https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zabe-po-lecich-podanych-vedci-dorostla-amputovana-noha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žábě po lécích podaných vědci dorostla amputovaná noha

29.1.2022 01:46 | LONDÝN (ČTK)
Podle vědců poznatky získané na drápatce vodní, druhu africké žáby, znamenají významný posun v oboru regenerativní medicíny, napsal list The Guardian.
Podle vědců poznatky získané na drápatce vodní, druhu africké žáby, znamenají významný posun v oboru regenerativní medicíny, napsal list The Guardian.
Žábě bez přirozené schopnosti regenerace narostla po podání léků zpátky amputovaná noha. Podle vědců poznatky získané na drápatce vodní, druhu africké žáby, znamenají významný posun v oboru regenerativní medicíny, napsal list The Guardian.
 

"Je úžasné, že léky, které jsme vybrali, pomohly vytvořit téměř kompletní končetinu," uvedla spoluautorka studie Nirosha Muruganová z Tuftsovy univerzity v americkém Massachusetts. Drápatce vědci aplikovali léky pouze na 24 hodin, poté následovalo 18měsíční období, ve kterém jí dorostla funkční noha.

"Fakt, že nastartování měsíce dlouhého procesu potřebovalo jenom krátké vystavení léčivům, naznačuje, že v žábách a možná i v dalších zvířatech dřímají regenerační schopnosti, které mohou být probuzeny k akci," dodala Muruganová.

Mnoho živočichů má přirozenou schopnost obnovy alespoň některých končetin, včetně mloků, mořských hvězdic, krabů či ještěrek. Ploštěnci, kmen prvoústých živočichů, mohou být dokonce rozděleni na kousky a z každého kusu se vytvoří celý organismus. Schopnost regenerace mají do jisté míry i lidé - naše játra dorostou po rozpůlení zpět do plné velikosti a malým dětem znovu dorostou konečky prstů.

Plná obnova končetiny je však u savců nemyslitelná. Dorůstání brání i rychlé utvoření jizvové tkáně, které zamezí ztrátě krve či utvoření infekce.

Vědci ve výzkumu publikovaném v odborném časopise Science Advances drápatce amputovali zadní nohu a ránu obalili silikonovým obalem obsahujícím mix pěti různých léčiv. Každý z léků sloužil jinému účelu, mimo jiné k potlačení zánětlivosti nebo k produkci kolagenu, který měl zamezit jizvení. Léčiva rovněž podpořila růst nervových tkání, svalů a cév.

Výzkumníci experiment opakovali na desítkách žab, z nichž u mnohých zaznamenali rychlé obnovení tkáně. Některým obojživelníkům dorostla téměř celá noha včetně kostí i struktur podobným prstům. Tyto obnovené končetiny se hýbaly, byly citlivé na dotek a žáby je mohly používat při plavání.

V několika prvních dnech po podání léků vědci pozorovali aktivaci molekulárních procesů, které normálně organismus používá při růstu končetin u vyvíjejícího se embrya. Je tedy možné, že si podobné informace uchovává i tělo dospělého člověka, kterou by teoreticky šlo podpořit.

"Zakrytí otevřené rány silikonem s tekutým prostředím, se správným mixem léků, by mohlo poskytnout potřebné signály, které by rozpohybovaly proces regenerace," domnívá se Michel Levin z Tuftsovy univerzity. Odborný tým chce nyní tuto techniku ozkoušet na savcích.

"Tato studie má neuvěřitelně vzrušující důsledky pro regenerativní medicínu," řekl Bob Lanza z institutu pro regenerativní medicínu AGRM, který se na výzkumu nepodílel. "Ačkoliv žáby mají mnohem větší regenerační kapacitu než lidé, jde o významný první krok," dodal. Podle některých odborníků by nové poznatky mohly mít do budoucna uplatnění například při hojení ran bez utvoření zjizvené tkáně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.1.2022 07:35
To bych potřeboval, vyměnit ty bolavé hnáty za nové...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.1.2022 09:28
Na účinky viagry, přišli také náhodou.
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.1.2022 15:54
Pokud si pamatuji z dětství, tak mlok "pouštěl" ocas při ´´uniku z doteku zcela běžně a ten mu zakrátko opět dorostl. Bez léků.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.1.2022 17:32 Reaguje na Milan Milan
Nic ve zlém,ale ocásek upádne v nebezpečí ještěrce chvílí se zmítá,aby odpoutal pozornost.S tím mlokem skvrnitým jste myslím dost mimo.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.1.2022 17:09
To bych potřeboval .Mám ho hrozně malého a po lečbě bych ho snad mohl mít jako Robert Rosenberg
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist