https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-chce-nechat-zpracovat-generel-malych-vodnich-nadrzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj chce nechat zpracovat generel malých vodních nádrží

17.6.2020 00:15 | VLACHOVICE (ČTK)
Zadržení vody v krajině není teba řešit jen velkými projekty jako chystané vodní dílo Vlachovice, ale i rybníky, tůněmi či mokřady.
Zadržení vody v krajině není teba řešit jen velkými projekty jako chystané vodní dílo Vlachovice, ale i rybníky, tůněmi či mokřady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínský kraj chce nechat zpracovat generel malých vodních nádrží včetně úpravy nebo omezení meliorací. Novinářům to ve Vlachovicích na Zlínsku řekl hejtmanův náměstek Josef Zicha (STAN). Kraj by měl projekt udělat s Lesy ČR, Povodím Moravy, vodovody a kanalizacemi, případně s velkými zemědělci.
 

"Pokud vezmeme staré mapy, takzvané císařské otisky, které jsou z poloviny 19. století, uděláme současný stav, můžeme navrhnout budoucí stav, zjistíme potenciál celého Zlínského kraje, co se týká zadržení vody," uvedl Zicha. Zadržení vody v krajině není teba řešit jen velkými projekty jako chystané vodní dílo Vlachovice, ale i rybníky, tůněmi či mokřady.

V okolí Vlachovic jsou podle Zichy veškerá přírodě blízká opatření navržena. "Je to ve stavu přípravy projektové dokumentace, dále je v přípravě projektová dokumentace na odkanalizování obcí nad vodním dílem, to vše nám dává zkušenosti a bylo by dobré, kdybychom to udělali, ne v tak podrobné míře, ale v podobě generelu v celém kraji," uvedl Zicha.

O přípravě vodního díla Vlachovice dnes ve Vlachovicích se starosty okolních obcí mluvil senátor a předseda Stálé komise Voda - Sucho Jiří Burian (ODS). Stavba by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení se plánuje na rok 2030. Náklady na výstavbu se odhadují na 5,36 miliardy korun, investorem bude státní podnik Povodí Moravy. Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových a zatopená plocha přibližně 213 hektarů. Například Brněnská přehrada má objem 17,7 milionu metrů krychlových.

Vodní dílo má sloužit především k zásobování obyvatel pitnou vodou, dále má snížit povodňová rizika a optimalizovat vodní režim v povodí řeky Vláry. Podle Zichy se již začaly řešit výkupy pozemků, na které půjde přes 700 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.6.2020 08:15
jen abychom se nedostali do stavu kdy se bude hlásat politika ,že nás před suchem zachrání uměle vytvořené mokřady a vykopání meliorací, to ve mně vzbuzuje podezření na cílené dotace
Odpovědět
rl

rýpal lesní

17.6.2020 12:43 Reaguje na vaber
V této věci milý pane, buďte v naprostém klidu. Spíše bude hrozit ta situace, kdy se v takové studii budou chtít uplatnit právě ty stavební zakázky, které jsou zobchodovatelné u rozhodování pánů radních za ODS a KDU-ČSL a jejich kamarádů, a ty mokřady tam budou fungovat jen a pouze jako penězovod.
Pokud se mýlím, budu se mýlit rád a s chutí.
Dosavadní praxe zohledňování chtěného v postupu územního plánování a tzv ochraně přírody a krajiny včetně všech složek životního prostředí mne však naplňuje neodbytným dojmem, že uvedené mají pevně v rukou tyto zmíněné partičky, které to zase nějak zařídí, aby se betonovalo.
Po výsledcích poznáte je, říká se.
Nechám se rád překvapit, pokud taková studie zodpovědně vznikne a bude-li zásadním dokumentem, který bude mít i svoje termíny v realizaci a zodpovědnosti.
Tady na jihu jsem neslyšel skřehotat žáby dobré tři roky. A o tom to také trochu je.
A v tomto ohledu tedy panu náměstkovi fandím, jdou rozumnou cestou, a z penízků až tak moc také neubude. ÚSES a podobné jsou pro krajinu důležité.
Ale trochu si přece jen rýpnu, ještě by to chtělo odvolat ty bagry v Uherském Ostrohu, ten chtěný štěrk je tam díky následkům drahý.
<rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

17.6.2020 13:36 Reaguje na rýpal lesní
Na podporu tohoto názoru a obezřetnosti připojuji tento link, jak to prezentuje pan náměstek na stránkách ZLK :
https://www.kr-zlinsky.cz/josef-zicha-prehrada-u-vlachovic-bude-nejvetsi-investici-na-uzemi-kraje-musime-s-tim-obcim-pomoct--aktuality-13979.html#rozumim

V tomto článku se nemluví o opatřeních měkkých, ale že kladný vliv bude mít přehrada. Ouvej, a pozor.
<rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

17.6.2020 12:55
A malá douška, k tomu silničářovi se nevyjadřuji, ti jsou ve vleku ODS a lidovců od začátku a mají se z toho jako prasátka ve rži. To na vysvětlenou, kdyby se někdo ptal, co říkám jemu. <rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist