https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-vlarskeho-prusmyku-se-nesmi-odvazet-skladovane-vytezene-drevo.kvuli-vzacnym-tesarikum-alpskym
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Vlárského průsmyku se nesmí odvážet skladované vytěžené dřevo. Kvůli vzácným tesaříkům alpským

20.7.2021 13:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tesařík alpský.
Tesařík alpský.
Foto | Bohumil Jagoš / AOPK ČR
Bukové lesy ve Vlárském průsmyku v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty jsou domovem kriticky ohroženého a evropsky významného tesaříka alpského. Pravidla hospodaření v této evropsky významné lokalitě stanoví, že vytěžené dřevo je potřeba neprodleně odvézt z lesa. Pokud by zůstalo na skládkách i v době, kdy jsou dospělí brouci aktivní, samice by kladly vajíčka přednostně právě sem. A to se nyní ve Vlárském průsmyku stalo, jak ukázal terénní průzkum realizovaný pro Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. Odvozem dřeva by byla zdejší populace tesaříka alpského oslabována a poškozována. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
 
Skládka bukového dřeva.
Skládka bukového dřeva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bohumil Jagoš / AOPK ČR

„Vytěžené stromy nebyly odvezeny včas, což je v rozporu s nastavenými pravidly. Během terénního průzkumu bylo zjištěno, že na řadě skládek samice kladou vajíčka. Odvoz dřeva by tak oslabil celou zdejší populaci tohoto ikonického druhu ochrany přírody a právě proto jsme dnes vydali předběžné opatření, kterým se odvoz zakazuje ze všech skládek v oblasti. Je tak pravděpodobnější, že se ohroženým tesaříkům podaří vývoj dokončit,“ vysvětluje Tomáš Ernest Vondřejc z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Opatření bylo adresováno především Klouboucké lesní s.r.o. Ta zajišťuje naprostou většinu těžebních prací v oblasti pro Lesy ČR, se kterými bylo vydání opatření předem projednáno.

Tesařík alpský je v podmínkách ČR vázán především na buk, ale v rámci nížinné populace vyskytující se v lužních lesích na jižní Moravě je potvrzen i z celé řady dalších listnatých dřevin. Vyžaduje listnaté porosty s dostatkem mrtvého dřeva, o které je kvůli intenzivní lesnické činnosti a změnám v druhové skladbě našich lesů nouze. Nyní se vyskytuje pouze v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, CHKO Bílé Karpaty, EVL Chřiby a v lužních lesích jižní Moravy (Soutok, Tvrdonicko)


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.7.2021 20:27
Jestli jsou tesaříci závislí na skládkách dřeva, tak to potěš:-( Kde je nějaký systematický management? Tj. že se plošně shodí každoročně 1-2 buky/km2, nařežou na metry a nechají přírodě, tj. zejména hmyzu. Pokud ale měla být kulatina mimo les, OK...
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

21.7.2021 08:53 Reaguje na Karel Zvářal
Jsou závislí na odumřelém bukovém dřevě, nejsou sto rozeznat rozdíl mezi polomem a kulatinou na pilu.
Odpovědět
MB

MICHAL BĚHÁVKA

6.10.2021 09:18
Pravdu díš !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist