https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zhruba-dve-stovky-lidi-demonstrovaly-pred-elektrarnou-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zhruba dvě stovky lidí demonstrovaly před elektrárnou Počerady

5.9.2020 13:34 | POČERADY (ČTK)
"Dnešní demonstrace před elektrárnou Počerady zakončila akční dny, které byly spojené s klimakempem a s různými akcemi občanské neposlušnosti," řekl Pavlovič. Podle něj by měla být elektrárna zavřena co nejdříve.
"Dnešní demonstrace před elektrárnou Počerady zakončila akční dny, které byly spojené s klimakempem a s různými akcemi občanské neposlušnosti," řekl Pavlovič. Podle něj by měla být elektrárna zavřena co nejdříve.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Zhruba dvě stovky lidí demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu. Demonstranti požadovali rychlé ukončení těžby uhlí a s ním i ukončení provozu podle nich nejšpinavější elektrárny Počerady. Demonstrace zakončila takzvané akční dny, které začaly ve čtvrtek, řekl ČTK organizátor protestu Luboš Pavlovič.
 

"Dnešní demonstrace před elektrárnou Počerady zakončila akční dny, které byly spojené s klimakempem a s různými akcemi občanské neposlušnosti," řekl Pavlovič. Podle něj by měla být elektrárna zavřena co nejdříve. "Do roku 2030 bychom byli rádi, aby se energie z uhlí přestala v celé České republice vyrábět úplně," dodal.

Demonstranti drželi transparenty s hesly "za budoucnost bez uhlí" nebo "jsme ve stavu klimatické nouze." Na demonstraci vystoupila například spisovatelka Tereza Boučková, signatářka výzvy "Uhlí musí skončit rychle a spravedlivě". "Je strašně dobře žít v souladu se svým svědomím. Je strašně dobře dělat zdánlivě beznadějné věci, protože i ty se můžou změnit v naději a ta naděje se může změnit v dobrý výsledek," řekla spisovatelka.

Demonstraci společně svolalo 13 ekologických organizací, které mají na vládu čtyři požadavky. Těmi jsou kromě rychlého ukončení těžby a spalování uhlí a co nejrychlejšího ukončení provozu elektrárny Počerady také spravedlivá transformace uhelných regionů a rozšíření cílů snižování emisí v rámci Evropské unie do roku 2030.

Demonstraci předcházel dnes ráno a dopoledne pochod zhruba dvou stovek aktivistů, přes sto z nich se od skupiny odtrhlo a proniklo do uhelného lomu Vršany na Mostu. Policie několik z nich zajistila, řekla ČTK mluvčí Jana Slámová.

V brzkých ranních hodinách jedno z rypadel lomu obsadily čtyři aktivistky. Skrývkový stroj byl v chodu. Těžební společnost Sev.en Energy musela zastavit těžbu a škodu bude vymáhat, řekla mluvčí firmy.

Jiných osm protiuhelných aktivistek a aktivistů obsadilo rypadlo v lomu ve středu ráno a opustilo ho v pátek. Šlo o jiné rypadlo, které je v technologické stávce, nebylo tedy třeba přerušit těžbu.

O budoucnosti těžby uhlí jedná takzvaná uhelná komise, která se naposledy sešla v červnu v areálu elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že do konce letošního roku komise stanoví postup útlumu těžby. Komise se podle jejího člena Jana Rovenského (za Greenpeace) shodla na tom, že hlavním kritériem při útlumu elektráren by měly být jejich emise skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

6.9.2020 14:57
U nás se už korupce rozvinula do netušených rozměrů, ale prodej Počerad Tykačovi je asi největší tunel, který je veřejně známý. Odhaduji jej ve finále v jednotkách miliard.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist