https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-eu-hledaji-shodu-na-spolecnem-reseni-vysokych-cen-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU hledají shodu na společném řešení vysokých cen energií

5.10.2021 17:20 | BRUSEL (ČTK)
Eura
Eura
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Politici zemí Evropské unie se snaží hledat společnou cestu, jak co nejlépe ochránit obyvatele a firmy před nebývale rychlým růstem cen energií. Zvláště státy jižního a východního křídla EU včetně České republiky usilují před dnešním neformálním summitem a středečním jednáním ministrů životního prostředí o přijetí celoevropských kroků, další země jako Německo jsou ale zdrženlivější. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová dnes prohlásila, že unie zváží například oddělení dosud svázaných cen plynu a elektřiny či vybudování společných strategických rezerv plynu.
 

Většina zemí EU se v posledních týdnech snaží vyrovnat se situací, kdy se ceny rychle a výrazně zvyšují zejména v souvislosti s pokrizovým oživením ekonomik a nedostatkem zásob zemního plynu. Země jako Španělsko, Itálie či Francie přišly s vlastní cestou a snaží se zmírnit dopady růstu cen na obyvatele například pomocí daňových úlev. Zároveň ale volají po celounijních krocích, jako je společný nákup energií či rozvázání cen plynu a elektřiny.

Několik lídrů včetně českého premiéra Andreje Babiše požádalo o zařazení debaty o cenách energií na pořad dnešní neformální večeře šéfů členských států ve Slovinsku. Podle unijních činitelů se ale možné společné závěry dají čekat až od řádného summitu za dva týdny. Podle předsedkyně EK lídři na summitu proberou mimo jiné případné vytvoření společných rezerv plynu.

"Podíváme se i na celkovou skladbu cen na trhu s elektřinou, protože ceny elektřiny jsou vysoké kvůli zdražování plynu," řekla dnes novinářům von der Leyenová.

Podle pravidel unijního trhu se cena elektřiny tvoří v závislosti na ceně plynu, ačkoli její samotná výroba je v řadě zemí levnější. Úspěch návrhu na oddělení cen je však podle diplomatů nejistý, neboť zatímco Francie je jeho nejhlasitějším zastáncem, Německo se k reformě energetického trhu zatím staví spíše skepticky.

Komise měla dnes původně představit seznam krátkodobých kroků, jimiž by mohla EU dopady rostoucích cen snížit, na poslední chvíli to však o týden odložila. Její šéfka dnes podotkla, že v dlouhodobější perspektivě může unie snížit ceny energií přechodem k obnovitelným zdrojům.

O podrobnostech navrhované cesty k takzvaným čistým energiím budou ve středu jednat ministři životního prostředí. Toto téma ale mohou zastínit právě vysoké ceny energií, které budou rovněž součástí debaty. Zástupci Španělska a dalších zemí přitom varují, že pokud EU nenajde východisko ze současné situace, může mezi obyvateli narůst skepse vůči finančně náročnému přechodu ke klimaticky odpovědné ekonomice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2021 17:53
Jako vždy, Brusel hasí důsledky a nikoli příčiny, které sám vyvolal.
Konkrétně, odmítl návrh Gazporomu na dlouhodobý kontrakt na ZP za pevnou cenu.
Pokud by na to kývl, Rusové by dnes neprodávali ZP do Asie, ale pěkně posílali do Evropy.

Proč se tyto excesy Uršuly a spol. nerozebírají stejně horlivě , jako údajná ruská hybridní válka ?
Odpovědět
ig

5.10.2021 18:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože to je součást té hybridní války :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.10.2021 10:57 Reaguje na
A za koho hraje Uršula?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste komik. Plyn z okolí Vladivostoku by posílali do Evropy asi v butelkách od vodky, že?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.10.2021 17:57
První krok ke zlevnění -
zrušené emisní povolenky !
A když dotace, tak jedině
na JE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2021 18:07
Právě mi doputovalo sdělení :

Jižní pól právě zaznamenal nejchladnější zimu.

Od dubna do září zaregistrovala výzkumná stanice umístěná na vysoké plošině v Antarktidě průměrnou teplotu minus 78 stupňů Fahrenheita (minus 61 stupňů Celsia). To je nejchladnější teplota zaznamenaná od zahájení záznamu v roce 1957 a asi o 4,5 F (2,5 C) nižší než nejnovější 30letý průměr, uvádí The Washington Post.

ověřit si můžete zde:
https://www.livescience.com/south-pole-coldest-winter-record?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=368B3745-DDE0-4A69-A2E8-62503D85375D&utm_content=2A9F450B-A68A-4DF0-95A7-677C5F76A467&utm_term=4d1589a1-49ec-4976-8d31-df2eed409c3f
Odpovědět
ig

5.10.2021 18:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Globální oteplení je holt zákeřný protivník.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.10.2021 19:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Páni, tak to je jasný důkaz že globální oteplování neexistuje a modely nefungují, že ano? :D :D
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2021 20:13 Reaguje na Petr Eliáš
Maximiliano Herrera, klimatolog, který monitoruje extrémy počasí ve světě, tweetoval, že teplota na ruské stanici Vostok klesla ve čtvrtek na minus-110,9 stupně (minus-79,4 Celsia), což byl pouhý jeden stupeň (0,6 Celsia) od nejnižší teploty na světě, která byla zaznamenána během října.
-------------


Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.10.2021 20:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
No tak to už je pořádná klendra. :D :D
Odpovědět
ig

6.10.2021 01:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Při téhle teplotě už desublimuje CO2. Třeba nám příroda sama nabízí řešení. Jinovatku tvořenou CO2 by stačilo nabírat bagrem a v sudech nebo i jen volně ukládat kilometr hluboko do oceánu do nějaké příhodné prolákliny :-)
Odpovědět
ku

karel uzel

6.10.2021 07:48 Reaguje na Petr Eliáš
Podle logiky kterou prezentují některá média, kdy každý teplotní rekord směrem nahoru je podle nich jasný důkaz oteplování, tak ano.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co kdybyste se už konečně zkusil pochopit, jaký je rozdíl mezi klimatem a počasím.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.10.2021 18:27
Důsledek mrhání prostředků do "zelených" zdrojů. Prostředky budou scházet jinde, což se negativně projeví i na chuti investovat do ochrany přírody.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.10.2021 18:41
Nemějte obavy.Časem stejně elektřina a plyn nebudou tak se platit nebude.No ni
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.10.2021 19:14
Všude je ted plno článku,že je před zimou málo plynu v zasobnících.Pak je zase plno článku ,že je globální oteplování.Tak jakepak stresy ,když je to oteplování tak nebude třeba v blížící se zimě topit
Odpovědět
PD

Petr Difko

5.10.2021 21:56
On člověk pochopí odkud vítr fouká .Německo má nestabilní výrobu elektřiny-viz zde: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nemecko-stalo-letos-dvakrat-na-okraji-blackoutu-40373904
K tomu se chceme blížit!!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2021 06:54
Energetická krize v Evropě - společnost Goldman Sachs ve svém aktuálním přehledu trhu s plynem vidí riziko rozsáhlých výpadků elektřiny v nadcházející zimě s odkazem na nízké zásoby ZP , pokud by se ochladilo a zima vydržela stejně dlouho jako loni. Vlády by proto mohly být nuceny zavírat jednotlivá průmyslová odvětví.

Nejen Německo trápí vysoké ceny elektřiny . Například v Itálii stouply jen za poslední čtvrtletí o 20 procent a podle italského ministra životního prostředí Roberta Cingolaniho by se na podzim mohlo přidat dalších 40 procent. Itálie také zvýšila regulované ceny plynu a oznámila další zvýšení cen. Ve Španělsku se cena elektřiny v první polovině roku dokonce ztrojnásobila.
Díky nepříznivým povětrnostním podmínkám klesla výroba VE o 21% a musela být nahrazena uhelnými zdroji elektřiny -nárůst + 35.5%.

Co k tomu dodat ? Klepat se strachy před nastávající zimou je důkazem, že EU něco udělala špatně a odborné analýzy by měly říct, co to bylo , a také kdo za to nese odpovědnost.

Nemastné politické bláboly a rozdávání energetických žebračenek lidu , výsledku ke kterému to směřuje, je hodno konce 19. století a nikoli počátku 21. století.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.10.2021 09:31
Zase to rozsekla Francie. Byl tu kratoučký článek bez informací o rozhovoru s francouzským ministrem, který protestuje proti svázání cen energie s cenou plynu. Takže my vsichni platíme Německu Nord Stream nebo co to znamená?? U Francie a jiných je jasné, že nechcou platit víc za energie, když je mají levně z jaderky. Co Slováci? Ti jsou na tom snad podobně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2021 09:49 Reaguje na Jarka O.
Dohoda Ruska a Německa na přímých dodávkách ZP (110 mld. m3/rok), přes Nord Stream I, II byla mistrovským dílem jejich státníků.
(Putin, Schröder, Kohl, Merkelová )

Němci se zasadili o to, aby získali rozhodující vliv v EU a de facto určovali energetickou politiku EU (což se povedlo) , Rusko získalo stabilní a dlouhodobý kontrakt výměnou za německé technologie a investice německých firem v Rusku.

Mně se to líbí, kde se obchoduje , neřinčí zbraně a mír v Evropě si cením nad boj proti sodovkáči.

Očekávám, že v dohledné době dojde k zásadní revizi energetické politiky (zima 2022) a OZE a spol. začnou vyklízet pozice ve prospěch jaderné energetiky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.10.2021 10:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jinými slovy, dáváte ...tomu současnému.. 2,3 roky? :-)
Zbytek je na zamyšlení a určitě, obchod je dobrý, jsou šikovní, jen Cesko pak hloupě kouká, mlčí a diví se, že není odměněno za boj proti Rusum a tak bojuje ještě udatněji a furt žádná pochvala. Je to k vzteku:-). A jak se říká, lepší je špatný mír než dobrá válka. Tak doufejme, že zvítězí zbytky rozumu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2021 10:14 Reaguje na Jarka O.
Nevím jak dlouho to bude trvat, zda rok nebo pět, ale tento stav není ekonomicky, sociálně ani energeticky únosný a udržitelný.
Abych nevypadl černobíle, OZE - ano , elektromobilita ano, ale pouze a jenom tam, kde jsou přínosem.
Představa, že OZE tvoří páteř energetiky je skutečně lákavá vidina, pouze však vidina.
Na to ekonomicky tato evropská a skutečně bohatá společnost v reálu nemá, nemá-li se propadnout někam k balkánské kvalitě života.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.10.2021 10:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
"nemá-li se propadnout někam k balkánské kvalitě života"
?
A to je kde řečeno, že se nepropadneme klidně i hluboko pod dnešní Balkán?
:-(
Ti, co o tom rozhodují, si svoji "bruselskou" úroveň zachovají. Ti, co je podporují, jsou ve svatém náboženském zanícení schopni spálit svět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://oenergetice.cz/plyn/equinor-ztrojnasobil-svuj-cil-vyrobni-kapacity-vodiku-ve-spojenem-kralovstvi-18-gw

Všimněte, že ten elektrolyzér má mít výkon 1.8GW a má jet už v roce 30.
Pokud se mašlonci rozhoupou, náš mastodont má dávat výkon asi 1.3GW a má stát po roce 40.

Tak jaké je teda lepší řešení?
Pracovat intenzívně na obou.

A děláme co? Ani ťok. Ale dnes začínají volby...

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:40 Reaguje na Jarka O.
Nějak mi uniká, proč máme kupovat plyn z Německa, když přes naše území jde několik větví Družby.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.10.2021 18:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Byl tu nedávno článek,že družbou si němci budou tahat vodik z ukrajiny. Proto už ji nevyuzíváme my:-). Údajně ukrajinci plyn a ropu z těch potrubí kradli. Je to vůbec možné?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2021 11:05
Začíná dělení EU na bohaté ... kteří to s jistým skřípěním zubů ještě nějakou dobu dají ... a chudé ... kterým reálně hrozí, že jim umrzne řiť.

A retardovaná Uršula plácá něco o řešeních, která jsou reálná, pokud vůbec, v horizontu několika let. A tím nemyslím 2-3 roky.

Jestli budou takhle blbnout, ta nejen že půjde do kytek celé to jejich blbnutí s Green dealem, což tedy už aby to bylo, ale EU jako taková.
Zlatý časy EHS, nebo ať nežeru, i toho ES.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2021 11:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Souhlasím s vámi , doba EHS byla pro Evropu vůbec tou nejlepší.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

6.10.2021 11:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Začínalo to jako Evropské společenství uhlí a oceli. Uhlí dnes zakazujeme a ocel dovezeme z Číny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže od té doby Evropa silně zbohatla. Čím to??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2021 11:07
Jinak mi tu chybí pan Hanzl ... asi se vzpamatovává z toho, že hybridní válce z Kremlu padly za oběť nejen omezení čecháčci, ale i Frantíci a celá jižní Evropa:-))).
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.10.2021 11:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Mám obavu jestli se tento vyníkající muž nestal obětí těch dvou ruských agentu co postříkalí Skripala novičokem a vyhodili do vzduchu Vrbětice
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.10.2021 11:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Odjel autobusem do Bretaně na kola. Hm, taky bych jela:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.10.2021 12:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Vlastně špatně, budou volby. Tak trénuje práci ve volební komisi a aktivní přesměrovávání hlasů. ;-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.10.2021 14:08 Reaguje na Jarka O.
Vzal batoh,teplé ponožky,slavii 631 a odjel na ukrajinskou frontu bojovat proti Rusku
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.10.2021 20:00 Reaguje na karel krasensky
Jo, ruskou zimu by neměl podceňovat. Ale on ji vlastně zná lépe než většina čechů. A plyn na ohřátí oni mají, tak nepojede špatným směrem. A jestli už nemají plyn v potrubí, tak aspoň v šampaňském.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Děkuji za dojemnou péči, ale jsem v pořádku a byl jsem 4 dny v práci a měl úplně jiné starosti.

Ale doufám, že všichni pojdete k volbám a hodíte to demokratům, aby se třeba jen ta Bečva mohla vyšetřit.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

6.10.2021 13:27
Odpověď je prostá... přestat s nesmyslným a zcela neefektivním "zelením blbnutím" EU.
Případně z toho spolku zmizet dřív, než občané nebudou mít čím topit, svítit a jezdit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2021 12:45 Reaguje na Karel Padevet
Jistě. A ale až z toho "spolku" zmizíme, občané nebudou mít nejen na topení, svícení a ježdění, ale možná ani na tu otřískanou škodárnu a něco na sebe.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist