https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdarsky-urad-vyzyva-lesniky-aby-neprestavali-bojovat-s-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žďárský úřad vyzývá lesníky, aby nepřestávali bojovat s kůrovcem

31.1.2020 00:21 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Úřad ve Žďáru nad Sázavou vyzývá lesníky, aby nepřestávali bojovat s kůrovcem. Mezi nejpostiženější v Česku už ministerstvo zemědělství zařadilo dvě třetiny z 20.000 hektarů lesů na území této obce s rozšířenou působností. / Ilustrační foto
Úřad ve Žďáru nad Sázavou vyzývá lesníky, aby nepřestávali bojovat s kůrovcem. Mezi nejpostiženější v Česku už ministerstvo zemědělství zařadilo dvě třetiny z 20.000 hektarů lesů na území této obce s rozšířenou působností. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřad ve Žďáru nad Sázavou vyzývá lesníky, aby nepřestávali bojovat s kůrovcem. Mezi nejpostiženější v Česku už ministerstvo zemědělství zařadilo dvě třetiny z 20.000 hektarů lesů na území této obce s rozšířenou působností. Vlastníci by měli kácet nemocné stromy, které jsou ještě zelené, v těch se kůrovec rozmnožuje, řekl ve středu novinářům vedoucí žďárského odboru životního prostředí Jaroslav Doubek.
 

"Kalamita pokračuje pátým rokem a na Ždársku se obáváme toho, že letošní rok bude víc než zlomový," uvedl Doubek. Lesníky vyzval k tomu, aby kůrovcem napadené stromy vytěžili do konce března. "Nemohou-li ho odstranit, musí ho aspoň pokácet a asanovat, to znamená účinně toho brouka likvidovat," řekl. Z jednoho stromu může podle Doubka vylétnout třeba 30.000 kůrovců, kteří by se dál množili. Souše mohou v tuto chvíli zůstat stát, protože ty už kůrovec opustil.

Do červených zón lesů nejpostiženějších kůrovcem patřilo loni v dubnu podle webu ministerstva na Vysočině hlavně Třebíčsko a navazující lokality v sousedních okresech. Při aktualizaci koncem minulého roku se už na mapě ministerstva červeně zbarvila skoro celá Vysočina, mezi pár výjimek patří části Žďárských vrchů.

V území spravovaném žďárským úřadem vede podle Doubka dělicí čára v místě silnice ze Žďáru nad Sázavou na Vojnův Městec. Severně od ní jsou lesy v lepším stavu. Žádný vlastník by podle Doubka ale neměl kácení kůrovcových stromů zanedbat, jinak ohrožuje i lesy okolních majitelů.

Pokuty loni úřad nedával. "Jsme v situaci, že musíme zvažovat i ty okolnosti, zda je vlastník objektivně schopen povinnosti, které na něj zákon klade, splnit," uvedl Doubek. Poukázal na to, že trh se dřevem stagnuje, jeho cena je nízká a lidé na práci v lese nejsou k sehnání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist