https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-tabor-se-zapojila-do-snah-vratit-zubry-do-ceske-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do snah vrátit zubry do české krajiny se zapojila i Zoo Tábor

9.5.2016 01:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do Tábora přicestovali z pobřeží Baltu první zubři, samice Usjana a Uselina.
Do Tábora přicestovali z pobřeží Baltu první zubři, samice Usjana a Uselina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Kott, Wiebke Müller / Zoo Tábor
Při teplém soumraku prvního květnového týdne byli do nového výběhu táborské zoo vypuštěni první zubři, kteří se stanou základem nového chovného stáda. ZOO Tábor se tak stává první zahradou v České republice, která se bude aktivně podílet na návratu zubrů do české přírody.
 

„Jako první byly do Tábora transportovány dvě samice zubra evropského z rezervace, ležící na pobřežním ostrově v Baltském moři, na rozhraní Německa a Polska. Jedná se o geneticky velmi hodnotná zvířata, která jsou vedena v Plemenné knize a patří k tzv. nížinné neboli bělověžské genetické linii, která je vhodná pro vypouštění do volné přírody,“ říká hlavní zoolog táborské zoo Ondřej Kott. Samice se jmenují Usjana a Uselina.

ZOO Tábor se k těmto snahám připojuje a stává se první zahradou v České republice, která se bude aktivně věnovat návratu zubrů do divočiny. První ze tří transportů, dlouhých bez mála sedm set kilometrů, proběhl hladce a další převoz zvířat je naplánovaný na druhou polovinu května ze zoologické zahrady v Norimberku, která se chovu bělověžské linie také věnuje.

První zubři už na naše území již vrátili. Stádo sedmi zubrů bylo vypuštěno díky snahám organizace Česká krajina v přírodní rezervaci v Milovicích, kde žijí ve společnosti praturů a divokých koní. Více o návratu velkých kopytníků do české krajiny najdete zde. Zoo Tábor počítá s tím, že své zubry bude do přírody vracet ve spolupráci právě s Českou krajinou. Pravděpodobné je, že se zvířata dostanou do Milovic. "Je možné, že našim zvířatům pro jejich mladý věk bude reprodukce chvíli trvat. Může se klidně stát, že se do té doby podaří vyjednat vypuštění zubrů i na jiném vhodném místě," říká Kott. Mezi místa, kam se podle ochranářů hodí velké savce vypouštět, jsou bývalé vojenské újezdy a cvičiště. Takových míst je u nás na třicet, je však obtížné dohodnout umístění zvířat s majiteli pozemků.

Zubři byli odjakživa nedílnou součástí místního ekosystému. Postupný návrat největších obratlovců do Evropy, je dlouhodobým cílem zoologů a ochránců přírody. Zubr evropský se ocitl na počátku 20. století na samé hranici vyhubení a do jisté míry reprezentuje sepětí několika států v úsilí o záchranu tohoto impozantního druhu savce na starém kontinentě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist