https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelske-organizace-nova-politika-ublizi-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělské organizace: Nová politika ublíží ČR

5.11.2020 00:26 | PRAHA (ČTK)
Pýchovi vadí různé pohledy na vlastnickou strukturu farem a jejich upřednostňování v rámci dotační politiky. ČR má velké podniky částečně jako pozůstatky situace před rokem 1989. Zemědělská družstva však vlastní větší počet lidí.
Pýchovi vadí různé pohledy na vlastnickou strukturu farem a jejich upřednostňování v rámci dotační politiky. ČR má velké podniky částečně jako pozůstatky situace před rokem 1989. Zemědělská družstva však vlastní větší počet lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko bude podle Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR, nejvíce znevýhodněno mezi evropskými státy po příchodu nové zemědělské politiky. Ukazují to podle nich předložené návrhy evropských institucí. Organizace odmítají navyšování byrokratické zátěže například při zjišťování skutečných majitelů jednotlivých podílů zemědělských společností, což odsouhlasil Evropský parlament. Kromě krácení peněz pro ČR se jim nelíbí také zjišťování, zda zemědělec nedělá jinou činnost, než pouze zemědělské práce.
 

Mnozí čeští političtí zástupci v Evropském parlamentu podle nich při boji proti Agrofertu a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) odepisují konkurenceschopnost českého zemědělství. Hovoří pouze o dvou jistotách - snížení peněz pro ČR proti současnému rozpočtu a navýšení byrokracie pro zemědělce i státní správu.

Výsledky současných jednání jsou podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy zklamáním. "Jestliže můžeme označit za nějakou zemi, která v rámci společné zemědělské politiky prohraje, tak to bude bezpochyby ČR. Ať už z hlediska rozpočtu, navýšení byrokracie a především vysoké míry nejistoty pro české zemědělce," uvedl Pýcha. ČR má nejvyšší průměrnou velikost jednoho zemědělského podniku z členských států, jde o 133 hektarů.

Pýchovi vadí různé pohledy na vlastnickou strukturu farem a jejich upřednostňování v rámci dotační politiky. ČR má velké podniky částečně jako pozůstatky situace před rokem 1989. Zemědělská družstva však vlastní větší počet lidí - jsou jeho součástí jako družstevníci. Pýcha předkládá příklad družstva Ostaš na Náchodsku, které má přes 1900 hektarů. Na jednoho člena družstva podle předsedy připadá 41 hektarů a 13 krav. Pokud by bylo schválené v ČR tzv. zastropování plateb, tedy určení maxima dotací na jednu farmu, proti stávajícím 15 milionů Kč by družstvo získalo čtyři miliony korun. Kdyby se ale rozdělilo na jednotlivé subjekty a zemědělci v něm hospodařili samostatně, měli by nárok na 22 milionů Kč. Podle Pýchy půjde o zničení českého zemědělského prostředí, kdy se střední zemědělci nebudou kvůli špatně nastaveným podmínkám schopní konkurovat.

"Mrzí nás, že čeští politici ignorují fakta a v rámci boje proti Agrofertu a premiérovi jsou ochotni obětovat velkou část zemědělské veřejnosti, aby prostřednictvím Agrofertu poškodili premiéra a politického konkurenta," dodal předseda. Agrofert, který vlastnil do února 2017 český současný premiér, je největší zemědělský zaměstnavatel. Pýcha se také obává omezení živočišné výroby na úkor pěstování obilovin a řepky.

Organizacím také vadí nápady na prokazování, že podniky jsou skutečně zemědělské a snahy o zjišťování vlastnické struktury. Na příkladu družstev říkají, že by zaměstnavatelé museli zjišťovat, zda některý z družstevníků nevlastní ještě jiné podniky nebo si nevydělává jinak, či zda si jejich zaměstnanci nevydělají více než při letní nárazové práci v zemědělství v zimě odhazováním sněhu.

Podle Pýchy se zatím počítá s krácením obálky pro první pilíř zemědělské politiky, kde se každoročně v ČR přerozděluje kolem 30 miliard Kč, o tři procenta. U Programu rozvoje venkova, ve kterém se v posledním období sedmiletém období přerozdělovalo kolem 100 miliard korun, by se obálka měla snížit o 12 procent. Zemědělcům ale podle předsedy porostou náklady například vlivem nových ekologických zpřísněných podmínek.

Přesná podoba nové politiky ještě není známá, není ani jistý termín začátku jejího nástupu, který se již několikrát odložil. Svaz a komora sdružují největší české zemědělské zaměstnavatele.

<
reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.11.2020 06:42
Pane Pýcho, k zastropování má do dojít na úrovni konečného beneficienta. A to jsou v případě družstev jednotliví družstevníci. Takže družstevníkům nic nehrozí.
Na druhou stranu ale existují v zemědělství různé a.s., které jsou ovládány finančními skupinami. A sem zastropování na konečného benefienta míří. Ovládáte-li 51 % akcií v 5 zemědělských společnostech, tak budete zastropován. Máte-li jako družstevník vztah k 5 ha, tak se vás to zastropování netýká.
Odpovědět
VP

Vladimír Pícha

5.11.2020 07:32 Reaguje na Katka Pazderů
Mýlíte se. V návrzích jsou dvě zastropování. Jedno na úrovni podniků ve výši 100 tisíc eur, druhé na úrovní konečných příjemců ve výši 500 tisíc, resp. milion eur. Takže i družstevníkům hrozí hodně. Hrozí, že příjemce bude muset prokazovat, že družstevník s 5 ha nemá podíl v jiném podniku. Navíc hrozí, že zemědělci, kteří si postavili penzion, zpracovávají své komodity na potraviny, nebo vykonávají další aktivity, budou z dotací také vyloučeni. Těch rizik je tam hrozně moc, jen nevíme, jak veliká budou. Jediné co je už nyní jisté je, že bude míň peněz za víc požadavků a šíleně naroste byrokracie.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2020 07:09
Nechápu proč si pan Pýcha otírá boty o opozici.... kdo vyjednává pravidla v EU? Není to snad náhodou sám velký premiér v historicky největším střetu zájmů a jeho tlupa zločinců???

Pan Pýcha je evidentně motivován hájit zájmy Agrofertu a jemu podobným firmám....

Jak je něco podle Agrární komory a Zemědělského svazu ČR špatně, tak je to jen potvrzení toho, že je to pro většinu obyvatel ČR DOBŘE....

Je na čase přestat podporovat agrobarony a začít podporovat menší podniky, které jsou navíc ochotny dělat víc pro zlepšení ekologického stavu naší krajiny i pro zdraví nás všech.
Odpovědět
VP

Vladimír Pícha

5.11.2020 07:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
To je přesně to, proč jsou tato pravidla přijímána. Aby se uškodilo premiérovi, poškodí se i tisíce dalších. Koho počítáte mezi agrobarony? Jednotlivé vlastníky stovek a tisíců hektarů, nebo vlastníky jednotek a desítek hektarů, kteří se spojili? Menší podniky jsou už nyní podporovány více. Při používání postupů není rozdíl mezi velkými a malými.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.11.2020 08:16 Reaguje na Vladimír Pícha
Pane Pícho, omlouvám se za y v předešlém příspěvku, já vaše obavy vcelku chápu, jsem provozní agronom. Otázkou zůstává, pokud se k zastropování přistoupí, jak ho provést. Spravedlivé nikdy nebude, to ani není možné, ale podle mého soudu by mělo zohlednit, zda jediným příjmem podniku je zemědělská výroba či nikoliv. Vy i já určitě víme, že pokud velké podniky dosahují ziskovosti, tak je to v současné době umožněno právě nezemědělskou činností, protože za současných vstupů a výkupních cen komodit by si ani ten velký neškrtnul.Tudíž dá se říci, že ti menší, věnující se výhradně zemědělské výrobě, by byli zastropováním podstatně víc poškozeni, a zdaleka nejde jen o malé zemědělce, jde i o střední zemědělské společnosti.
Shrnu-li to, tak pokud se již zastropování nelze vyhnout, z mého pohledu by skutečně mělo být vzáno v potaz, provozuje-li podnik např, bioplynovou stanici, solár,nebo úplně jinou činnost nesouvisející se zemědělstvím.
Na straně druhé však nelze, jak správně píšete, v zájmu nesmyslného a zaslepeného honu na Babiše vzít s sebou tisíce jiných.
Nevím, nakolik silnou pozici ve vyjednávání bude mít AKČR a ZSČR, ale již nyní rozhodování nikomu nezávidím, protože, jak jsem již v úvodu napsal, spravedlivé to nebude nikdy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2020 09:45 Reaguje na Vladimír Pícha
Jasně, celá Evropa se točí kolem Babiše a chce mu dětinsky uškodit :D Vy jste ale naivní....
Odpovědět
VP

Vladimír Pícha

5.11.2020 12:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
V jednom vláknu pochybujete, že jde o Babiše, v jiném to potvrzujete. Měl byste si utřídit myšlenky. A ano, čeští politici a někteří evropští (například autorka pozměňovacího návrhu na zastropování konečného příjemce) jsou vedeni snahou antibabiš. A možná ani netuší, že ve skutečnosti usnadňují právě těmto obrovským přístup k dalším podnikům. Více lidí do zemědělství zkrátka nepůjde. Takže ti střední, kteří nedosáhnou na dotace, své podniky nemají komu rozdělit, tak je prodají těm největším, kteří, protože stejně na dotace nedosáhnou, se budou chovat ekonomicky. To znamená, že zruší prodělečné provozy, zruší prodělečné postupy, propustí zaměstnance. A nikdo je nedonutí, aby třeba vraceli organiku do půdy, prostě proto, že se jim to nevyplatí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.11.2020 07:20
V podstatě má Pýcha pravdu, ale zatím je vše ve fázi návrhů, takže je zbytečné se dopředu jitřit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.11.2020 08:09 Reaguje na pavel peregrin
Tyto návrhy jasně ukazují, že EU cíleně škodí státům bývalého východního bloku. Není to poprvé, co nás zemědělská politika EU poškodila. To, že se jedná o "návrhy" je irelevantní, protože EUrobyrokracie je s vysokou pravděpodobností prosadí, nebo ještě zhorší.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.11.2020 08:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Ano.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2020 09:44 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy jste iluzionista.... jediný kdo čemu podléhá je EU tlaku agrolobby (podniků jako je například Agrofert)...
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.11.2020 07:38
A možná by ten nadpis článku měl znít: Nová politika ublíží finančním skupinám a korporacím ovládajícím práva k české půdě.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.11.2020 11:34
„... zjišťování skutečných majitelů jednotlivých podílů zemědělských společností ...“

Fandím lepší znalosti toho, kdo je skutečným majitelem zemědělských společností.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist