https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastropovani-cen-energii-je-primerene-chudsim-ale-nepomuze-uvedly-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastropování cen energií je přiměřené, chudším ale nepomůže, uvedly ekologické organizace

13.9.2022 10:55 | PRAHA (ČTK)
Návrh na zastropování cen energií pro maloodběratele a obce, který v pondělí schválila vláda, je podle ekologických organizací přiměřený. Limity šest korun korun za kWh silové elektřiny a tři koruny u zemního plynu zajistí nižší ceny pro koncové spotřebitele a zároveň neodradí od úsporných opatření, uvedly Hnutí Duha a Greenpeace. Řešení ale podle nich nepomůže zvláště nízkopříjmovým domácnostem.
 
"Zastropování cen pro maloodběratele na úrovni šesti Kč za kWh silové elektřiny a tří Kč za plyn významně pomůže, tržní ceny jsou skutečně neúnosné. Strop zároveň neodrazuje od úspor, protože cena zůstane relativně vysoká," uvedl expert na energetiku Jiří Koželouh z Hnutí Duha. "Ale tím pádem je potřeba zacílit vyšší pomoc na lidi, kteří na to nebudou mít. O tom vláda stále jen mluví, místo rychlého nastavení zvýšeného a zjednodušeného příspěvku na bydlení a cílených sociálních slev," dodal Koželouh.

Na to, že pro některé obyvatele zůstanou i zastropované ceny příliš vysoké, upozornil i Jaroslav Bican z Greenpeace. "Je také nutné zajistit, aby zateplování domů či solární střechy byly dostupné i pro nízkopříjmové domácnosti. Je proto důležité, aby vláda nepromrhala peníze z emisních povolenek, které jsou k tomu primárně určeny, na pokrytí zastropování," konstatoval Bican. Zdůraznil, že pro pokrytí aktuálního návrhu na snížení cen energií by měla vláda hledat jiné zdroje - zejména nadměrné zisky energetických firem. "A neriskovat, že obětuje dlouhodobé a systémové řešení krátkodobému," uvedl. Ekologové také vyzvali k odstranění překážek, které podle nich brání rychlejšímu rozvoji komunitní energetiky v Česku.

Rozpočtové dopady zastropování ceny elektrického proudu a plynu vyčíslil na maximálně 130 miliard korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Stát chce na náklady použít mobilizované příjmy ze všech státních firem, připravovanou daň z neočekávaných zisků a příjmy z emisních povolenek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 11:09
Zastropování cen na 6 Kč za silovku znamená výslednou cenou nejméně 8 Kč/kWh.

Pro srovnání, Rakousko má regulační cenu 2.45 Kč/kWh pro roční spotřebu 2.9 MWh , kam spadá asi 80% domácností. Limit roční spotřeby stanovili jako 80% loňské průměrné spotřeby cca 3.4 MWh.
Slováci na to šli jinak - dohodou s výrobcem elektřiny na 3 roky - cena elektřiny podobná rakouské.

ČR je 6. největší světový vývozce elektřiny, výrobní ceny uhlí -jádro od 0.3-0.6 Kč/kWh a vláda nám garantuje jejich mnohonásobek.
To je snad zlý sen, takovou vládu skutečně nepotřebujeme a je nutno se jí zbavit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

13.9.2022 11:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste rebel, politruk Hanzl vám zase naloží :-)))
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 11:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud chcete vědět jak na tom objektivně jste, musíte věci mezi sebou porovnat. Bez emocí, bez toho, že pouze váš názor je ten nejlepší, bez ideologie nebo víry či zbožných přání.
To umí jedině a pouze aritmetika, jejíž základy m.j. položil ve své knize Euklides 325 př. n. l. – asi 260 př. n. l.
Alexandrie.
Vyjde-li vám z porovnání, že jste poslední , můžete se vztekat, můžete nadávat , nebo se vysmívat , ale to je tak všechno, co s tím můžete udělat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.9.2022 12:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hanzl je vyškolený v tom poroučet větru a dešti ... s tím mít PŠM musela být fakt bžunda:-))) ... na toho s nějakou racionalitou nechoďte:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
A právě tohle vám fatálně nejde.
Porovnávat je možno stovky položek a tahat do toho další stovky podmínek, ale k nějakému výsledku potřebujete rozum a ne koblihu.
Vaše "objektivní" porovnávání vám VŽDYCKY a zcela ZÁSADNĚ vyjde tak, že EU jsou debilové a naše vláda je ještě dvakrát horší.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.9.2022 12:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na jednu stranu je nesporný fakt, že tam ten stimul k úspoře na rozdíl třeba od toho Rakouska chybí. A dal by se udělat i jako více pásmový, což by byl dle mého už úplně ideál.

Jenže to by se ta skupina vyřezaných svatých musela probrat trochu dřív a na tom vhodnějším mechanismu už min od června dělat. Takhle narychlo je to maximum možného, co se od nich dalo čekat.

Na straně druhé je ale také pravda, že i ten strop je natolik vysoko, že většina spotřebitelů bude šetřit už z důvodu té ceny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte to zase naopak, jak dycky.
Musíme vyjít z relaity. Rakušáci mají trvale hospodářství v pořádku, nevolí si hrabivé estébáky, kteří ukradnou i to, co je přibitý a nakupují si voliče za státní peníze na dluh, který nasekají nejvyšší od vzniku ČR.
Nevím, jak jsou na tom se závislosti na ruském plynu, informace jsou nejasné. Každopádně si takovou sociálku můžou dovolit, na rozdíl od nás.
"Vládě Petra Fialy se za šest měsíců povedl malý zázrak: Zajistila pro Českou republiku plyn. Zasadila se o získání kapacity a sjednání nových dodávek přes terminál na LNG v holandském Eemshavenu, dál jedná s Polskem i Německem o podílech v dalších terminálech. Napravila tak fatální selhání posledních dvou vlád, které energetickou bezpečnost vůbec neřešily." Jaroslav Míl
A vy byste tuhle vládu sesadil a dal tam nejlépe zase hrabivého estébáka a jeho mafii. Víte, jak se takovýn lidem říká?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
"Nevím, jak jsou na tom se závislosti na ruském plynu, informace jsou nejasné."

Informace jsou zcela jasné, byli v by bez něj v řiti, berou furt víc jak polovinu. Ostatně ... "Od cenového stropu pouze na ruský plyn, jak o něm původně mluvila von der Leyenová, nakonec evropští ministři podle všeho upustili. Především kvůli obavám, jež prezentovalo například Maďarsko či Rakousko, že by to byl pro Moskvu důvod utnout i tu zbývající část dodávek plynu, jež do Evropy z východu dosud proudí."

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceny-plyn-strop-energetika-rusko-eu-leyenova.A220912_152612_ekonomika_ven

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Jo, tady až zase budete plácat něco o tom, jak EU už z Ruska žádný plyn nebere ... "Gazprom tak momentálně posílá plyn do Evropy už jen přes území Ukrajiny na Slovensko, do Rakouska a Itálie a přes Turkstream do Maďarska."

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-podil-ruska-na-dovozu-plynu-do-eu-vyrazne-pada-40408107
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 10:03 Reaguje na Svatá Prostoto
K nám nejde z Ruska VŮBEC ŽÁDNÝ plyn, protože přes Ukrajinu jde jen minimum a to do Maďarska a na Turka nemáme trúby.
Putin to řekl přece jasně: jsme pro něj nepřítel a vyrazí nám zuby.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si to hlavně pamatujte, až tu zase budete hlásat bludy o tom, jak do EVROPY nejde už žádný ruský plyn.

O ČR tu nikdo nic nepsal.

Hlupáku.
Odpovědět
ig

13.9.2022 13:53
To mají výjimečně pravdu, chudým žádné zastropování nepomůže. Těm ale nepomůže vůbec nic :-)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.9.2022 13:53
Snad by byl vhodnější stimul ve formě, kde odběrné místo má 1 kWh denně zdarma a zbytek za "tržní" cenu.
A pak by byl potřeba stimul, který vládu požene k tomu, aby zajistila pro republiku levné zdroje energií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:36 Reaguje na Richard Vacek
Stimul k šetření se vymyslel dávno a jmenuje se cena.
Naše vláda udělala zatím asi maximum možného a tak máme šanci přežít zimu bez fatálních problémů. Pokud si to nezdupeme sami zmatkováním, vystupováním z burzy, shazováním vlády atd. atd. jenže ruští vohnouti na tom ale intenzivně makají. Stačí se podívat, co sem zvrací Vinkler.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal obhájce Protektorátu a Hitlera Hanzl:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Přečtěte si Timothy Snyder: Krvavé země - Evropa mezi Hitlerem a Stalinem.
To vás ty kdáky přejdou velmi svižně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako že se stejně jako vy stanu obdivovatelem Ády a budu všude hlásat, jak to za nacistů byla vlastně pohoda?

Na to člověk musí takový lidský odpad, jako jste vy.
Odpovědět
MS

Martin Svárovský

13.9.2022 15:55
Ekologicke organizace??? Ze jeste mate odvahu se vubec k necemu vyjadrovat! Nejste zadni ekologove! Podelali jste co jste mohli. Od nedostaveneho Temelina coz je vase prace az po to, ze se dnes na vesnici neda dychat. Spalime i zbytek stromu a co se dopravy tyka tak skoncime jak na Kube. Ekonomika v riti.... Zajimalo by me kdo a kolik vam zaplatil za to ze blbnete lidi. Je mi z vas zle. Patrite za mrize!

Mimochodem, ze jinde je zastropovani jine (a kupni sila jina) a ze ve vysledku prumysl odtahne jinam, kde se bude elektrika "palit" vesele dal... to uz vam nevadi? 🙂
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:44 Reaguje na Martin Svárovský
Co to proboha plácáte? Žádné ekologické organizace u nás neměly vůbec žádné pravomoci, v parlamentu byli Zelení jen jedno zkrácené období (od roku 2006) ve vládě Mirka Topolánka a to je za celých 32 let celý!!!
Odpovědět
MS

Martin Svárovský

13.9.2022 23:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Pravomoci? Zeleni? Na co? Deti zeme uz nekolik mnoho let uspesne blokuji vystavbu nekolika dalnic. Co to ma spolecneho s parlamentem?? A u JETE to bylo v principu stejne.... Najdete si na netu. Clanku o tom je vice nez dost.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.9.2022 16:23
Od kdy se ekologické organizace starají o to, jestli chudší lidé jsou schopní zaplatit za energie? Ještě letos zjara by do roztrhání těla bránily prodloužení využívání jádra a veškerého fosilu. To je výsledná cena energie z toho zbytku zdrojů, které by ráčily ponechat v provozu, nezajímala a jestli by se k ní dostali chudí lidé jim bylo ukradené.
Teď samotným ekologům hrozí, že v zimě budou reálně klepat kosu a najednou mají péči o chudé občany? To je ale banda alibistických žvanilů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:27
Stimul k úsporám skutečně nemusí řešit žádný ouředník, ani evropský, ani náš. To zařizuje "neviditelná ruka trhu" a jmenuje se to cena.
Různé stropování a jiné srážení ceny jde proti tomuto principu a je možno to použít pouze v kritické situaci, která dnes bezesporu je.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 17:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Hurá! Někdo objevil Ameriku.

Bude-li cena nekonečně veliká, bude odběr nulový .
Evropská komise s Hanzlem jásá. A je to !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 18:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Musíte přečíst i třetí a čtvrtý řádek. Tam je vysvětlení.
Odpovědět
MS

Martin Svárovský

14.9.2022 00:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Neviditelna ruka rozhodne nemuze fungovat v okamziku kdy je to sama rekulace a zakazy na jedne strane a pokrivene dotace na druhe strane. To si proste pletete. Soucasnej model fungovat nemuze... Coz se ted ukazuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 08:11 Reaguje na Martin Svárovský
Tady by bylo potřeba napřed oddělit všemožný mediální humbuk a názory každého, kdo má do zádele díru od skutečné reality.
Všechny regulace, pobídky nebo dotace, kterých je daleko méně, než se obecně myslí, jsou koncipovány tak, aby na trhu fungovaly a mají svoji logiku.
Příklad:
S rozvojem OZE nastával problém (zlatá minulost!!), že když svítilo a fučelo, cena elektřiny se blížila nule.
Tohle je pro tyhle zdroje ale dost likvidační, nemůžou si přifedrovat, když je cena vyšší.
Tak se zavedly aukce, kde si každý producent vysoutěží svoji minimální cenu, za kterou je schopen žít a tu mu stát garantuje.
Bylo to samozřejmě mohutně ropáky kritizováno, jenže tyhle ceny se pohybují od 50 eur/MWh až po asi 150 eur dle typu zdroje.
Což je dnes naprostá pohodička a OZE dělají v Německu víc jak polovinu spotřebované elektřiny. Taky Německo není tak postiženo touhle krizí, jako my, kteří máme OZE minimum.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 08:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle je ale našimi vohnouty označováno jako "chybná energetická politika" a je to příčina cha cha téhle krize! Prostě naopak jak dycky.
Odpovědět
MS

Martin Svárovský

14.9.2022 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Takze jste vlastne krasne popsal jak je to cele k .... A pokrivene. To ze se ta cena u OZE v pripade prebytku rovna nule je vicemene spravne a melo se to tak nechat byt. Kdyz dodavam energii nahodile a dost casto ve chvili kdy o ni neni zajem nebo dodavaji vsichni protože vichcrice... Tak ta cena presne ukazuje jak OZE nesmyslne funguje a co to dela se stabilitou site.Nez zacnete neco o Nemcich prectete si nejake jejich noviny jak maji stazeny zadek. Nase energetika je po technicke strance mnohem robustnejsi a bezpecnejsi. Ale bohuzel DE nas potopi taky...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 09:11 Reaguje na Martin Svárovský
OZE nejsou žádné nahodilé, v Severním moři fučí prakticky pořád, ovšem s různou intenzitou. A u fve víte velmi přesně, kdy slunce vyjde a kdy zajde, taky nic nahodilého.
Otázka teda zní: chceme zabetonovat energetiku na jádru, ropě a především uhlí, nebo chceme moderní zdroje a rozvoj čistých technologií? Za jak dlouho uhlí v Evropě dojde (což se už děje) a co pak? Budeme překotně stavět stovky jaderných reaktorů, na které nebudou peníze ani lidi?
Proč, když nám fučí a svítí přímo na hlavu?
Odpovědět
MS

Martin Svárovský

14.9.2022 11:04 Reaguje na Pavel Hanzl
OZE jsou z principu nahodilej zdroj :-) U FVE mate pravdu, ze se zohlednuje pocasi, ale to jen resi kdy a jak mate mit pripravenou zalohu. Tedy porad potrebujete jiny dalsi zdroj. Jinejma slovama vite dopredu kdy budete s OZE v riti ale bez dalsiho stabilniho zdroje, ktery musi mit stejny vykon jako to FVE je to neresitelne. A nakonec ja jako technik rozhodne nemam nic proti vyvoji!! Ale v kazde slusne spolecnosti je vyvoj a produkce striktne rozdelena. Ale zrovna tady v energetice (ktera je existencne dulezita) se vyvoj provadi na zivem (produkcnim) prostredi. A to VZDY konci spatne. Takze ano. Bylo by fajn opustit uhli. Ale jedina cista a stabilni energie co mame je aktualne z jadra. Takze dokud nebude jiny odzkouseny stabilni zdroj a nebo nebudeme umet efektivne akumulaci je nesmysl vypinat jakoukoliv stavajici elektrarnu protoze za ni aktualne nemame nahradu (a to je ten stav ve kterem ted jsme)! OZE i podle studii u nas zvladne do max snad 20pct (to cislo si presne nepamatuju ale pripada mi realne). Ve zbytku jsme mohli uhli nahradit jadrem nez se najde lepsi zdroj a byt jako ve FR kde maji 75pct energi z jadra a tam se napr ve spojeni s elektrifikovanou rychlodrahou da opravdu mluvit o ekologii. To paradoxne bohuzel Zeleni zatrhli. Energie ze slunce a vetru ma urcite sve misto, ale rozhodne ne jako stabilni cast site. Minimalne nez se (pokud vubec) naucime akumulaci. A i tak to nebude zadna velka vyhra, protoze je to porad neriditelne a ta efektivita na zabrane uzemi je mizerna (treba i ve srovnani s tim jadrem).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:54 Reaguje na Martin Svárovský
Zvláštní je, že Němčourům to fungovalo v pohodě i bez jádra, dokud je Putin nepodrazil s plynem.
Ono je to složitější, OZE se musí zálohovat více, než uhlák nebo jádro (samožřejmě ne na celou kapacitu) a k tomu je ideální zemní plyn. Dokud nebude dostek zeleného vodíku a to ještě dost dlouho potrvá.
Problém v tom není žádný, pokud bychom kupovali od kohokoliv jiného, než od Putina.
Takže problém nejsou OZE, ani plyn, ani Energiewende, ani grýndýl. Ale Putin.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:16 Reaguje na Pavel Hanzl
"Zvláštní je, že Němčourům to fungovalo v pohodě i bez jádra, dokud je Putin nepodrazil s plynem."

Bez jádra jim to samozřejmě nefungovalo, bo ty jaderné elektrárny byly v provozu, a poslední tři jsou ještě dnes.

A kdyby jim dnes šlapaly ty, co tak pitomě zavřeli, tak by na tom byli podstatně lépe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 18:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro natvrdlé znovu opakuji zkušenosti
"mlynářů" s větřáky v mém okolí. Když
náhodou foukalo, tak seděli ve mlýně
i v noci a mleli. Pak vyměnili lopatky
za elektromotor napájený z uhelky a
mleli kdy potřebovali. EU chce nyní
"motivovat" firmy k odběru když svítí
a fouká a nikoliv jim zajistit stálost
dodávek. Vám osobně přeji, aby vás
například ošetřil lékař až bude svítit
a foukat a nikoliv když vám bude ouvej.
Bez záloh jsou OZE na prd a drahé zálohy
s růstem podílu OZE spotřebovávají stále více plynu, ale pouze nárazově i s jeho nárazovým nákupem, která šroubuje ceny
na burze. OZE ano, ale pouze podmíněné vlastními zálohami !!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.9.2022 09:27
Uřvancům není nic dobré. Nejraději by měli energii dotovanou na 0,1 Kč. A i tak by řvali - ale tentokrát o tom, jak nás vláda zadlužila. Uřvancům nejde o vyřešení situace, ale o to aby mohli řvát a být za každou cenu protisystémoví. ;-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 18:56 Reaguje na Petr Eliáš
Oni ti "uřvanci" jsou už i velké firmy, nemocnice, kraje, dopravci
atd., ale pro vás to jsou pouze uřvanci a nikoliv ti, kteří se
obávají z čeho mají navýšení cen zainvestovat! Pro názornost uvedu
cenu plynu z loňského podzimu 0,92 Kč za kWh, pak z listopadu 1,2
a z května do nynějška 1,86. Takže má můj dodavatel ještě nakonec rezervu zvedat cenu až na 3 Kč? Navíc to stropování je i pro ty,
kteří vytápějí své bazény, zimní zahrady a nebo třicetipokojové
vily. Stropujme na nižší částku, ale pouze omezené množství na domácnost a zbytek za plnou tržní cenu. Dosavadní stropování nutí šetřit pouze střední vrstvu a zbohatlíci budou plýtvat jako
by bylo plynu majlant. Je to typická pravicová politika rovnosti
při ceně jako takové, ale nikoliv při spotřebě na domácnost.
Chudým pak stát nabízí žebračenky ve formě příspěvků na bydlení.
Nakonec tak dojde k přesunu části střední vrstvy mezi chudé a k
tomu, že přibude žádostí o ty žebračenky. Naopak tento systém je
nesystémový, protože část spotřebitelů nenutí spořit, ale naopak
dál plýtvat. Plýtvat budou ti movití, ale i ti s doplatky na bydlení. Přídělově by mohl plyn být i za 1 Kč a vše navíc pak
klidně za 10, když už chce někdo v nouzi stále plynem plýtvat!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist