https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zena-v-australii-prisla-o-kabelku-za-statisice-nemela-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žena v Austrálii přišla o kabelku za statisíce, neměla povolení

7.9.2020 11:41 | CANBERRA (ČTK)
"Všichni si musíme dát pozor na to, co kupujeme na internetu, protože omezení obchodu se zvířecími výrobky je zásadní pro dlouhodobé přežití ohrožených druhů." Ilustrační obrázek
"Všichni si musíme dát pozor na to, co kupujeme na internetu, protože omezení obchodu se zvířecími výrobky je zásadní pro dlouhodobé přežití ohrožených druhů." Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
O luxusní kabelku z krokodýlí kůže v hodnotě 26 000 australských dolarů (422.000 korun) přijde žena, která ji dovezla do Austrálie bez patřičného povolení. Tamní pohraniční úřady ji zabavily v Perthu a nyní ji podle zákonů zničí, napsal zpravodajský server BBC.
 

Australská ministryně životního prostředí Sussan Leyová incident označila za "drahou připomínku" toho, že si lidé mají vyřídit potřebné dokumenty - povolenka by ženu vyšla na 70 australských dolarů (1130 korun).

Žena si pro módní doplněk francouzské značky Saint Laurent zajistila exportní povolenku z Francie podle úmluvy CITES, která se zabývá ochranou ohrožených druhů volně žijících živočichů; dokumenty k dovozu do Austrálie však opomněla.

Za porušení australských zákonů ohledně obchodování s výrobky z volně žijících zvířat hrozí maximální trest deseti let za mřížemi a pokuta až 222 000 australských dolarů (3,6 milionu korun). Podle úřadů však jediným trestem pro ženu bude, že přijde o částku, kterou za luxusní zboží zaplatila.

Výrobky z krokodýlí kůže je možné do Austrálie přivézt, podléhají však přísné kontrole skrze CITES. "Všichni si musíme dát pozor na to, co kupujeme na internetu, protože omezení obchodu se zvířecími výrobky je zásadní pro dlouhodobé přežití ohrožených druhů," dodala Leyová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

7.9.2020 19:57
A pak že tupá úřední buzerace je východoevropská specialita.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

19.9.2020 14:07
opravdu úřednická tupost !řekl bych že kůže na kabelku určitě pochází ze zvířete v faremního chovu a ne z volné přírody. takže kabelku snad spálí a zvíře bylo zabito asi zbytečně pokud to maso taky nesežrali v nějaké etnické hospodě. kabelku mohli přece zadržet a při návratu zase vydat, ne...???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist