https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-planuje-navrat-koni-prevalskeho-do-volne-prirody-v-kazachstanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha plánuje návrat koní Převalského do volné přírody v Kazachstánu

26.4.2023 02:02 | ASTANA (ČTK)
Kazachstán patří k zemím, kde koně Převalského v minulosti žili.
Kazachstán patří k zemím, kde koně Převalského v minulosti žili.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Pražská zoo připravuje návrat koní Převalského do volné přírody v Kazachstánu. Českým novinářům to v Astaně řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který v kazachstánské metropoli podepsal memorandum o spolupráci mezi Zoo Praha a Výborem pro lesnictví a divočinu ministerstva ekologie a přírodních zdrojů Kazachstánu.
 

"Memorandum o spolupráci de facto definuje postup, kterým sem budou koně navraceni. To znamená výběr lokality, jejich průzkum a potom vlastní dovoz koní. Je to pro nás přelomový den. My bychom měli návrat koní Převalského odborně řídit a podílet se na něm i fakticky, i když finanční stránku si zajistí kazašská strana," řekl ředitel pražské zoo.

Připomněl přitom, že Kazachstán patří k zemím, kde koně Převalského v minulosti žili. Vybrané lokality jsou čtyři. "Dvě z nich jsou v severní polovině Kazachstánu a dvě jsou jižně od Almaty. Ty dvě na jihu nepovažujeme za úplně vhodné, ale byly vytipovány, takže je také chceme vidět... favorizujeme ty, které jsou ve stepním až polopouštním pásu," dodal Bobek.

Ředitel pražské zoo uvedl, že podobný projekt, pouze s časovým předstihem, realizuje pražská zoo i v Mongolsku. "Podle mého názoru bude postup takový, že vytipujeme dvě lokality, chtěli bychom mít jednu prioritní a jednu záložní, a na nich by se potom dělaly všechny průzkumy, které jsou potřeba. Jednak by se analyzovala data z dálkového průzkumu země, dělal by se tam botanický průzkum, parazitologický průzkum a tak dále. Až průzkum proběhne, tak by se začalo budovat zařízení pro reintrodukci koní, což jsou především velké ohrady, v nichž si koně zvykají první rok na podmínky svého budoucího domova, plus zázemí pro strážce a podobně," prohlásil Bobek.

Kůň Převalského je posledním žijícím divokým druhem koně. Pražská zoo je chová od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. Do Mongolska pražská zoo v rámci projektu Návrat divokých koní zatím přepravila 34 koní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.4.2023 04:26
1* Je to možná jiný poddruh, než zde kdysi žil (sic), ale fci v ekosystému bude plnit stejně dobře.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.4.2023 05:38 Reaguje na Karel Zvářal
No on je to podle posledních interpretací ferální (zdivočelý) kůň jiného poddruhu a zrovna v Kazachstánu se pase pořád množství polodivokých domácích koní, ale proč ne. Záložní populace nemůže škodit.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.4.2023 05:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
U druhů s nízkou početností je výhodné (zoologicky správné) chovat je v různém prostředí. Byť jsou tedy geneticky blízcí, rozmanité klimatické a trofické podmínky zaručí lepší přežitelnost druhu, zejména máme-li dnes možnost transportu a osvěžení krve rozptýlených mikropopulací, k čemuž slouží právě tdubičkami kritizované zooparky. Takže lépe méně a rozptýleně (s občasným prohozením plemeníka), než hodně pohromadě.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.4.2023 08:11
A přesně od toho tu máme ZOO. Jejich cíl musí být právě toto, tedy návrat ohrožených druhů do volné přírody. Díky a hodně štěstí! Snad to bude mít stejný úspěch jako v Mongolsku.

"Kůň Převalského – poslední žijící divoký kůň – je tvorem dokonale přizpůsobeným životu v náročných podmínkách středoasijských stepí. Ještě na přelomu 19. a 20. století se ve středoasijských stepích a polopouštích proháněla stáda těchto lichokopytníků." - a proto dnes víme, že tam přesně tento druh žil. Ostatně s Mongolskem prakticky sousedí.

V Kazachstánu se připravuje i např. reintrodukci tygrů ussurijských. Pokud by vše klaplo, první tygři by tam měli být vypuštěni někdy v roce 2025. Tygr kaspický, původní druh žijící na tomto území, již bohužel zcela vyhynul. Není chován ani v zajetí. Proto se přistoupilo k tomu, že vypouštěný bude tygr ussurijský, jenž je geneticky téměř shodný s tím kaspickým. Na projektu je velice aktivní WWF a tygry by mělo dodat Rusko. Tak snad i toto klapne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2023 10:52 Reaguje na Slovan
Kdyby to vyšlo s těmi tygry, bylo by to fajn. Nízká hustota obyvatel, slušné zalesnění a bohatá fauna by tygříkům zajistily nový domov.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.4.2023 12:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, ono to právě tak úplně není. V roce 2018 vznikla primárně kvůli tomu rezervace Ile-Balkhash s rozlohou 4000 km2. Měla by se stát jádrovou oblastí pro budoucí populaci. Nicméně dnes probíhají přípravy, aby samotná rezervace byla na návrat tygrů připravena - částečně se zalesňuje, ale hlavně se zvyšují stavy kořisti od prasat po různé druhy jelenů, které nebyli ani zdaleka dostatečné. Z toho těžil třeba jelen bucharský, místně vyhynulý a vlastně sám o sobě vzácný druh jelena. Vypadá to ale nadějně.

Kazachstán není jediný. Kambodža má hned dva projekty na reintrodukci tygrů. Jeden s podporou WWF na severovýchodě (tzv. Východní pláně, s přesahem do Vietnamu) a druhý s podporou Wildlife Alliance na jihu v Kardamomových horách. Tam, i díky snaze této ochranářské organizace, vznikl v roce 2016 dokonce největší NP v zemi. Oba ekosystémy jsou rozlehlé, WWF mluví až o 30 000 km2, Wildlife Alliance o necelých 20 000 km2. Jsou i relativně dobře chráněné různými rezervacemi, je však nutné, podobně jako v Kazachstánu, zajistit vyšší stavy kořisti. I zde to má podporu vlády, takže věřím, že během pár let by mohlo dojít k prvnímu vypuštění. Do roku 2030 by se tak tygr, při troše štěstí, mohl vrátit hned do 3 zemí, ve kterých je dnes vyhuben.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2023 14:02 Reaguje na Slovan
Díky za vysvětlení. Je fajn, že pokud je tam prostor a dají se vytvořit podmínky pro návrat těch velkých čičin, někdo se toho chopí a zrealizuje tu myšlenku. Možná by stálo za to, časem tady dát nějakou informaci, jak ten projekt pokračuje. Já bych za takovou informaci byl vděčný.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.4.2023 14:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Za málo, jsem rád, že si i rozumíme a pokud se to nějak pohne, zkusím to sem do diskuze pod nějaký článek vměstnat :-)
Jak říkáte, je třeba vytvořit dobré podmínky pro takovou akci. Hurá akce by neměla smysl. Zvěř se nerozmnoží lusknutím prstu (a ty stavy prostě musí být dostatečně velké), stejně jako se místní obyvatelé během chvilky nepřipraví. Ty oblasti jsou odlehlé, jádrové oblasti jsou úplně neobydlené a zbytek jen řídce. Přesto tam lidé samozřejmě žijí.
Uvidíme, zatím to má ale pozitivní trend v obou zemích.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2023 15:08 Reaguje na Slovan
Mi obecně šelmy v přírodě nevadí, pokud nejsou podmínky nastaveny tak, že místo redukce divoké zvěře škodí hospodářům. Jestli jste si všiml, tak mi vůbec nevadí rysi, nevadí mi těch pár medvědů, které v Beskydech máme. Je mi líto divokých koček, protože ty se dneska zřejmě dost kříží s domácími micinami, takže čistota druhu je silně ohrožena. Vlci by mi na Šumavě nebo v Krkonoších nevadili, ale pokud na Jablunkovsku chodí v noci přes vesnici a zabíjejí ve velkém hospodářská zvířata, tak to mi vadí. Když před pár roky na Valašsku chodil ten medvědí puberťák, byl jsem jeden z mála, kdo nabádal ke klidu. To bylo nešťastné medvědí děcko, které máma opustila a medvědí samci ho vyhnali z regionu. Stejně si myslím, že to s ním dopadlo špatně a někdo ho upytlačil. Proto fandím tomu projektu v Kazachstánu. Dají se tam těm tygrům vytvořit optimální podmínky
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2023 10:54
V Maďarsku je poměrně velká populace Převaláků. Moc by mě zajímalo, zda se i Maďaři nějak na té reintrodukci podílejí.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

11.5.2023 20:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Aj v Rusku v rezervácii Orenburg, a na ukrajine v Askania-Nova a Tarutino.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist