https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-a-botanicke-zahrady-budou-smet-otevrit-venkovni-prostory-od-pondeli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo a botanické zahrady budou smět od pondělí otevřít venkovní prostory Aktualizováno

6.4.2021 17:15 | PRAHA (ČTK)
V České republice je podle ministerstva životního prostředí 29 zoologických zahrad s licencí. Zároveň je tu asi 54 botanických zahrad.
V České republice je podle ministerstva životního prostředí 29 zoologických zahrad s licencí. Zároveň je tu asi 54 botanických zahrad.
Zoologické a botanické zahrady budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) obnovit od 12. dubna provoz ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity. Schválila to dnes vláda, napsal Havlíček ČTK. Vedení botanické zahrady v pražské Troji záměr přivítalo, zoo se zatím nechce vyjadřovat.
 

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v rámci protiepidemických opatření uzavřeny od 18. prosince. Na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

"Pokud to bude možné, jsme připraveni v příštím týdnu naši zahradu pro veřejnost otevřít, a to v souladu s platnými nařízeními a tak, abychom plně zajistili bezpečnost návštěvníku. Návštěvnost v areálu venkovních expozic zahrady budeme monitorovat a v případě potřeby regulovat," uvedl ředitel botanické zahrady v Praze-Troji Bohumil Černý.

Ředitel zoologické zahrady v Troji Miroslav Bobek nechtěl situaci zatím komentovat. "Nerad bych se vyjadřoval, když k tomu ještě není usnesení," řekl ČTK.

Kvůli epidemii koronaviru zoologické zahrady hlásí velké ztráty. Například propad příjmů Zoo Praha přesahuje 100 milionů korun, uvedl v březnu její ředitel Miroslav Bobek. Zlínská zoologická zahrada v polovině března ohlásila, že má peníze na fungování do konce dubna.

V České republice je podle ministerstva životního prostředí 29 zoologických zahrad s licencí, členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad je 16 z nich. Zároveň v tuzemsku existuje asi 54 botanických zahrad. Většina z nich je sdružena v Unii botanických zahrad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

6.4.2021 20:49
To byla doba! Nechápu, proč zrovna venkovní prostory ZOO a botanických zahrad nemohli být za určitých podmínek otevřeny po celou dobu. Ale zajímalo by mě, podle čeho se určí ona max. kapacita, ze které se bude určovat těch 20% (málo, ale lepší než nic) - podle max. denního limitu každé ZOO (např. ZOO Praha má max. 14 500 návštěvníků/den) nebo prostě podle rozlohy dané ZOO?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.4.2021 00:18 Reaguje na Slovan
To neví ani naše vláda, která tato pravidla stanovila.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.4.2021 00:29 Reaguje na Slovan
Raději se moc neptejte, nebo zase Blatník spočítá, že v ZOO smí být nejvýš 3,86 návštěvníka (a to mezi 5:30 a 7:43), jinak vylezou zombie korouši z nor a všechny zadáví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist