https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdivoceli-psi-jsou-pricinou-ohrozeni-dvou-stovek-dalsich-druhu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdivočelí psi jsou příčinou ohrožení dvou stovek dalších druhů zvířat

21.2.2019 10:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zabíjení divokých nebo toulavých psů je považováno za kontroverzní a nepříliš efektivní řešení. Ilustrační snímek.
Zabíjení divokých nebo toulavých psů je považováno za kontroverzní a nepříliš efektivní řešení. Ilustrační snímek.
Pes je možná nejlepší přítel člověka, ale současně také představuje závažnou hrozbu pro ostatní v přírodě volně žijící zvířata. Podle výzkumníků z Chile jsou domácí a zdivočelí psi v pořadí třetí největší zhoubou. Hned po zavlečených kočkách a krysách. Dílem i proto, že dokáží ulovit a strhnout větší zvířata, než jsou oni sami. Důvodů, proč jsou psi problém, je ale víc. Píše o tom BBC.
 

Eduardo Silva-Rodriguez se původně zaměřil na negativní vliv psů na regionální faunu v Chile. Postupně ale rozšířil badatelský záběr mimo tuhle oblast, aby vyčíslil ekologické škody působené psy ve světě. Podle něj jsou psi v přímém konfliktu nejméně se dvěma stovkami dalších živočišných druhů, přičemž dobře polovina z nich se už nyní řadí mezi ohrožené. Přesněji, i díky psům je nyní 87 jiných živočišných druhů řazeno mezi zranitelné, 71 mezi ohrožené a 30 mezi kriticky ohrožené. Největší problémy se psy mají savci a ptáci, za nimi pak plazi a obojživelníci. Zdivočelí psi už také mají na svědomí vyhynutí nejméně jednoho tuctu živočišných druhů, vesměs ptáků a drobných savců. „I tak se ale zatím dostává psům jen velmi málo pozornosti,“ říká Silva-Rodriguez.

Více lidí, více psů

Počet chovaných psů je v současnosti odhadován na jednu miliardu. „A dá se očekávat, že jak bude přibývat lidí, budou narůstat i počty jejich psů,“ popisuje Piero Genovesi, specialista na nepůvodní a invazní druhy v IUCN. Doplňuje, že zatímco čísla psů domácích dokážeme alespoň hrubě odhadnout, o zdivočelých psech v přírodě nemáme prakticky žádné početní informace. „Víme jen, že narůstají. Zvláště pak v Asii, střední a jižní Americe, Karibiku a některých částech Oceánie.“ Odborníci se pak shodují, že negativní vliv psů na jiná zvířata nevychází jen z toho, že je loví a štvou. Vlastně, je tu mnohem víc „nepřímých“ ale o to razantnějších dopadů.

„To, že zdivočelý pes strhne nějaké zvíře, je sice problém, ale přináší to výrazně menší komplikace, než jím zprostředkovaný přenos patogenů a chorob,“ vysvětluje Arnulf Koehncke z německé pobočky Světového fondu ochrany přírody. Konkrétně pak vzteklinu nebo psinku. Takové onemocnění dokáže ohrozit celé populace ohrožených živočichů, například smečky etiopských vlků. Anebo zavdat příčinu regionálním epidemiím, jako v případě vztekliny v Nepálu a Indii. Psi také narušují přirozený běh ekosystémů. Jsou například schopni živit se mršinami, čímž odstavují od zdroje tradiční mrchožrouty. V Evropě se zase obáváme „genetického znečištění“ vlčích populací, které by se teoreticky mohly s toulavými psy křížit.

Co se s tím dá dělat?

Zabíjení divokých nebo toulavých psů je považováno za kontroverzní a nepříliš efektivní řešení. „Redukují sice početní stavy toulavých psů, ale vzniklé populační vakuum rychle zaplní psi odjinud,“ píše Kelly O´Meara z nadace Companion Animals. „Mnohem efektivnější cestou je „management“ jejich populací, odchyty, sterilizace a také masivní vakcinace.“ Pravdou je, že se této problematice dosud věnuje jen velmi málo vědeckých pracovníků, a možná rizika přítomnosti psů v divočině jsou spíše podceňována. „Dokud ale tématu nebude věnována dostatečná pozornost, bude narůstat počet konfliktů a pokračovat ohrožení fauny,“ uzavírá Silva-Rodriguez.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

27.2.2019 13:23
Tendenčně zaměřený článek neodpovídající realitě. Je známo, že smečky volně žijících psů žijí hlavně ve městech. Živí se nejvíce odpadky, v menší míře jsou přikrmováni lidmi. Množství psů, kteří žijí v divočině je zanedbatelné. Rádoby vědcům stačí fotka vesnických psů, štěkajících na zatoulanou antilopu, jako důkaz hubení zvěře psy. Je zde uvedeno, že zdivočelí psi mají na svědomí vyhubení nejméně jednoho tuctu živočišných druhů. Když si nejsou jisti těmi dalšími tucty, jak si můžou být jisti tím prvním? Pro jistotu zde není žádný seznam druhů uveden. Zřejmě proto, aby to nebylo ihned vyvráceno jejich zatím ještě soudnými kolegy. Že je to celé hloupost, bezděčně dokazuje jakýsi Genovesi, který říká, že vlastně nejsou vůbec žádné informace o počtu divokých psů v přírodě, ale hlavně se ví, jak těžké škody způsobují! :). Je známo, že u volně žijících psů se občas vyskytne vzteklina, nikdy to však nevedlo k ohrožení jejich populace ani divokých druhů zvířat. Např. v indických městech jsou psi loveni levharty ( tisíce psů ročně ) . Pes zatoulaný mimo město by přežil sotva pár hodin.
Rovněž "obavy" z "genetického zněčištění" vlčí populace - s prominutím hovadina. Pes je vlk chovaný po x generací v zajetí člověkem. Případné spáření vlka a psa je tedy pouze obohacení genofondu vlčí smečky o nepříbuné geny a tedy prospěšné zvýšení genetické variability. Čekal bych, že potomek psa a vlka bude pro zoology vítaným objektem k pozorování, jak se takový jedinec adaptuje na život ve vlčí smečce, ovšem páni zoologové mají jedinou potřebu toto zvíře usmrtit a "ochránit" tím zbytek smečky.
Článek dokládá , že vědců je velký nadbytek, nových témat málo, ale když to otiskně BBC a zaplatí, tak proč nenapsat cokoliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist