https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-v-jelenim-prikopu-se-stromy-kvuli-jerabu-kacet-nebudou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman: V Jelením přikopu se stromy kvůli jeřábu kácet nebudou

23.2.2021 02:54 | PRAHA (ČTK)
Zeman rovněž napsal, že pokud by nějaké stromy měly být káceny, tak by tomu musela předcházet řada úředních kroků. "Důkazem toho, že nikdo neplánoval ani neplánuje kácení, je i to, že na příslušný úřad nebyla podána žádná žádost o jeho povolení, a tudíž jsem nucen konstatovat, že vaši poradci se zmýlili," píše se v dopise.
Zeman rovněž napsal, že pokud by nějaké stromy měly být káceny, tak by tomu musela předcházet řada úředních kroků. "Důkazem toho, že nikdo neplánoval ani neplánuje kácení, je i to, že na příslušný úřad nebyla podána žádná žádost o jeho povolení, a tudíž jsem nucen konstatovat, že vaši poradci se zmýlili," píše se v dopise.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Karelj / Wikimedia Commons
V pražském Jelením přikopu se stromy při rekonstrukci Mockerových domů kácet nebudou. Ani to nikdy nebylo v plánu. Informace o tom, že se mají v Jelením příkopu kácet stromy, je naprosto nepravdivá, napsal v dopise pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) prezident Miloš Zeman. Hřib minulý týden poslal Zemanovi dopis s výzvou, aby zastavil kácení stromů pro vytvoření místo pro jeřáb. Zeman primátora vyzval, aby se omluvil hradním zahradníkům, památkářům a architektům. Hřib ujištění uvítal a doufá v to, že zeleň nebude stavbou poškozena. Dodal, že práce odborníků při péči o příkop si váží.
 

"Ano, v Jelením příkopu skutečně ve výhledu několika měsíců bude postaven jeřáb, který bude dopravovat stavební materiál na opravu Mockerových domů. Žádné kácení zeleně není v souvislosti s touto rekonstrukcí plánováno," píše v dopise Zeman.

Hřib v dopise uvedl, že betonová podesta pro jeřáb má mít rozměry pět krát pět metrů a bude 1,5 metru hluboká hluboká s několika sedmimetrovými piloty pro umístění jeřábu. Z toho důvodu mělo být prý pokáceno několik vzrostlých stromů.

Na místě, kde má jeřáb stát, podle prezidenta žádné stromy nerostou. Zeman rovněž napsal, že pokud by nějaké stromy měly být káceny, tak by tomu musela předcházet řada úředních kroků. "Důkazem toho, že nikdo neplánoval ani neplánuje kácení, je i to, že na příslušný úřad nebyla podána žádná žádost o jeho povolení, a tudíž jsem nucen konstatovat, že vaši poradci se zmýlili," píše se v dopise.

"Jsem rád, že jsme se odpovědi z Pražského hradu dočkali tak brzy, v minulosti to bohužel nebylo zvykem. Pan prezident mne v odpovědi na můj dopis ujistil, že žádné stromy v Jelením příkopu káceny nebudou. Budu doufat, že plánovaný jeřáb a související stavební činnost nepoškodí přírodu v Jelením příkopu ani jiným způsobem," sdělil ČTK Hřib.

Jako dezinformaci pak prezident v dopise označil tvrzení, že Jelení příkop je nyní uzavřen zbytečně. V horní části provádějí práce Pražské vodovody a kanalizace (PVK). "Což je magistrátní podnik. Magistrát hlavního města Prahy vedete Vy, nikoliv Kancelář prezidenta republiky," píše prezident v dopise.

Podle primátora procházka na čerstvém vzduchu neznamená pro lidi při dodržení hygienických opatření zásadní riziko. "Budu tedy doufat, že představitelé Hradu dostojí svým slibům a že se areál Hradu včetně Jeleního příkopu veřejnosti brzy skutečně otevře," uvedl Hřib.

V PVK je Praha minoritní akcionář, vlastní 49 procent, větší část má francouzská společnost Veolia. Dolní část příkopu pak slouží pro dopravu materiálu na opravu parkánových hradeb.

Investorem rekonstrukce Nového proboštství je Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze. Kapitula podle vyjádření mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka z minulého týdne zatím Správu Pražského hradu nepožádala o souhlas s umístěním jeřábu do Jeleního příkopu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist