https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelce-trapi-dovozy-byrokracie-a-zdrazovani-rekli-na-demonstraci-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělce trápí dovozy, byrokracie a zdražování, řekli na demonstraci v Praze

7.3.2024 19:30 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rostoucí dovoz komodit ze zahraničí, byrokracie a zdražování jsou největší problémy, na které dnes při demonstraci v Praze poukazovali oslovení zemědělci. Některým dochází peníze a musí omezovat produkci, řekli ČTK před úřadem vlády, kam se kvůli situaci v zemědělství sjely stovky protestujících farmářů. Pomoc, kterou v pátek představil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), nepovažují za dostačující.
 

Například Zemědělská AS Čejkovice musela podle svého ředitele Vojtěcha Škrabala po dvou letech z poloviny ukončit výrobu. “Nejde to dál dělat. Ta situace se teď neskutečně ztížila. Geopolitická situace, dovoz zahraničního materiálu, zhroucení trhu. Proto chceme zavést nějakou diskusi a poprosit o pomoc. Jinak bychom byli na poli a makali, teď ale potřebujeme pomoc, abychom přežili,” řekl ČTK Škrabal.

Proti levnému dovozu ze třetích zemí, především obilí z Ukrajiny, se na demonstraci ohradili i zástupci nevládních zemědělských organizací. Je podle nich potřeba, aby komodity ze třetích zemí splňovaly stejné podmínky jako ty v Evropské unii, jinak čeští zemědělci ztratí konkurenceschopnost. "Máme tady levné dovozy ze třetích zemí, kterým nemůžeme konkurovat, naše výrobní ceny jsou mnohem vyšší," řekl ČTK jeden z protestujících Otto Forman.

Výborný demonstrantům řekl, že problém není jen ukrajinské obilí, ale především ruské, kterého je v Evropě příliš. “Budeme s premiérem požadovat, aby se obilí a olejniny (z Ruska, poz. red.) dostaly na sankční seznam. Nemá tu co dělat a tím nepříznivě tlačit na ceny,” řekl novinářům na demonstraci.

Problémem je podle zemědělců rovněž i byrokracie. “Těch kontrol jsme v loňském roce zažili desítky. Dokonce jsme zažili i kontrolu na kontrolu kontroly, bohužel i tohle je možné,” uvedl Škrabal. Výborný dnes zopakoval, že byrokracii a administrativu v zemědělství bude eliminovat. Farmáři si ale stěžují, že vše jsou zatím pouze sliby. “Vláda musí přestat slibovat a začít jednat,” řekl Forman.

Pokud se situace zásadním způsobem nezlepší, jsou zemědělci připraveni protestovat znovu. "Nechceme nějakou násilnou formu, to jsme nikdy nechtěli. Demonstrujeme, protože s námi vláda nechce jednat," tvrdí protestující farmář Milan Randl z Černovic u Tábora.

Výborný ale zopakoval, že je se zemědělci připravený dál jednat, na ultimáta ale přistupovat nebude, uvedl. Podle něj je nutné lépe komunikovat. Právě v komunikaci mezi vládou a zemědělci je podle něj zásadní problém. Rozeslal proto všem českým zemědělským podnikům a farmám dopis s vysvětlením, že vláda si situaci zemědělců uvědomuje a hodlá se jí nadále zabývat.

Farmáři se ale shodují, že podporu potřebují co nejdříve. "Rok 2022 byl finančně velmi dobrý, ale byl to jeden rok za dlouhá léta. Teď je to čím dál horší a když to bude takhle ještě rok, dva, tak spousta podniků zkrachuje," řekl Randl.

Od dnešního protestu se distancovalo vedení Asociace soukromého zemědělství. Její předseda Jaroslav Šebek v tiskové zprávě zaslané ČTK uvedl, že za současný stav sektoru nese zodpovědnost právě také Agrární komora a Zemědělský svaz, které se na vytváření zemědělské politiky ve velké míře podílely. "Je holým faktem, že tyto organizace nemají žádnou dlouhodobě udržitelnou koncepci zemědělství a přicházejí jen s populismem dalších finančních požadavků na stát a daňové poplatníky," uvedl.

Zemědělci dnes protestní jízdou s traktory po Praze a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. Podle odhadu Agrární komory do Prahy přijelo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 kusů zemědělské techniky. Zkomplikovali dopravu ráno na příjezdech do Prahy, přes den se tvořily kolony zejména na trase traktorů kolem úřadu vlády a Letné. Policisté zajistili kvůli přestupkům dva lidi. Jeden z nich se snažil přelézt zátarasy u úřadu vlády, další před budovou složil na ulici a tramvajové koleje hromadu hnoje.

Česko stejně jako další evropské státy zažívá protesty zemědělců opakovaně. Někteří z nich demonstrovali 19. února před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od této akce distancovaly, místo toho se podílely na evropském protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů tehdy zpomalovaly dopravu na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Ministři dali najevo, že jsou připravení dál jednat, nátlaku a vydírání ale nebudou ustupovat. Výborný dnes demonstrujícím zopakoval, že vláda letos přidá víc než půl miliardy korun na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění. Na střední zemědělské podniky bude letos cílit investiční podpora až tři miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (76)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 20:08
Pšenici prodává zemědělec za cenu srovnatelnou s dobou po sametu. Kde to jsme???, když ceny vstupů šly násobně nahoru!
Odpovědět
Pe

Pepa

7.3.2024 22:00 Reaguje na Karel Zvářal
Jsme v tržní ekonomice, dobrý den!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.3.2024 06:20 Reaguje na Pepa
Koukám, že vy o tržní ekonomice nemáte ani šajn, když dokážete napsat takový nesmysl.
Odpovědět
Pe

Pepa

8.3.2024 06:53 Reaguje na pavel peregrin
Konkrétně?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.3.2024 06:56 Reaguje na Pepa
Pokud někdo nevyrobí a nezůstane mu zisk, zkrachuje. To bylo dokázati?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.3.2024 06:57 Reaguje na Pepa
Si děláte dobrý den z lidí, jak vláda ze zemědělců. Víte, co jsou dumpingové ceny? Takové v ekonomice znamenají něco jako závod s nadopovaným spoupeřem. To je také podle vás fér, ne?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.3.2024 08:00 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.3.2024 08:00 Reaguje na Karel Zvářal
Dumping je ve slušné společnosti trestný a tím
je o slušnosti v EU povězeno vše. Hlavní slovo
v EU má politika a politikům je slušnost cizí,
když jde o jiné kšefty. Vyměnili zemědělce za kšefty se zbraněmi, které více vynáší a bez války nebude po zbraních poptávka. Takže jim
nevadí dumping z Ukrajiny a už ani z Ruska do Itálie, Španělska a Portugalska. Když se k
tomu přidá dumping ze zemí Latinské Ameriky,
tak tu bude vysněný ráj ekologistů s poli
ležícími ladem a zastavěnými baterkárnami pro
elektrovozítka.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2024 09:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Slušnost je cizí především vám, opakovaně jste tu byl nejen mou maličkostí usvědčen ze lži - podejte si tudíž ruku s politiky a táhněte...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.3.2024 15:30 Reaguje na Jakub Graňák
Máte něco k tématu a nebo pouze ke mně?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2024 16:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě... mám... dovoz obilí do EU činí necelá 4 % celkového objemu produkce EU... dost málo na to aby to mělo vliv na cenu, že?
Kšefty se zbraněmi myslíte těch 1,5 % hdp na obranu? Nebo těch 7 % hdp vynakládaných na totéž v době vámi obdivovaného socialismu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.3.2024 20:51 Reaguje na Jakub Graňák
To máte ověřené nezávislé údaje nebo čerpáte z oficiální statistiky?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 07:51 Reaguje na pavel peregrin
Situační a výhledová zpráva SZIF
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 12:04 Reaguje na Jakub Graňák
No jo no, SZIF- a tomu mám věřit?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 13:38 Reaguje na pavel peregrin
Věřte si čemu chcete, nepochybně jde o data čsú
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 13:47 Reaguje na Jakub Graňák
Doufám, že chápete, že jedna věc je satistika, a úplně jiná příčiny, které k ní vedly. Nepodporu sektoru jste správně poznal v úbytku sadů. A určitě jezdíte na nutelu (po vzácné radě profesora) do Polska, bo tam mají levněji. Tato komická scénka je výsledek polistopadové zem. politiky.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 17:13 Reaguje na Karel Zvářal
Věřte nevěřte nutelu jsem nikdy nejedl, podobné blafy nemají v mé domácnosti místo - můžete to chápat jako potravinový konzervativismus. V polsku jsem byl naposledy za nákupy ještě coby adolescent někdy počátkem devadesátých let.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 17:20 Reaguje na Jakub Graňák
Ale zajisté víte, že významná část našinců utrácí peníze u nich - a ekonomové "se diví", že u nás "klesá spotřeba domácností". To je názorná ukázka, když někdo pro les nevídí stromy... Chytrému napověz a hloupý tě zkope.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 18:24 Reaguje na Karel Zvářal
Ovšemže vím, brácha rekonstruuje a všechno koupil v polsku (úplně to samé zboží, které by koupil tu, ale o třetinu levnější). Polák byl vždycky skvělý obchodník a to skrz banálně jednoduchou úvahu - "prodám s menší marží, ale za to větší objem... a jsem na svojem" - až tohle pochopí i tuzemští prodejci, tak se teprve staneme skutečnou tržní ekonomikou.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.3.2024 10:58 Reaguje na Karel Zvářal
Zvárale, spusta lidí bude nakupovat v Polsku ne z důvodu ceny, ale aby to Fialovi nandali. To je ukázka iracionality té spodiny, která okolo polských hranic žije.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 14:07 Reaguje na Jakub Graňák
Vůbec nechápete pointu! Pro ty zemědělce je šokem, že se to obilí sem vůbec dostalo - kdo ho pustil!? Ano, relativně málo, ale KDE (kua!) máte jistotu, že to nebude víc? Ten jejich protest chápu. Oni jsou ze všech stran buzerováni kontrolami, ale kdosi v klidu přejímá produkty z nepřátelské země. Vás by to nena*****?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 17:22 Reaguje na Karel Zvářal
Teď to neberte jako urážku, ale je docela možné, že pointu nechápete Vy a je dost možné, že ji nechápeme ani jeden.
Teď si troškou "zaspekuluju" - jak se sem to obilí dostalo? Dovezli ho překupníci - a kdo je v tuzemsku největší překupník obilí? - ten nejvíc kříčící zloděj - což docela věrohodně vysvětluje toto: https://www.forum24.cz/mouka-z-holdingoveho-penamu-obsahuje-zakazanou-chemikalii-obchody-ji-nabizeji-dal/ - jak je možné, že se v jejich mouce objevil tou dobou již dva roky zakázaný pesticid? - aneb "za vším hledej love"
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 17:31 Reaguje na Jakub Graňák
Ale o tom jsem psal před několika dny! Za peníze v Praze dům. Ten celník těžko pouhým okem posoudí, odkud zrno je. Vlaky dojedou do Rotrdamu, a místo toho, aby všechno šlo na loď, se každý desátý vagón naloží na vracející se kamion/y. Když jsou schopni provézt tunu bílého prášku, s obilím je to o dva řády snadnější.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 18:17 Reaguje na Karel Zvářal
Nemějte mi to za zlé, ale nečetl jsem, zavítal jsem po více jak dvou měsících... jaké pak bylo moje překvapení, když jsem letmo kouknul a zjistil, že někteří jedinci na mně nezapomněli a dokonce se snaží překrucovat "můj odkaz":-) Toš jsem si řekl, že je na čase dát o sobě zase s "pořádným rachotem" vědět...
O technikách pašování obilí toho moc nevím, domnívám se však, že máme daleko více vážnějších problémů k řešení...
Co se týče ceny obilí - hlavní příčinou jeho nízké ceny (alespoň dle vyjádření Chicagské komoditní burzy) je loňská bohatá sklizeň... tahle "volatilita" tu byla vždycky - jen se aktuálně naskytl "viník" na kterého je možné to hodit. Představte si, že by někoho napadlo zakázat dovoz obilí z EU - co by jsme si tu s těmi miliony tun nadprodukce počali?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 18:26 Reaguje na Jakub Graňák
Ač je (či není?) klimakrize, loni dobře zapršelo a byla nadúroda. Pšenice je strategická surovina, tu bych prodával zejména pískomilům, aby nečerpali art studně (k zavlažování polí v poušti) a spíše klimatu pomáhali. S tím dovozem netvrdím, že je to zrovna tak, jak jsem napsal, ale mafiány jsem nikdy nepodceńoval. Na každý pád tu zlobu traktoristů z východní produkce u nás chápu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 19:58 Reaguje na Karel Zvářal
Ač je - či není klimakrize, jedno je jisté, otepluje se - areál vhodný pro pěstování pšenice se "pomalu" ale jistě přesouvá více na sever a vzhledem k tomu, že většina kontinentální masy se nachází na severní polokouli, tak bude objem produkce růst, tudíž cena zákonitě bude klesat. A pokud by to bylo jinak a zastavil se golfský proud a tady se ochladilo, tak to bude jedno, protože se pro změnu neurodí... Neříkám ať se přestane produkovat obilí, ale my vyvážíme dlouhodobě třetinu produkce, zatímco v jiných odvětvích kulháme na obě nohy. Právě proto považuju AK a drtivou většinu jejich "výstupů" za falešné - pořád se ohánějí soběstačností... ale "nezvednou prapor" pokud nejde o "nic" jiného, než o obilí - což mi evokuje "chyby praotců". Abychom nedopadli stejně jako na konci omdesátek - molochy to neustojí (což je pro ně typické) a "zprivatizuje" je cizí kapitál, tentokrát ne soudruzi - ti budou se sklopenýma očima okopávat špičku boty o zem. A budeme v pr..deli. Avšak nebude to z důvodu jež zde mylně prezentuje pan Machaček - tedy, že velcí byli málo velcí, nýbrž z toho důvodu, že budeme stále lpět na "boji o zrno", a šeredně podceníme problematiku diverzifikace produkce a dostatečnou "členskou základnu"... stabilita v ekonomice totiž, kupodivu podobně jako v přírodě, je především "funkcí diverzity a proporcionální početnosti jednotlivých populací"© :-). A jestli do tuzemska doputuje klidně i dvojnásobek pšenice z ukrajiny (což je momentálně celých 0,1 % celkového tuzemského objemu produkce) na výše uvedeném pramálo změní.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 21:38 Reaguje na Jakub Graňák
Těším se na zítřejí OVM, TP je mi od začátku protivný svou arogancí, Pýcha naopak v poslední době jen sbíral + body.

Zemědělství se mění za pochodu, a to vlivem globalizace (šibování produkty sem a zase domů) a klimatu. Určitou míru soběstačnosti je nutné držet, vrhnout se jen na pár top komodit potom vede k celosvětové nadprodukci a krizím.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.3.2024 11:40 Reaguje na Karel Zvářal
Já se netěším... zas se akorát naseru - pro mně jsou všichni stejní... hážou všechno na sebe navzájem a přitom v tom jedou spolu
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.3.2024 10:55 Reaguje na Břetislav Machaček
V které společnosti je Dumping trestný čin?? Poprosím odkaz na příslušný trestní zákoník vy špinavý lháři.
Odpovědět
pk

pepa knotek

8.3.2024 08:01 Reaguje na Karel Zvářal
Pokrok nezastavíš, na odlehčení trochu z jiného oboru - v některých sportech to už inovovali na vyšší level, stačí když se chlap cítí býti ženou, podepíše nějaké papíry a může pak závodit v ženské kategorii. Pochopitelně sportující ženy z toho mají děsnou radost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.3.2024 12:23 Reaguje na Karel Zvářal
Ne tak úplně. Dovoz z Ukrajiny není dumpingova cena. To tady se “ vyrábí” tak draze. Zemědělství má největší příjem dotaci ze všech segmentů a ještě si dokážou stěžovat na byrokracii. Pokud jim není blby tančit s dotačním ďáblem, ať si nestěžují na kontroly. Trh zemědělských komodit je totálně zničeny a prolezlý dotacema.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 13:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co pořád kontroluji??? Mají to na satelitu, mají to na poli, mají to ve skladech. To už potom ať jezdí na kontroly lesákům, a v kanceláři zjistí nejlíp, jestli porosty rostou dostatečně. Prostě fraška na entou, zemědělcova práce a vizitka je všem na očích, ta papírová válka je jen vykazování "odborné práce" kontrolorů, nic víc.

S tou cenou jste vedle. Naši/evropští zemědělci používají jiné přípravky, které na východě nemají zakázané. Zdražily všechny vstupy, palivy a energií počínajíc. S tím vzrostou ceny všeho (hnojiva...), co s tím souvisí.

Ochrana domácí produkce/trhu je elementární ekonomická nutnost, aby se předešlo podobným excesům. Opakuji: to, čím se ohání premíer a ministr, že "nebudou jednat pod tlakem", tak pod ekonomickým, byrokratickým a gryndýlovým tlakem jsou zemědělci. V devadesátkách to ukazovali téměř denně, jak Frantíci ničí dovezené zboží (zeleninu) ze Španělska. Řetězcům stačí nepatrný rozdíl v ceně (3-10%), a na domácí se z vysoka vy*****. Je evidentní, že v tom neděláte, ale jen bohapustě žvaníte o věcech, o kterých nemáte ánung.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 17:31 Reaguje na Karel Zvářal
Co pořád kontrolují? na to je jednoduchá odpověď - používají satelity na dálkový průzkum země - a poněvadž ty satelity jsou poměrně neinteligentní, tak za každým "nálezem" (satelit nerozezná co to je) vyráží kontrolor aby zjistil, co to ten satelit našel. Vzhledem k tomu, že už před pár lety rozhodlo tuzemské Mz o tom, že se z DPB budou vykreslovat i revizní šachtice meliorace (cca 1 m čtvereční), tak se není čemu divit. Nemusíte za tím hledat nic jiného, než úřední fachidiocii.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 20:03 Reaguje na Jakub Graňák
Ps. zapomněl jsem... oni jsou navíc provázaní... jakmile někam jde SZIF tak tam dřív nebo později nastoupí i ti další... a naopak samozřejmě.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 13:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jste vedle, u nás se vyrábí v podstatě stejně, jako v okolních státech. Jenže ty podpory jsou tam daleko větší. Čemu pořád nerozumíte?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.3.2024 15:39 Reaguje na pavel peregrin
jak říkal Špidla, my vyrábíme auta Poláci potraviny...tam hledejte zakopaného Špidlu. Podle tohoto výroku Špidla když dohadoval nastavení dotační politiky hodil zemědělství do kanálu, ale nedělejme si iluze, kdo platí, chce vědět kam ty peníze jdou. Čím více dotací, tím více "buzerace". Se divím, co se týká byrokracie, že si vůbec na něco stěžují. Jsou nasátý na veřejné rozpočty. BAŤA NIKDY ŽÁDNÝ PENÍZE OD STÁTU NECHTĚL A VĚDĚL PROČ a to je to, nač si stěžují zemědělci.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 16:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Uff!, dnes jste naprosto marný, bo srovnáváte nesrovnatelné. Mimochodem, Baťu považuji za nejlepšího podnikatele "všech dob". To byl zcela vyjímečný člověk, on se totiž zajímal nejen o svůj zisk, ale též o bydlení a platy svých lidí, jejich dopravu, infrastukturu a také o kraj, ve kterém žijí, včetně zemědělství.

Ano, sousedi s významnou pracobní silou v zemědělství BYLI NUCENI se o jejich přežití postarat a také to tvrdým yjednáváním dokázali. A ten tón neudal Špidla, ale pán, jehož výrok si též pamatuji "Já si na ten pytel sednu... zemědělství (nijak významně) dotovat nehodlám". Ale sanovat později krachující banky, to jo...

Zem.dotace jedou v CELÉ unii, u nás kvůli úpornému balíčku byly domácí kráceny, teď 2 mld dohodí, ale zda to bude stačit, ukáže čas a další vyjednávání. A že byrokracie je přemíra, s tím snad (mlčením) souhlasíte.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 17:07 Reaguje na Karel Zvářal
Tak jsem zvědav, jestli to p.Řezáč konečně pochopí.
Odpovědět
sv

sv

11.3.2024 10:02 Reaguje na Karel Zvářal
Dobrý den si ze čtenářů bláboly o ceně obilí v době, kdy zemědělci mají rekordní zisky děláš ty karliku.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.3.2024 20:49 Reaguje na Pepa
Konkrétně- pokud někdo dováží za dumpingové ceny, tedy v počátku reálně stejné jako naše, ale díky masivní podpoře státu podstatně lepší, můžete s úspěchem hovořit o tržní ekonomice? Asi sotva, že.
Odpovědět
JK

Janik K

9.3.2024 12:09 Reaguje na Karel Zvářal
Pšenici prodává zemědělec za cenu před třemi lety než se "z ničeho nic" vyhoupla na dvojnásobek. Graf zobrazuje cenu za posledních 48 měsíců. Hezký den

http://www.agris.cz/Prices/getGraph/18?forPastMonths=48&currency=K%C4%8D&measure=t&width=600&height=300&loadFromCache=False
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 17:09 Reaguje na Janik K
Současná cena krmné je 3500,-kč, potravinářské zhruba 4100,- kč, predikce po žních se liší nepatrně. To je výsměch zemědělcům.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2024 09:39
Dovolím si jednu kacířskou noticku:

Není "jistě čirou náhodou" největší problém míra nadprodukce obilí, která tlačí cenu dolů? Jenom v tuzemsku se ročně vyprodukuje 160 % celkové spotřeby obilnin - v nadsázce lze říci, že když půlka zemědělců nezaseje, tak bude soběstačnost v produkci obilnin zachována. Není "jistě čirou náhodou" na místě začít se věnovat podpoře produkce plodin, ve kterých je tuzemská soběstačnost po dekády tristní? Obzvláště s přihlédnutím k tomu, že se zhusta jedná o plodiny s vysokou přidanou hodnotou a vysokým podílem lidské práce - když tak vehementně chtějí představitelé AK podporovat zaměstnanost venkova (ačkoli po dekády prosazují přesný opak)? Není už konečně na místě transformovat bolševický systém produkce základních komodit bez jakékoli přidané hodnoty (stejně tak tomu bylo i v průmyslu - kdy byla vysoce kvalitní strojírenská výroba do značné míry nahrazena "výrobou" ingotů) ve výrobu s přidanou hodnotou? Chrlit obilí umí kdekdo a podle toho taky vypadá cena.

Ps: dovolím si připomenout, že na výše zmíněné upozorňuji i zde už řadu let... bez valné odezvy
Odpovědět
JV

Jaroslav Vrabec

8.3.2024 10:54 Reaguje na Jakub Graňák
Jaké zanedbávané plodiny máte na mysli?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2024 11:38 Reaguje na Jaroslav Vrabec
Ovoce, zelenina
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

8.3.2024 12:53 Reaguje na Jakub Graňák
Ovoce a zelenina, to myslíte vážně? Zemědělci pěstují to, na ce mají odbyt. Plochy zeleniny a ovoce klesají nikoliv proto, že by zemědělci byli líní, ale proto, že odbytové ceny dlouhodobě (a to je slabé slovo) nepokrývají náklady na produkci a skladování. Myslíte, že sadaři minulou zimu vykáceli 1000 ha jabloňových sadů kvůli lenosti? Ne, vykáceli je, protože ceny jablek od producentů nepokrývají náklady na produkci a věčně se ztrátou vyrábět nemůžete.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2024 14:15 Reaguje na Marcela Jezberová
Od představitelky AK - lobbystické organizace, která se dlouhodobě brání navýšení podpory do produkce ovoce a zeleniny, nelze jiné vyjádření očekávat. Nahlédněte do vlastního svědomí, nebo ještě lépe porovnejte výši nákladů na jednotku produkce a výši podpory u obilnin a ovoce a zeleniny. Nedostatečná podpora výše zmíněných není otázkou posledního roku, dvou... ale 70 let. Ještě úplně nejlíp, vysvětlete vyjádření toho zaječího pysku, který vám dělá předsedu, týkající se zaměstnanosti venkova... Potřebujete víc lidí na traktor, nebo do sadu? Nemusím doufám připomínat postoje vašich předchozích předsedů Jandejska, Veleby, Tomana...

Ps: Jestliže zemědělci pěstují to, nač mají odbyt, tak proč pěstují obilí? Odbyt evidentně vázne...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.3.2024 21:01 Reaguje na Jakub Graňák
Docela se divím, že se můžete tak hloupě ptát- proč pěstují obilí? Tak si zkuste sestavit osevní postup, to byste měl umět a hodně brzy přijdete na to, že bez minimálně 35% obilí se neobejdete. To je látka střední školy.
A pokud byste chtěl polemizovat v tom smyslu, že si sestavíte osevní postup bez obilí, tak sorry jako, to uděláte dejme tomu dva roky a stejně se k tomu obilí vrátíte, protože jednoduše neprostřídáte plodiny a co znamená pěstování plodin v minimální rotaci, vám snad nemusím vysvětlovat.
A dále- žádný odbyt by nevázl, kdyby se tady nezaseklo ukrajinské obilí, které mělo být už dávno v Tramtárii, jenže v té Tramtárii je už dávno ruské obilí. Rusové vypálili všem rybník i s tím, že šli pod cenu, ale mnohonásobně se jim to vyplácí. Jinak se tomu říká asymetrická válka, ale to naši a evropští pitomci nejsou schopni pojmout a tak dlouho budeme nadšeně pro tu Ukrajinu hýkat, až jako ti osli pojdeme.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

8.3.2024 22:29 Reaguje na pavel peregrin
Divím se, že jste se už dávno neodstěhoval do Ruska. Tam byste se cítil mezi svými.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 12:05 Reaguje na Majka Kletečková
Odborné argumenty došly, paní Kletečková? Jedna nula pro mě.
Odpovědět
JH

JH

9.3.2024 12:22 Reaguje na pavel peregrin
Ale paní Kletečková uvažuje logicky, vaše nadšené hýkání, jak Rusko jede, v Rusku nikomu vadit nebude. Ale když budete tvrdit, že se jim to mnohonásobně vyplatí, tak na vás ruský zemědělec vezme vidle. Tak blbí nejsou ani Rusové, aby tomu věřili.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 13:44 Reaguje na JH
Já pouze konstatuji fakta, pane JH. A věřte tomu, že ani mě jako zemědělci není jedno, že ruské obilí v předstihu zaplavilo oblasti, kde být nemělo. To je překvápko, co?
Ale ještě mám tolik zdravého rozumu, na rozdíl od našich válečných štváčů, abych situaci dokázal střízlivě posoudit a Rusku přiznat, že i na svůj úkor dosáhlo v podstatě svého. Samozřejmě, že vše je součástí propagandy, tak naivní nejsem, ale bohužel tím, kdo čím dál více tahá za kratší konec provazu jsme my s celým EU, a nikoliv Rusko. A znova opakuju, že Rusko je mi v podstatě ukradené i s Ukrajinou, ale co mi teda není ukradené je to, že kvůli debilitě naší zaprodané vlády jdeme mílovými kroky do prd...e.
Odpovědět
JH

JH

9.3.2024 14:03 Reaguje na pavel peregrin
A čeho jako Rusko dosáhlo? Jestli Evropa jde tím směrem, co říkáte, tak Rusko je daleko před námi. A chtěl bych vidět, jak bohatnou z obilí pod cenou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 17:12 Reaguje na JH
Čeho Rusko dosáhlo? Dosáhlo všeho, o čem naši presstituti psali jako o pro Rusko ztraceném a nějak se ta mezinárodní izolace nepovedla. A i proto se jim bohatě vyplatilo hodit to obilí pod cenu, i ropu. Za to totiž získali mnohem víc.
Odpovědět
JH

JH

9.3.2024 17:28 Reaguje na pavel peregrin
Dva roky tvrdnou na Ukrajině, státní rozpočet drží nad vodou výroba šrotu a tisíce lidí uprchly ze země, především ti, co za něco stojí. Podle dostupných informací na ropě prodělávají a to obilí na tom nebude líp. To mi jako pozitivní vývoj nepřipadá.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 18:04 Reaguje na JH
Za týden uvidíme, jak uvažuje průměrný Rus. Zajímavé je, že Žápad má strach, co se stane, až skončí P. Bude to demokratěčtější, nebo se to zvrhne v něco mnohem horšího?

Jinak každý Rus považuje Krym za ruský a významnou část U. též (Viz. Perejaslavská smlouva). Kdyby to Stalin tam totálně nepodělal a Chruščov viděl dál, než za existenci SSSR, mohlo se vše vyvíjet úplně jinak. Takže ten pohled na smysl války je tady a tam velmi rozdílný.

https://cdn.aukro.cz/images/sk1614783294393/evropske-rusko-nemecka-mapa-1900-94595853.jpeg

https://www.czech.wiki/wiki/Perejaslavsk%C3%A1_dohoda
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 20:13 Reaguje na Karel Zvářal

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 21:44 Reaguje na pavel peregrin
Stalin byl démon, likvidoval nepřátele i vlastní lidi, masově!, pro mne je jeho konání neospravedlnitelné. Ale když si rozkliknete v odkazu slavnou postavu (jak pro koho), tak se dozvíte, že to bylo totéž v bledě modrém. Holt, máme se jak na zámku...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 22:02 Reaguje na Karel Zvářal
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-papez-ukrajina-by-mela-mit-odvahu-vyvesit-bilou-vlajku

Toto si myslím delší dobu, aliance vyprázdnila sklady a udělala si zkušební střelnici. Žádná strana nehodlá couvnout, jsou to dubové palice (kacapové vs. kozli), a těžko se mi sleduje ten zmar. Agresor dodržuje co slíbil (Vzdejte se, nebo to tu srovnáme se zemí), proto názory RF mi nejsou proti srsti. Čím dřív ten mír/příměří přijde, tím lépe.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 22:34 Reaguje na Karel Zvářal
A tento krok naznačoval ve svých úvahách J. Kissinger, ale jestřábi to viděli jinak.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.3.2024 22:34 Reaguje na Karel Zvářal
H. K.
Odpovědět
sv

sv

11.3.2024 10:08 Reaguje na pavel peregrin
Putin není blázen ale ty jsi letadlo, petříku. Nechceš jim začít dělat náhradu za ty sestřelená sůčka.
Odpovědět
sv

sv

11.3.2024 10:12 Reaguje na pavel peregrin
Mimochodem těmi bláboly o srovnávání se zemí ukazuješ , že jediné co bylo srovnáno se zemí je obsah tvý palice.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 20:06 Reaguje na JH

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JH

JH

10.3.2024 01:47 Reaguje na pavel peregrin
Neskonale více problémů má EU? Paní Kletečková měla pravdu, odstěhujte se do Ruska, když je to tam tak super.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.3.2024 09:17 Reaguje na JH
Proč chcete někoho někam
stěhovat? Vám vadí někdo,
kdo má jiný názor než vy
a chcete se ho zbavit?
Zkuste ho přesvědčit o
opaku, že je tu vše fajn
a nic není třeba změnit
a nebo alespoň vylepšit.
Kdo usne na vavřínech,
tak může usnout na věky,
ale kdo má snahu změnit
svět a napravit chyby,
nemá čas na spaní. Tu
se 35 let spí na pytlích
s obilím ve mlýně, ty ale ubývají a už není ani co
zasít, ale mouky je pořád
ještě dost. Moudrý hospodář se nikdy nevyčerpá ze zásob, aby
už neměl ani co zasít. Tady zbohatl už kdejaký lump, ale stát zchudl a zadlužil se tak, že už nemá na to osivo, aby
opět zasel.
O to tu jde, že na dluh
vám nedají ani chleba
natož stroje, hnojiva
osivo a na mzdy lidí.
Je tu zaděláno na velký
malér, až jednou dojdou
zdroje dotací a najednou
zjistíme, že není za co
ani znovu zasít, aby bylo co sklízet. Na to ukazují zemědělci z praxe, kteří
vidí tu neudržitelnost
hospodařit tak, že se už
bez dotací neobejdou a
že je stát někam dostal,
ale ven jim odmítá pomoci.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.3.2024 12:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Pusťte si včerejší hydepark - každý kdo se paktuje s takovým režimem je zrůda, ať už jde o Putina, Si nebo Trumpa. Vy vzhledem k tomu jak při každé příležitosti lezete číňanovi do análu (mimochodem číňani nakupujou v severní koreji malé holky jako doživotní otrokyně - vítejte v 21 století) tím pádem nejste o nic lepší. Tudíž pro každého, kdo tyto režimy z jakéhokoli důvodu vyzdvihuje, by byl "poznávací zájezd" skutečným požehnáním, aspoň by konečně pochopil jak šťastně a blahobytně si žije
Odpovědět
JH

JH

10.3.2024 16:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Nechci nikoho nikam stěhovat. Jen si myslím, že pan Peregrin by byl šťastnější v Rusku, když je to tady tak strašné. A přesvědčit ho o svém názoru jsem zkoušel.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.3.2024 11:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Matláčku, nikdo nechce nikoho nikam stěhovat, tedy chce, vy rudé krysy. Sám neustále rozkazujete, kam se má odstěhovat, jsou toho plné všechny vaše příspěvky černé na bílém mezi řádky.

Odpovědět
sv

sv

11.3.2024 10:15 Reaguje na pavel peregrin
Máš tam chybu chybu petříku. Je to 10:1, jen jaksi opačně. Už bys mohl vyndat svou ruku z rusáckého nočníku.
Odpovědět
sv

s v

11.3.2024 19:25 Reaguje na JH
Nadšené? Vzhledem k tomu, že je to hýkání pro masové vrahy bezuzdně vraždící civilisty, když se jim nedaří porazit vojensky mnohem slabší zemi, je to petříkovo hýkání spíš odporné. Nemluvě samozřejmě o tom, že přežvykuje kremelskou propagandu, která se s realitou míjí o půl zeměkoule.
Odpovědět
JH

JH

11.3.2024 20:01 Reaguje na s v
Odporné to je, ale on skutečně hýká nadšeně. Já za to nemůžu, jen jsem to podle pravdy popsal.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 08:04 Reaguje na pavel peregrin
Jistěže vím, ovšem vzhedem k dlouhodobé ignoraci problémů ovocnářú a zelinářů ze strany AK jsou podobné provokativní otázky dle mého skromného názoru zcela na místě...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.3.2024 12:08 Reaguje na Jakub Graňák
Já to také chápu, ale jste přesvědčený o tom, že to má jednoduché řešení?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 13:45 Reaguje na pavel peregrin
Jednoduché řešení to jistě nemá, obzvlášť proto, že se to po dekády zanedbává - a čím déle se na to bude házet bobek jako dosud, tím zaostalejší tenhle sektor bude... ale někomu to vyhovuje...
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

9.3.2024 17:39 Reaguje na pavel peregrin
Ps: pokud se dobře pamatuju, tak jste z podkrkonoší (i když u Vás to může být lepší, než tady na SM), kukněte někdy na vozový park sadařů - sedumdesátka s předkem už dávno "vyšla z módy" - ale krásně to ukazuje, kdy naposled "se do toho pustila nějaká kačka".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist