https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecisteni-prispiva-rocne-k-umrti-deviti-milionu-lidi-tvrdi-studie-z-the-lancet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištění přispívá ročně k úmrtí devíti milionů lidí, tvrdí studie z The Lancet

24.5.2022 01:07 (ČTK)
Největší dopad na úmrtí má zhoršená kvalita životního prostředí v chudších zemí.
Největší dopad na úmrtí má zhoršená kvalita životního prostředí v chudších zemí.
Foto | tomux / Flickr
Znečištění životního prostředí přispívá každý rok na světě k úmrtí zhruba devíti milionů lidí. Uvádí to studie, kterou zveřejnil časopis The Lancet Planetary Health. Znečištění tak podle vědců stojí za každým šestým úmrtím na světě. Mimořádně špatné údaje vykazují hlavně chudší země v Africe či Asii, uvedl agentura Reuters.
 

V posledních letech roste především počet úmrtí, jež souvisí s "moderními podobami znečištění". Jedná se například o zhoršenou kvalitu ovzduší v důsledku průmyslových aktivit či růstu rozměru měst. Ve srovnání s rokem 2000 je počet těchto úmrtí o 66 procent vyšší. Jen na znečištěné ovzduší připadá zhruba 6,5 milionů úmrtí a počet dále roste.

Celkový počet úmrtí, ke kterým přispívá zhoršený stav životního prostředí, se ale od roku 2015 příliš nemění. "Špatnou zprávou ale je, že ani neklesá," uvedl šéf Globálního centra pro pozorování znečištění se sídlem v Bostonu Philip Landrigan. Na vrub znečištění jde zhruba stejný počet úmrtí ročně jako v případě kouření a trvalému vystavení kouři z cigaret. Například v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo ve světě 6,7 milionu lidí.

Špatná kvalita životního prostředí podle vědců přispívá k vzniku řady chorob, například selhání srdce, rakovině a dalším nemocem plic či cukrovce.

"Jedná se o úmrtí, kterým lze předejít," uvedla děkanka zdravotnické fakulty na univerzitě George Washingtona Lynn Goldmanová. Autoři studie doporučují zavedení přísnějšího sledování a vyhodnocování znečištění a striktnější vládní regulace. Domnívají se ale, že státy nedělají vše, co je v jejich silách, aby problém vyřešily, a vážnost problému nedoceňují. "Znečištění, změny klimatu a ztráta biodiverzity jsou těsně provázané," uvedla jedna zautorek studie Rachael Kupková.

Největší dopad na úmrtí má zhoršená kvalita životního prostředí v chudších zemí. Největší počet úmrtí, jež souvisí se znečištěním, v přepočtu na obyvatele zaznamenaly v roce 2019 Čad, Středoafrická republika či Niger. V Evropě nejhorší údaj vykazuje Bulharsko, které se umístilo v globálním srovnání na sedmém místě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.5.2022 07:16
Kdyby rozvojové země investovaly potřebné prostředky, tak by tam pomřeli hlady.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2022 07:39
Když lidská rozpínavost a exploatace ničí habitaty všem zvířatům, bylo by nespravedlivé, aby při této špinavé politice nebyli zazaženi i sami původci zmaru.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist