https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-se-obavaji-vstupu-nezemedelskych-podnikatelu-na-trh-s-pudou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci se obávají vstupu nezemědělských podnikatelů na trh s půdou

3.9.2024 01:23 (ČTK)
Zemědělské organizace kritizují zjednodušení odstátnění půdy, které minulý týden schválila vláda. Podle Zemědělského svazu (ZS ČR) i Agrární komory (AK ČR) to umožní vstup nezemědělských podnikatelů na trh s půdou, a zemědělcům se tak znemožní šance přednostně odkoupit půdu, na které dosud hospodařili. Zástupci nevládních organizací to řekli ČTK.
 
"Vláda tímto krokem široce otvírá dveře spekulantům a spřízněným finančním magnátům z nezemědělských oborů, aby se dostali k zemědělské půdě, s níž pak obchodují jako s jakoukoliv jinou komoditou," řekl předseda ZS ČR Martin Pýcha. Běžní zemědělci podle něj nikdy nebudou moci v otevřené veřejné soutěži nabídnout tolik co spekulanti.

Riziko vstupu nezemědělských podnikatelů na trh s půdou vnímá také prezident AK ČR Jan Doležal. "Jen podpoří důraz na nejvyšší nabídku a obratem též zvýšení cen pro zemědělce a následně nákladů na zemědělskou produkci," uvedl Doležal.

Změny vyplývají z novely zákona Státního pozemkového úřadu (SPÚ), která má zjednodušit privatizaci majetku po státních podnicích, nejvíce změn novela přináší ve prospěch obcí. Novela ale také zvyšuje procentuální sazby z ceny pozemku při stanovení nájemného nebo pachtovného za užívání zemědělských pozemků. Nově nebude v zákoně uvedena konkrétní sazba, ale výše bude určována vyhláškou podle výrobních oblastí.

Pýcha respektuje snahu státu efektivně hospodařit se svěřeným majetkem, včetně navýšení pachtu, kritizuje ale načasování změn. "Přichází v době, kdy sektor zemědělství čelí řadě bolestných ekonomických dopadů v řádech miliard korun," uvedl Pýcha. Výhrady má i Doležal. "Zvyšování pachtovného na státní půdě prostřednictvím pouhé vyhlášky otevírá prostor pro další nekontrolovatelný nárůst cen. Je otázkou, zda není cílem právě vstup nezemědělských subjektů do byznysu s půdou v Česku," sdělil.

Podle agrárního analytika Petra Havla se úpravou narovná stav, kdy větší zemědělské podniky, u nichž je vyšší podíl státní půdy, platí za pronájem pozemků méně než podniky obhospodařující půdu v soukromém vlastnictví. "Rozdíly v pachtovném, pokud jsou stanoveny jen administrativně a neodrážejí lokální situaci na trhu, přispívají k nerovnému postavení zemědělců, a uvedená novela by měla tuto skutečnost alespoň částečně napravit," doplnil Havel.

Pozemkový úřad propachtovává zemědělcům zhruba 103 000 hektarů zemědělské půdy, z celkové výměry půdy v ČR propachtovaná půda tvoří přibližně tři procenta. Úřad už dříve představil sazby pachtovného, v horských výrobních oblastech to bude 12,5 procenta, zhruba o polovinu nižší sazbu mají bramborářsko-ovesné oblasti. V kukuřičné oblasti to jsou čtyři procenta. Doposud platili zemědělci za nájem půdy 2,2 procenta, sazba byla stejná od roku 2014.

Novelu zákona o SPÚ musí ještě projednat Sněmovna a Senát. V případě schválení nabude účinnosti 1. ledna 2025. ZS ČR plánuje ministerstvo na problémy se vstupem nezemědělských podnikatelů upozornit v dodatečných připomínkách k novele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

3.9.2024 06:26
Havel je asi takový analytik jako já jaderný fyzik.
Odpovědět
Le

Lesak

3.9.2024 08:57
Už aby to bylo. Pachtovné na státní půdě bylo za hubičku a mi malý zemědělci platíme dvakrát víc. Agrobaroni by málo zbohatli.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

3.9.2024 09:13 Reaguje na Lesak
Pokud je mi známo, pachtové za státní půdu nerozlišuje, jestli je pachtýřem malý nebo velký podnik. Nejásejte. Tím, že se zvýší pachtové za státní půdu, zvýší se také nároky soukromých vlastníků v okolí a pachtovné obecně opět půjde nahoru.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.9.2024 17:26
Holt půda je velmi dobrý investiční nástroj, její cena stabilně stoupá a až na výjimky pravděpodobně nikdy nebude klesat.
Kdo hned po Sametu koupil třeba od restituenta půdu za 10 tisíc, má dnes snadno půl milionu, milion, kdo má štěstí a ta půda je dnes buď stavební parcela nebo exponovaná půda původně v zapadákově v horách, dnes v horských letoviscích ve Špindlu, Dolní Moravě nebo třeba v Čeladné, je dnes mnohonásobný milionář a stárne ve vatě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist