https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znackovaci-boure-v-ceskem-raji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Značkovací bouře v Českém ráji

8.9.2004 15:04 | PRAHA (EkoList)
Vlnu mediální kritiky si letos na jaře vysloužila Správa CHKO Český ráj za instalaci tabulek upozorňujících na zákaz vjezdu cyklistů. Podle kritiků této akce byl postup správy v rozporu se zákonem a ohrožoval rozvoj turistického ruchu v oblasti. Podle dalšího vývoje se ale zdá, že až na výjimky vedení CHKO nepochybilo. Vedle několika chyb při značení však lze ochráncům vyčítat, že svůj úmysl včas neprobrali s místními lidmi.
 

Ilustrační kresba: Karel Stibral

"Nikdo nečekal, že to vzbudí takový humbuk," vzpomíná šéfka CHKO Český ráj Lenka Šoltysová. Přibližně stovka tabulek s přeškrtnutým kolem a nápisem "stezka pouze pro pěší" se objevila na cestách v Českém ráji už na konci minulého roku. Podle ochránců byla důvodem snaha omezit poškozování přírody a krajiny v místech, kam nemají cyklisté povolen vjezd. Současně tak ochránci chtěli reagovat na stížnosti pěších turistů, majitelů pozemků a strážců přírody na nebezpečné situace při kolizi pěších a cyklistů. Podle Šoltysové byly všechny značky umístěny na cestách, kde se na kole tak jako tak jezdit nemělo. "Šlo vlastně o to informovat cyklisty o stávajícím stavu věcí. Totiž že na těchto místech nemají na kole co dělat," říká Šoltysová. Nešlo podle ní ani o rušení cyklostezek, ani o žádné nové zákazy.

To potvrzuje také Karel Markvart z Klubu českých turistů, který se podílí na obnově sítě cyklotras na území Českého ráje. Podle něj došlo v poslední době k některým změnám ve vedení cyklotras, což ale nesouviselo s rozmístněním diskutovaných značek. "Oblast je přetížena turismem, a proto je nutné přísně dodržovat rozdělení cest pro pěší a pro cyklisty. V méně zatížené oblasti lze vést cyklotrasu spolu s trasou pro pěší, ale to není případ Českého ráje," vysvětluje Markvart. Zároveň však připouští, že přestože správa CHKO přišla s rozumnou akcí, chybu udělala v tom, že plán dostatečně neprojednala se všemi, koho se dotýkal. Tedy hlavně s místními podnikateli v cestovním ruchu, obcemi a vlastníky pozemků.

Projednat všechno
Odpor vzbudily především tabulky umístěné ve vsi nebo na cestách, které viditelně využívá těžká lesní technika. Vladimír Staněk, ředitel hotelu Hrubá Skála, je přesvědčen, že rozmístění cedulek výrazně poškozuje podnikatele v Českém ráji, protože omezuje pohyb turistů po oblasti. Staněk je jedním ze signatářů výzvy podnikatelů v cestovním ruchu v regionu, která správu CHKO vyzývá, aby nekladla překážky rozvoji organizované turistiky. Podle Staňka je umístění značení na účelové komunikace dokonce protizákonné. "Značky byly i na normální silnici 3. třídy, kde může cyklistovi průjezd zakázat pouze dopravní značka ‚zákaz vjezdu'," vysvětluje Staněk. Podobně argumentují i další odpůrci sporných tabulek. Dokonce i Šoltysová přiznává, že přinejmenším v jednom případě při umístění značení správa pochybila. "Jednu tabulku jsme odstranili a některé byly umístěny na účelových cestách, kam nepatří, ale to jen proto, že o kousek dál cesta přechází v pěšinu," vysvětluje Šoltysová. Uznává, že někdy je výklad sporný, protože je obtížné určit, co je ještě účelová komunikace, a co už ne. Jde však podle ní o zlomek celkově rozmístněných značek. "Nehledě na to, že většina značek pouze nahrazovala staré značení z roku 1998, které je již zničené," dodává Šoltysová. Zkáze však podléhá i nové značení. Množství tabulek totiž zmizelo nebo bylo poničeno nejspíš samotnými rozezlenými cyklisty. Podle Šoltysové však budou zničené značky nahrazeny novými.

Na základě stížností občanů se novými značkami zabýval také nadřízený úřad - územní odbor ministerstva životního prostředí v Liberci. Ani zde však nedošli k názoru, že by ochránci v Českém ráji rozmístěním cedulek porušili zákon. "Doporučili jsme pouze správě CHKO, aby napříště umístění takového značení projednala s obcemi," sdělil EkoListu šéf územního odboru MŽP Milan Kubíček. Upozornil však, že jeho podřízený v současné době kontroluje správnost všech umístěných značek a až na základě tohoto šetření pak úřad vydá konečné stanovisko.

Pro správu CHKO bude mít kauza ještě dlouhou dohru. Na základě letošního humbuku totiž ochránci budou muset projednat ve správním řízení s obcemi a s vlastníky příslušných pozemků umístění všech informačních značek na celém území chráněné oblasti. "Bude se jednat o všechny značky, i ty, které označují hranice CHKO, přírodních rezervací apod. Tedy i ty, které jsou v terénu již několik desítek let. Dohromady jich bude něco přes 600," popisuje Šoltysová. Jednání začnou na začátku září a podle Šoltysové se mohou protáhnout na celý rok.

Článek je převzat z tištěného EkoListu srpen-září 2004.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist