https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecisteny-vzduch-pred-dvema-lety-v-eu-zabil-pres-500.000-lidi-ukazuji-data-eea
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištěný vzduch před dvěma lety v EU zabil přes 500 000 lidí, ukazují data EEA

24.11.2023 13:21 (ČTK)
Výzkumníci z EEA přičítají 253 000 předčasných úmrtí koncentracím jemných prachových částic známých jako PM2,5, které překračovaly maximální doporučené limity Světové zdravotnické organizace (WHO) ve výši pěti mikrogramů na metr krychlový.
Výzkumníci z EEA přičítají 253 000 předčasných úmrtí koncentracím jemných prachových částic známých jako PM2,5, které překračovaly maximální doporučené limity Světové zdravotnické organizace (WHO) ve výši pěti mikrogramů na metr krychlový.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Znečištěný vzduch zabil v Evropské unii v roce 2021 více než půl milionu lidí. Uvedl to dnes list The Guardian s odkazem na data Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), podle které bylo možné polovině úmrtí zabránit snížením znečištění na limity doporučené lékaři.
 

Výzkumníci z EEA přičítají 253 000 předčasných úmrtí koncentracím jemných prachových částic známých jako PM2,5, které překračovaly maximální doporučené limity Světové zdravotnické organizace (WHO) ve výši pěti mikrogramů na metr krychlový. Dalších 52 000 úmrtí bylo způsobeno nadměrným množstvím oxidu dusičitého a 22 000 úmrtí zapříčinilo krátkodobé vystavení nadměrnému množství ozonu.

"Údaje, které dnes zveřejnila EEA, nám připomínají, že znečištění ovzduší je v EU stále největším zdravotním problémem v oblasti životního prostředí," uvedl komisař EU pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius.

Podle lékařů je znečištění ovzduší jedním z největších zabijáků na světě, počet úmrtí je ale možný rychle snížit, pokud jednotlivé země přejdou na čistší ekonomiku. Mezi lety 2005 a 2021 klesl počet úmrtí na částice PM2,5 v EU o 41 procent a cílem sedmadvacítky zemí je dosáhnout do konce desetiletí 55 procent.

WHO, která v roce 2021 zpřísnila své pokyny pro kvalitu ovzduší, upozornila, že žádnou úroveň znečištění nelze považovat za bezpečnou, ale stanovila horní limity pro některé znečišťující látky.

"Dobrou zprávou je, že politika čistého ovzduší funguje a kvalita našeho ovzduší se zlepšuje," řekl Sinkevičius. "Musíme se však ještě zlepšit a úroveň znečištění dále snižovat," dodal.

Spalováním fosilních paliv, jízdou autem a chovem hospodářských zvířat se uvolňuje velké množství toxických plynů a škodlivých částic, které pak lidé dýchají. Nejmenší z těchto částic, známé jako PM2,5, mohou přecházet do krevního oběhu, odkud se šíří tělem a poškozují orgány od mozku až po reprodukční orgány.

Podle letošního vyšetřování deníku The Guardian dýchá 98 procent lidí v Evropě vzduch zanesený takovým množstvím škodlivin, že porušuje směrnice WHO.

"Pozitivní zprávou je, že orgány na evropské, národní i místní úrovni přijímají opatření ke snížení emisí prostřednictvím opatření, jako je podpora veřejné dopravy nebo cyklistiky v centrech měst, a prostřednictvím aktualizovaných právních předpisů," řekla výkonná ředitelka EEA Leena Yläová-Mononenová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.11.2023 13:42
Nesmysl. Za doby pandemie byla extra úmrtí kvůli covidu a ne kvůli znečištění ovzduší. V ovzduší bylo naopak díky utlumení průmyslu méně škodlivin. Stačí si do evropského systému sledování úmrtnosti nacvakat více roků a hned je vidět, kdy probíhala pandemie:
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
Odpovědět
Pe

Pepa

24.11.2023 14:05 Reaguje na Richard Vacek
to je tak když vůbec nepochopíte sdělení článku, pak píšete zcesty a přitom stačí si článek v klidu přečíst...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.11.2023 17:27 Reaguje na Pepa
Jak že to je ?
Věřím pouze statistikám, které jsem sám ....., že !
Odpovědět
Pe

Pepa

24.11.2023 20:27 Reaguje na smějící se bestie
Sám co? Se klidně vymackni, rád ti odpovím, nestyd se!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.11.2023 19:04 Reaguje na Pepa
Sdělení článku je manipulativní. Snaží se vyvolat dojem, že nebýt znečištění ovzduší, máme tady o 500 000 evropanů více. Pokud ho chápete jinak, tak sdělte, jak máme obsah článku chápat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.11.2023 17:25 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
ig

24.11.2023 13:53
Jasný příklad kladné zpětné vazby.
Odpovědět
FD

František Dvořák

24.11.2023 14:04
Já nevím, je to můj názor, nikomu ho nevnucuji. Vždyť za tím znečištěným vzduchem stojí neustálé zvyšování lidského věkového dožívání.
Odpovědět
LB

Lukas B.

24.11.2023 19:48 Reaguje na František Dvořák
já mám na to dost podobný názor. nechcíá se (pardóóón) na porody, kojeneckou úmrtnost, souchotě, obrnu, neduživost, úrazy při práci, válečná zraněšní, z dnešního pohledu banální infekce... průměrný věk dožití je o 30-40 let vyšší než před stoletím, a tak je zatracený prostor pro projevy nemocí stáří (civilizační choroby), které jsou (občas mylně) prezentovány jako nemoci ze znečištěnbého prostředí. když si představím knechta v zemljamce s otevřeným ohništěm...

přiznávám že to není moje odbornost. ale jsou statistiky očištěny?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.11.2023 14:28
V tu dobu se chodilo i po ulici v rouškách, takže pravděpodobnost vdechnutí mikročástic byla násobně snížena. Lockdown nechal doma spoustu aut, zvýšil se podíl elaut. Nevím jak komu, ale mně tu něco nehraje...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.11.2023 17:29 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Ani letadla moc nelétala.
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.11.2023 20:41
Propagace a zdůvodňování pomateného projektu, ale obrovského kšeftu tzv. GD je opravdu neskutečná. Cynik, spíše realista nebo skutečný statistik by na takový článek řekl:" tak je prosím vyjmenujte". Evropa jejíž rozvoj, bohatství, kvalita života, délka dožití i ty s oblibou deklarované evropské hodnoty jsou založeny na dynamickém využívání poznatků technického rozvoje, rozvoji průmyslu, strojírenské výroby, zemědělství atd. atd..... a ejhle vše bylo asi špatně a zdá se, že snad novodobí mesiášové se chtějí vydat zpět do éry ruchadel.
Odpovědět
HH

Honza Honza

25.11.2023 05:36
smrt každého člověka je špatná a každý chce čistý vzduch a vodu. ELektrifikace, která nepochybně nastoupí, přinese čistší vzduch ale také něco negativního způsobí.
Takovéto statistiky byly i za covidu-kolik lidí zemřelo vlivem rozporuplných a nepromyšlených opatření minulé vlády. Ve skutečnosti to bylo právě opačně- opatření byla příliš přísná, lockdowny zbytečné, hospodářství bylo nadměrně postiženo. Současná vlády by ke covidu přistoupila promyšleněji, opatrněji, ale mrtvých (na covid) by logicky bylo více (i těch, kteří by časem zemřeli stejně i bez covidu). Lidé by ale méně umírali na to, že nešli k doktorovi (s počínajícími příznaky jiného onem., preventivně), i očkování má svá rizika.
Stejně tak je to i s elektrifikací- lidé zchudnou, přibyde více sofistikované výroby, více odpadů, větší zátěž přírody.
Vliv znečištěného vzduchu na rakovinu plic je sporný, prokazatelný je jen vliv kouření a radon. Mnohem horší jsou plasty, jedy ve vodě (rakovina ledvin) a potravinách, těžké kovy, exploatace přírody vlivem rozvoje průmyslu, zastavění, dálnice, jejichž omezení je nemožné. Rovněž elektroauta vlivem jejich krátké životnosti nejsou záchranou přírody, musela by být vyměnitelná baterie, rovněž recyklovatelná.
Takovýto (moderní, civilizovaný) přístup má Rakousko: krásná nová auta, čistý vzduch, krásná příroda, vše uklizené, vše nové krásné - za jakou cenu?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.11.2023 08:32 Reaguje na Honza Honza
Vliv znečištěného ovzduší na rakovinu plic byl velký, když se jednalo o průmyslové ovzduší zněčištěné za socíku. od té doby se emisní limity například prachu snížily asi několikatisíckrát. takže dneska skutečně znečištěné venkovní ovzduší asi na množství rakoviny plic nemá vliv.
Odpovědět
va

vaber

25.11.2023 09:47
čistý vzduch je potřeba, to víme všichni,
jen to nespojujte s úmrtími,
na světě je 10miliard lidí a každý rok musí zemřít 100milionů lidí a je to málo ,protože stále lidí přibývá ,ještě víc než 100milionů se jich narodí,
ty problémy které lidstvo má, se nevyřeší jinak než drastickým úbytkem lidí na planetě,
kdysi někdo postavil v USA ,,The Georgia Guidestones,, kde se, kromě jiného, psalo o maximální populaci lidstva na úrovni 600milionů,
to se ovšem některým lidem hrubě nelíbilo a tak byly tyto kameny odstřeleny a zničeny,
místo toho se množení oslavuje,
kdo chce kam pomozme mu tam
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.11.2023 16:35
Když se ještě kouřilo v hospodách, tak jeden štamgast kouřící 40 cigaret
denně kritizoval ty, kteří topí tuhými palivy, protože on měl dost peněz
na topení plynem a na denní útratu za 7 piv a 40 cigaret. Pak zakázali
v hospodách kouřit, prodělal těžký kovid a začal topit dřevem, protože
v důchodu si musel vybrat zda plyn, nebo pivo a cigarety. Zbyl mu plyn
půl napůl s dřevem a půlka piv bez cigaret. Dnes nadává na výměnu kotle
za nový ekologičtější a čadící komíny jsou už mu fuk, protože čadí i on.
Vše je o možnostech a prioritách. Bohužel sytý hladovému nevěří a nutí
ho jíst koláče, ač ten dotyčný nemá ani na chleba!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.11.2023 08:26
Jen nedoložená hausnumera v rámci zelené propagandy a strašení.
Co se týká znečištění ovzduší a podobně, je určitá změna kvality vzduchu i okolního prostředí vždy spojena s civilizovanou společností. Nelze mít civilizovanou společnost a žít v ní a přitom mít vzduch, vodu atd ve stejné kvalitě, jaká tady byla v době jeskynních lidí. Kdo Takové prostředí chce zavést, vědomě nebo nevědomě tlačí na demontáž civilizace.
Je jen třeba sledovat a požadovat, aby ta změna prostředí byla úmerná našim současným technickým a ekonomickým možnostem a nebyla zbytečně větší.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.11.2023 08:28
Jinak typicky zelená ilustrace k článku o znečištění ovzduší, fotografie zcela neškodné vodní páry z chladicích věží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2023 10:48 Reaguje na Radim Polášek
To humanitně vzdělaný ekologista neví a možná to nevyučují ani na
těch ekologicky zaměřených VŠ. Vidím denně na EDĚ kde z komína jde
pouze horký vzduch a z chladících věží pára. Ale pořád to je těm
chytrákům málo a málo, ač v jiných zemích vyrábějících třeba soláry
se z komínů valí černý čmoud dusící lidi v okolí. U nás máme čisto
a co je za humny, nám nevadí. U nás máme plynofikováno většinu
domácností a pár stovek metrů za hranicí se v Polsku topí v domcích
ještě uhelnými kaly. Popelnice na plasty a odpad taky nepotřebují,
když tak dobře hoří i doma v kotli a popel sypou na pole na kterém
vypěstují pro nás biopotraviny. Tak nějak to funguje za "čárou"
i v EU a co teprve zbytek světa, kde se plasty "třídí" na skládce a kde si na nich třídiči včetně dětí vaří a za chladných nocí si jimi přitápějí. A hádejte odkud ty plasty jsou? To jsou přece vytříděné plasty, pro které u nás ve ekologicky vyspělých není využití!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist