https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-pavlov-loni-prijala-1150-handicapovanych-zvirat-zatim-nejvic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice Pavlov loni přijala 1150 handicapovaných zvířat, zatím nejvíc

9.1.2022 11:12 | PAVLOV (ČTK)
Přes zimu se pracovníci ve stanici starají o dvě stovky zvířat, vedle ježků a netopýrů jsou mezi nimi i poranění ptáci nebo veverky. Zvířata, která budou dostatečně silná a zdravá, se na jaře vrátí do přírody.
Přes zimu se pracovníci ve stanici starají o dvě stovky zvířat, vedle ježků a netopýrů jsou mezi nimi i poranění ptáci nebo veverky. Zvířata, která budou dostatečně silná a zdravá, se na jaře vrátí do přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Záchranná stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku vloni přijala na 1150 handicapovaných zvířat, což byl zatím nejvyšší počet. Proti předchozímu roku se počet příjmů zvýšil o víc než desetinu. Přes zimu se pracovníci ve stanici starají o dvě stovky zvířat, vedle ježků a netopýrů jsou mezi nimi i poranění ptáci nebo veverky, řekl ředitel stanice Zbyšek Karafiát. Zvířata, která budou dostatečně silná a zdravá, se na jaře vrátí do přírody.
 

Zvířat přijatých do pavlovské stanice přibývá dlouhodobě. Zvýšené počty v posledních letech ochránci přičítají i velkému kácení v lesích Vysočiny kvůli kůrovcové kalamitě, kde se například nacházelo víc mláďat sov. V posledních dvou letech s epidemií koronaviru se zřejmě projevilo i to, že se lidé drželi víc doma a chodili do přírody. "Myslíme, že to je i o tom, že lidé znají naši práci, nebojí se na nás obracet," doplnil Karafiát další možný důvod.

Netopýři a ježci patří ve stanici k zimním stálicím. "Snažíme se, aby spali, ale nespí všichni. Ti menší se ještě vykrmují," uvedl ředitel. Podotkl, že do stanice se dostali i ježci, kteří se probudili při oblevě, protože jim natekla voda do pelíšků. Před koncem roku, když nasněžilo, se do Pavlova dostali i plazi nalezení ve sněhu, například ještěrka, užovka a slepýš. Pracovníci poslední dobou převzali také strakapouda velkého a další ptáky zraněné po nárazu do skel a vodní ptáky - slípku zelenonohou a potápku roháče.

V Pavlově zůstalo rovněž pět čápů bílých, tři mohou létat. "Létají v okolí stanice a vrací se k nám na nocování a na žrádlo," uvedl Karafiát. Na péči o zvířata lidé přispívají například i formou adopce některého z obyvatel stanice. "Musím říci, že jak se nám zvýšily počty zvířat, tak se nám zvýšily naštěstí i počty dárců, co nás podporují," řekl.

Obecně prospěšná společnost Stanice Pavlov vznikla proto, aby zajistila další činnost Stanice ochrany fauny v Pavlově založené v roce 1989 a provozované do konce roku 2009 Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Má působnost v celém kraji, pořádá akce a prohlídky pro školy a veřejnost.

Na roční provoz stanice potřebuje přibližně 6,5 milionu korun. Od kraje má na letošek schválený příspěvek 1,5 milionu. Stanice funguje na principech sociálního podnikání, na mzdy pracovníků se zdravotním omezením přispívá úřad práce. Peníze zástupci stanice shání i v různých dotačních programech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

9.1.2022 19:34
Trochu počtů. 6,5 milionu děleno 1 150 zvířaty je v průměru 5652 Kč na
jedno zvíře. Záleží samozřejmě na druhu a náročnosti záchrany, ale
chtělo by to výčet těch zvířat, včetně doby léčení, výsledek léčení a
náklady na veterináře, platy zaměstnanců, energie a údržbu. Na léčení
trvalé postižených běžných druhů zvířat mám svůj názor, že je zbytné
a těch skutečně vzácných a ohrožených asi mnoho nebylo. Zachraňujte,
ale s rozvahou proč, koho, zda to má smysl a za kolik. Operace trvale
postiženého zvířete není operace člověka, ale stále se jedná o zvíře,
které se do přírody už nevrátí a bude trvale umístěno ve stanici. To
není z hlediska divokého zvířete záchrana, ale spíše další týrání.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

23.1.2022 10:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Ona je v tom doprava do stanice , odchyt , školení povinná,..etc. Na druhou stranu srovnání s letošními výdaji na pyrotechniku je šílené. Lidi nedají stovku na stanice , ale klidně vystřílejí tisíce kousků pro znečištění vzduchu a vyplašení sousedů i zvířat v cenách miliardy CZK.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist