoky v retenčních nádržích a monitoruje se i Morava, kam Bečva vtéká. Podle dosavadních informací se tam znečištění zatím naštěstí neprojevilo," doplnil předseda územního svazu Kocián.

Pomoc rybářům chce nabídnout i Olomoucký kraj. "Jakmile budou známy škody, projednáme možnosti pomoci postiženým rybářským revírům," uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Se sběrem uhynulých ryb pomáhají rybářům profesionální i dobrovolní hasiči. Mrak nebezpečné látky, který se sunul proudem, se podle zástupců kraje již rozplynul. "Dobrá zpráva je, že obyvatelé podél toku řeky Bečvy se už nemusí obávat znečištěné vody. V tuto chvíli jim nehrozí žádné nebezpečí," uvedl radní Přerova a náměstek hejtmana Petr Vrána (ANO).

Neznámá látka zamořila Bečvu na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje v neděli. O jakou látku jde, se zatím nepodařilo zjistit, další odebrané vzorky testují laboratoře na těžké kovy. Pravděpodobný zdroj znečištění hledali v úterý inspektoři ve Valašském Meziříčí. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují pouze ojediněle, podle evidence České inspekce životního prostředí zhruba jednou za deset let.

Výběr velkých úhynů ryb v českých vodách za posledních 20 let

Od neděle 20. září uhynulo v řece Bečvě kvůli kontaminaci vody podle odhadů nejméně 12 tun ryb; řazeno chronologicky

Srpen 2002 - Při ekologické katastrofě v zatopeném lomu u Veselé na Mladoboleslavsku zahynulo 12 tun ryb. Odborníci se shodli na tom, že to zavinil nedostatek kyslíku, který způsobilo odumírání řas. Přesnou příčinu úhynu řas ale už nikdo nezjistil, protože následně přišly povodně.

Leden 2006 - Nejméně deset, ale podle odhadů až 39 tun ryb v hodnotě dva miliony korun uhynulo na Labi mezi Kolínem a soutokem s Vltavou. Příčinou havárie byl únik jedovatého kyanidu z kolínského podniku Lučební závody Draslovka.

Červen 2009 - V důsledku upouštění vodní nádrže Orlík uhynulo 29 tun ryb. Lidské zavinění nehody bylo vyloučeno. Odhadovaná škoda dosáhla 1,2 milionu korun.

Duben 2017 - V násadkovém rybníku Rybníkářství Pohořelice v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku uhynulo téměř 17 tun ryb, škoda přesáhla milion korun. Příčinou úhynu byl nedostatek kyslíku ve vodě v kombinaci se zvýšeným obsahem toxických látek, především amoniaku.

Srpen 2018 - Přes 100 tun ryb podle odhadů uhynulo v rybníku Nesyt na Břeclavsku. Vyčíslená škoda přesáhla pět milionů korun. Důvodem úhynu ryb bylo sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě.

Září 2020 - V důsledku kontaminace neznámou látkou řeky Bečvy na Přerovsku dosud uhynulo podle odhadů médií 12 tun ryb. Český rybářský svaz, územní výbor pro Severní Moravu a Slezsko odhadl, že uhynulo až 24 tun ryb a škodě činí téměř dva miliony korun.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.9.2020 18:07
Tipuji, že se viník nenajde , není společenská objednávka.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.9.2020 20:27
Řekl bych, že katastr Choryně přímo sousedí s Valašským Meziříčím. Nebo snad ne, pane hejtmane?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

23.9.2020 21:06
Pokud´ shrnu dostupné informace-pomocníky s likvidací havárie pálí ruce, ze začátku byl cítit chlor, jednalo se o bezbarvou látku, která nebyla ve vodě vidět, v mělčí vodě zabila vše a v hlubší něco mohlo přežít a td.,tak to jsem zažil na vlastní kůži. Takto se chovají profesionální dezinfekční prostředky na dezinfekci nádrží, vodojemů a pod. a které se ostatně nacházejí na každém VaK. Ty se musejí používat jenom v malém množství a vypouštět po určitém čase hodně, hodně, hodně ředěné, jinak to je i v malém množství zabiják. Podle mého názoru se jedná o tento prostředek nebo něco hodně podobného. Petrův Zdar
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.9.2020 21:53 Reaguje na Jan Knap
takové to "savo" (desinfekční prostředek na bázi chloru) sice vyvraždí všechno živé (třeba ve studni nebo v plesnivém koutě koupelny), ale poměrně rychle se rozkládá - proto se to ostatně používá i na čištění pitné vody. to by jen tak mýrnyxtýryx nevyvraždilo desítky kilometrů řeky. ale moje chalupářská empirie může být pomýlená.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

23.9.2020 22:20 Reaguje na Lukas B.
Nemluvím o savu. Tyto prostředky mají jiné složení. A šetřil jsem otravu na potoce, kde se to projevilo úplně stejně včetně toho, že jsem měl červené-poleptané ruce, jak jsem obracel kameny a hledal, kde je mrtvý bentos a kde živý. A přivedl jsem úředníky až přímo k trubce, z které to vyteklo a to to nejprve teklo několik stovek metrů malou kapilárou bez ryb, kde byl jenom bentos a kolem kapiláry bylo několik možných znečišt´ovatelů včetně jedné továrny a paneláku. Blešivci ukázali viníka. Navíc jsem s těmito prostředky přišel do styku a i je používal, tak vím, co dokážou. Petrův Zdar
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.9.2020 07:36
Je vidět, že od začátku se mlží.... já to vidím tak, že se viník našel ale nehodí se to zveřejňovat, protože by potom tolik lidí ve Zlínském a Olomouckém kraji nevolilo Babiše.... přesto, že je to jen odhad, tak podle průběhu "vyšetřování" i polohy začátku zamoření typuji DEZU (Agrofert).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.9.2020 08:37
Je vidět,že není skutečný zájem chytit viníka této ekologické katastrofy.
Přitom cesta je zřejmá - provést rychle chemickou analýzu vody/ryb ,určit látku a porovnáním s chemickými listy v evidenci vytipovat firmy,které :
a) s látkou nakládají
b) jejich provozovna je vodotečí spojena s prvním úsekem otravy na řece

Také si všimněte mlčení politiků - nevystoupil ani ministr ŽP ani náměstek,který by deklaroval veřejný zájem na rychlém odhalení viníka a jeho potrestání.
Hubou všichni chrání životní prostředí, ale když mají řešit skutečnou havárii - mlčí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist