https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-summit-eu-lidry-ceka-pre-o-klimaticke-zavazky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná summit EU, lídry čeká pře o klimatické závazky

12.12.2019 00:30 | BRUSEL (ČTK)
Podmínky dosažení takzvané klimatické neutrality jsou nejočekávanějším tématem summitu Evropské unie, který dnes odpoledne začíná v Bruselu. / Ilustrační foto
Podmínky dosažení takzvané klimatické neutrality jsou nejočekávanějším tématem summitu Evropské unie, který dnes odpoledne začíná v Bruselu. / Ilustrační foto
Podmínky dosažení takzvané klimatické neutrality jsou nejočekávanějším tématem summitu Evropské unie, který dnes odpoledne začíná v Bruselu. Prezidenti a premiéři 27 zemí se podle představ nového předsedy Evropské rady Charlese Michela mají zavázat, že EU do poloviny století bude schopna kompenzovat všechny emise skleníkových plynů. Kvůli rozdílným požadavkům některých států však může jednání zkrachovat.
 

Klimatická neutralita je klíčovým cílem takzvané Evropské zelené dohody, která by podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové měla v příštích desetiletích zcela změnit evropskou ekonomiku i způsob života. Některé státy však chtějí záruky, že nebude mít negativní dopad na životní úroveň jejich obyvatel a že jejich hospodářství přechod k zelené energii zvládne.

Český premiér Andrej Babiš požaduje, aby usnesení summitu označilo jadernou energii za čistý zdroj, který by díky tomu měl v budoucnu nárok na zelené investice. Podobně se k věci staví i Maďarsko a Polsko. Všechny tři státy navíc usilují o to, aby text obsahoval co nejkonkrétnější zmínky o pomoci pro regiony závislé na fosilních palivech.

Proti jádru se naopak staví Rakousko či Lucembursko, které hrozí bojkotem závěrů summitu, pokud by obsahovaly Českem prosazovanou zmínku. Rakousko a Lucembursko jsou podle agentury APA připraveny na summitu zablokovat usnesení, které by umožnilo členským zemím čerpat finanční podporu z unijních fondů na stavbu jaderných elektráren. Diplomaté očekávají velmi dlouhé jednání a jsou přesvědčeni, že Michel se bude ze všech sil snažit předejít tomu, aby jeho první summit skončil neúspěchem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude na nadcházejícím summitu Evropské unie prosazovat uznání jaderné energie za čistý, bezemisní zdroj, díky čemuž by Česko mělo nárok na klimatické investice. Chce záruku, že ostatní státy, především sousední Rakousko, nebudou blokovat plánovanou výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Bez jádra Česko uhlíkové neutrality nedosáhne, řekl Babiš novinářům před odletem do Bruselu. Předseda české vlády považuje za absurdní, že Rakousko bojuje proti jaderné energii, ale současně dováží z Česka zhruba čtvrtinu své spotřeby elektřiny. "Nevím, jak by ve Vídni vařili kafe a svítili," uvedl. Zdůraznil, že Česko chce také dosáhnout klimatickou neutralitu a perspektivně uzavřít uhelné elektrárny. "Ale za podmínky, že Evropská rada jasně řekne, že jádro je čistý, bezemisní zdroj," řekl Babiš. Praha chce mít jistotu, že Rakousko či jiné státy nezablokují české investice do jádra. Nechápe, proč se uznání jádra za čistý zdroj brání Francie, v níž jsou jaderné elektrárny základem energetického trhu. Uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje.

Na klimatická vyjednávání naváže večer úzce související téma víceletého rozpočtu na období 2021 až 2027. Lídři unijních zemí budou probírat návrh připravený finským předsednictvím EU, který sklidil kritiku od Evropské komise i většiny členských států. Zatímco státy střední a jižní Evropy jsou rozladěny poklesem peněz pro strukturální fondy, západoevropské země namítají, že by se měl celkový objem rozpočtu i vzhledem k odchodu Británie jako čistého plátce snížit.

Prezidenti a premiéři by měli přednést své názory na připravený návrh a pověřit Michela, aby vedl v příštích měsících další vyjednávání. Podle diplomatů by mohl zřejmě během února svolat mimořádný summit pouze k rozpočtu.

Třetím tématem, které dnešní schůzku národních vůdců odpoledne otevře, bude příprava rámce dlouhodobé debaty o změně fungování unijních institucí. Ta by měla proběhnout za účasti občanů v příštích třech letech a řešit mimo jiné množnou změnu způsobu voleb do Evropského parlamentu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jiří Makoň

Jiří Makoň

14.12.2019 07:06
Ilustrační foto chladících věží elektráren je poněkud zavádějící a strašidelné. Nebo Brusel rozhodl, že i pára znečisťuje ovzduší?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist