https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-nad-20-ha-budou-muset-uchovavat-informace-o-hnojivech-elektronicky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci nad 20 ha budou muset uchovávat informace o hnojivech elektronicky

14.12.2021 00:09 | PRAHA (ČTK)
Zemědělci hospodařící na ploše větší než 20 hektarů musí od příštího ledna uchovávat informace o hnojivech v elektronické podobě. Do konce ledna 2023 je pak musí za předchozí rok zaslat Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), připomněla ČTK mluvčí ústavu Ivana Kršková.

 

Novou povinnost přinesla novela zákona o použití hnojiv. Dříve stačilo vést evidenci v papírové formě. Za porušení zákona hrozí pokuta až do 50 000 Kč. "Předání dat jedenkrát za kalendářní rok bude primárně sloužit ke statistickému zpracování spotřeby hnojiv, nikoliv ke kontrole," doplnila mluvčí.

Zemědělci hospodařící na menší ploše musí vést evidenci jako dříve, změny se na ně nevztahují.

Od letošního roku se pak změnila i povinnost zpracovávat bilanci dusíku. "Bilance musí být poprvé zpracována do 31. prosince 2021 za období od 1. července 2020 do 30. června 2021. Bilancováním se získá ucelený přehled o vhodnosti provedeného hnojení, potažmo využitelnosti dusíku na úrovni zemědělského podniku bez ohledu na to, zda byla hnojiva aplikována k plodinám, meziplodinám nebo na podporu rozkladu slámy," připomněla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

14.12.2021 07:51
Myslím, že podobný nebo dokonce stejný článek tu již byl. V tomto směru je elektronická podoba výhodná, protože záznamy si každý normálně myslící a hospodařící agronom dělá a to zpracování v elektronické podobě ne daleko efektivnější, jak v papírové. A to nemluvě o záznamech ochrany, tam je to v papírové podobě řádově o hodinách práce a na počítači otázka pár minut.
Odpovědět
JS

Jiří S

14.12.2021 13:05 Reaguje na pavel peregrin
Souhlasím s Vámi pane Peregrine. Musím však zmínit takovou perličku. Znám agronoma (podnik okolo 5000 ha) a ten schválně zcela vše dělá v papírové podobě, aby když dojde kontrola, tak jim to tam hodil na hlavu a chudáci se tím pak babrají velmi dlouho.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.12.2021 14:00 Reaguje na Jiří S
Tak nevím- trestá tím víc úředníky nebo sebe? Za mě slušný masochista.
Odpovědět
JS

Jiří S

14.12.2021 15:23 Reaguje na pavel peregrin
Probíhalo řekl bych až k šikaně , podobné tomu jakože loni k nám došlo 12 kontrol za rok, takže jim to hezky nachystal, protože věděl že dojdou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.12.2021 17:05 Reaguje na Jiří S
V tom případě to plně chápu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist