https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-ptaci-hodinka-lide-ornitologum-opet-pomohou-se-scitanim-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná Ptačí hodinka, lidé ornitologům opět pomohou se sčítáním ptáků

7.1.2022 10:20 | PRAHA (ČTK)
Loni se do Ptačí hodinky zapojilo více než 27 000 dobrovolníků, meziročně to byl nárůst o 5000 lidí. Sečetli tehdy přes půl milionu ptáků. Nejčastěji pozorovaným druhem se stala sýkora koňadra.
Loni se do Ptačí hodinky zapojilo více než 27 000 dobrovolníků, meziročně to byl nárůst o 5000 lidí. Sečetli tehdy přes půl milionu ptáků. Nejčastěji pozorovaným druhem se stala sýkora koňadra.
Foto | Maggi_94 / Flickr
Dnes začíná Ptačí hodinka, při níž dobrovolníci pomohou odborníkům se sčítáním zimujících ptáků. Akce potrvá do neděle. Podle pořadatelů z České společnosti ornitologické (ČSO) by lidé také měli sledovat zdravotní stav ptáků. Ptačí hodinka se letos koná počtvrté.
 

Zástupci ČSO uvedli, že si dobrovolníci mají všímat všech ptáků, které spatří během hodiny, kterou si k pozorování vyhradí. Je také důležité, aby žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto mají pro každý druh zaznamenat nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se současně objeví v jejich zorném poli. Za každý druh pak zúčastnění nahlásí jen jeden údaj. Počty samců, samic a mláďat se nerozlišují.

Ornitologové také doporučují připravit do krmítek slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule bez sítěk. Data lidé mohou odeslat přes web nebo poštou. Výsledky ČSO zveřejňuje v únoru.

Dobrovolníci by měli během sčítání sledovat také kondici ptáků. Pokud se jim budou zdát nemocní, nebo v okolí krmítek objeví uhynulé ptáky, je třeba nahlásit to na web. Program monitoringu ptačích chorob ČSO spustila loni v březnu.

Loni se do Ptačí hodinky zapojilo více než 27 000 dobrovolníků, meziročně to byl nárůst o 5000 lidí. Sečetli tehdy přes půl milionu ptáků. Nejčastěji pozorovaným druhem se stala sýkora koňadra.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.1.2022 17:29
Asi nejlepší meteorologické podmínky pro počítání ptáků budou v Čechách v neděli mezi 13- 17 hodinou. V sobotu bude ráno moc zima a přes den bude sněžit, to by ptáka nevyhnal. V neděli ráno bude ještě větší zima. Na Moravě budou pozorovací podmínky výrazně lepší, tedy výrazně jiné, aby s tím hodnotitelé dat počítali.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.1.2022 18:16 Reaguje na Katka Pazderů
Pokud bude vůbec co počítat.
Při tom množství všelijakých predátorů !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.1.2022 09:15 Reaguje na smějící se bestie
Asi budu zase kritizován, že píši o predátorech, ale už třetí den hlídkuje v okolí krahujec (samec) a na krmítku se pouze občas objeví koňadry. Jinak pusto a mrtvo. O 200 m metrů dál
u krmítka v lese se to drobotinou hemží.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.1.2022 18:33 Reaguje na Katka Pazderů
Nejvíce lítají ráno, počasí nepočasí, potom odpoledne. V 17 hod. už nasčítáte nulu.-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.1.2022 10:00 Reaguje na Karel Zvářal
Dnes ráno přilétli za šera a nyní opět nula. Vyšel jsem ven
a krahujec sedí na modřínu v mé zahradě, tak už vím proč.
Je to zřejmě ten samý, co byl v minulých létech 3x u mne
v kurníku za vrabci. Pamatuje si dobré loviště a tak za
chvíli vezmu krmení a půjdu do lesa ke včelínu. Krmím tam
a s puštíkem "nocujícím" ve dne v dutině lípy hrajeme na
schovávanou. Když přicházím, tak se schová a když se ukryji,
tak se vyhřívá na slunci a pozoruje okolí. Je to poslední
mohykán, který několik let po sobě přišel o mladé díky sojkám. Teď má i on klid, protože absence žaludů v okolním
dubovém lese je vyhnala někam jinam. Loni ho otravovaly
ve dne den co den a tak i na čas někde zmizel. Letos se
vrátil na oblíbenou lípu s dutinou po úderu blesku. Budku
kamaráda ornitologa obsadily veverky a tak obsadil po
rozpadu mé původní budky tu dutinu. V té původní kdysi
před sojkami vyváděli i pět mláďat ročně a dnes nula.
Jsem zvědav, zda se odhodlá k zahnízdění a nebo už pouze
dožije.
Odpovědět
DV

Daniela V.

9.1.2022 18:38
Píši za známé, kteří bydlí 35km jižně od Prahy. Oni nastálo, my tam vlatníme chatu. Dnes za hodinu zaregistrovali : sýkora koňadra + modřinka do 10, babka 1x, červenka 1x, strakapoud, vrabec do 8, brhlík 1x, kos 2x, zvonek 2x, dlask 1x, hýl 1x, mlynařík dlouhoocasý 1x. Můžete, prosím, někdo ohodnotit ? Oni už poslali na Ptačí hodinku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist