https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubr-evropsky-se-uspesne-vraci-do-volne-prirody.v-cesku-zije-pres-120-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubr evropský se úspěšně vrací do volné přírody. V Česku žije přes 120 zvířat

27.12.2020 12:56 | VARŠAVA (ČTK)
V České republice se podle dat z roku 2019 vyskytuje 126 zubrů. Asi půlka žije v takzvaných polodivokých chovech, jako jsou například rezervace u Milovic na Nymbursku či obora Židlov na Českolipsku.
V České republice se podle dat z roku 2019 vyskytuje 126 zubrů. Asi půlka žije v takzvaných polodivokých chovech, jako jsou například rezervace u Milovic na Nymbursku či obora Židlov na Českolipsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Díky ochranným programům narůstá počet jedinců největšího suchozemského savce na našem kontinentu - zubra evropského. Kdysi hojně se vyskytující zubr žil začátkem minulého století jen na několika málo místech v zajetí a lidé ho začali znovu vysazovat do přírody až po druhé světové válce. Do roku 2003 pak jeho počty narostly do 1800 jedinců, v roce 2019 se v Polsku, Bělorusku a Rusku vyskytovalo již přes 6200 zubrů žijících ve 47 volně se pohybujících stádech, napsal deník The Guardian.
 

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), který pravidelně aktualizuje údaje o ohrožených druzích, nedávno odstranil zubra evropského z kategorie náchylných druhů a nyní ho klasifikuje pouze jako "téměř ohroženého". Spoluautor nového hodnocení a člen expertní skupiny IUCN pro bizony Rafal Kowalczyk však varuje, že je potřeba zlepšit přirozené prostředí zubrů a posílit jejich genetickou různorodost, protože nynější stáda jsou od sebe izolována a jen osm z nich je dost velkých na to, aby mohla z pohledu genetiky dlouhodobě přežít.

"Historicky byli zubři zaváděni především do lesů, kde však v zimě nenajdou dostatek potravy. Jenže když se z lesů přesunou do zemědělských oblastí, často se dostanou do křížku s lidmi," vysvětluje Kowalczyk. "Aby se těmto konfliktům předešlo a zubři nebyli závislí na dokrmování, bude potřeba vytvořit chráněná území, která budou zahrnovat i louky, na nichž se budou moci zvířata pást," zdůrazňuje Kowalczyk.

V České republice se podle dat z roku 2019 vyskytuje 126 zubrů, což je malé zlepšení oproti roku 2018, uvádí ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Asi půlka našich zubrů žije v takzvaných polodivokých chovech, jako jsou například rezervace u Milovic na Nymbursku či obora Židlov na Českolipsku. Druhou půlku představují zoologické zahrady či soukromé chovy.

Ač rozlehlé vojenské prostory například v Doupovských horách či u obce Libavá na Olomoucku potenciálně představují pro zubry příhodné prostředí, zcela volně v přírodě u nás tito velcí savci zatím nežijí a ČR v tomto ohledu velmi výrazně zaostává za ochranářsky vyspělými zeměmi, podotýká Dostál.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

28.12.2020 19:11
Stejně si nedokážu představit umístění zubrů do naší volné přírody. Stačí ten kravál, který se dělá kvůli vlkům. Co teprve, když někde do vesnice nebo města vpochoduje osmimetrákový zubr. To bude teprve haló. -))))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2020 15:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A co až prorazí ty plůtky kolem dálnic a nebo vlezou na trať vstříc
Pendolinu ve 160 km/h? To by byl mazec nemyslíte? A jak by chutnalo
pole s ovsem či takový ovocný sad? Pak ho budete chtít zahnat a on
vás roznese na rohou a kopytech. Pročpak je asi nechali feudálové
vystřílet a nechtěli je v naší přírodě? Že by pouze z lovecké
vášně a neznalosti přínosu pro naši krajinu?
Odpovědět
VJ

Václav John

29.12.2020 16:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Hm, a jaký je to rozdíl oproti krávě? Koukám do statistik, chová se u nás celkem 1,4 milionu kusů skotu. Velká část z nich se část roku pase na pastvinách, pravidelně utíkají. I na dálnici.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tragicky-stret-kravy-s-autem-na-dalnici-vysetruje-policie_200704292228_vjanous

https://benesovsky.denik.cz/nehody/kravy-na-dalnici-zpusobily-hromadnou-nehodu-20181031.html

Opravdu si myslíte, že to nějakých >100 kusů zubrů dokáže nějak zásadně změnit? Navíc průměrná váha skotu je ještě vyšší než váha zubra...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2020 17:30 Reaguje na Václav John
Kráva patří do ohrady a když uteče, tak je to malér
a záleží na tom, kdo to zavinil. Zubr ve volné přírodě je malér taky a vinen bude kdo? Vy? Stát? Zubr? Já vám povím kdo! Ti co se chtějí vracet o pět set let zpět. To tu chybí ještě mamuti a my
s kamennými mláty bydlící v jeskyních.
Koukněte na letecké mapy Bělověže a naší zemi.
Až tu najdete takovou souvislou krajinu
s minimálním osídlením, tak dejte vědět. Ty naše
kousky protkané silnicemi, tratěmi s chatami, poli
a vesnicemi jsou naprosto nevhodné pro volný pohyb
velkých kopytnatců. Nenaleznou tu jednak klid a
budou větším problémem než údajně přemnožená
spárkatá. To bude teprve okus a to pole, kde se
stádo přežene a nebo se půjde napást. Nechtěl
jsem to hrotit, ale ty ploty potřebují hlavně
aktivisté.
Odpovědět
VJ

Václav John

3.1.2021 21:04 Reaguje na Břetislav Machaček
No jednak Bělověžský les je menší než třeba národní park Šumava (cca 500 km2 vs cca 700 km2). Je to ale dost nepřesné srovnání, Bělověžský les zahrnuje nejen samotný národní park (100 km2), ale i okolní hospodářské lesy (400 km2), zatímco NP Šumava nezahrnuje přiléhající CHKO. Takže tady máme nějakých 1700 km2 (CHKO + NP Šumava) vs. cca 500 km2. Samozřejmě, Šumava je mnohem více osídlená, ale vesnice najdeme i v Bělověžském lese. A nejde o 500 km2 pralesa, jen těch 100 km2 národního parku je opravdu unikátních a ve zbytku se normálně hospodaří a je protkaný sítí lesních cest svírajícíh pravý úhel, podobně jako leckde u nás. Zubři narozdíl od jiných náročnějších druhů žijí i v té hospodářské části Bělověžského lesa.

Pak tady máme velké a odlehlé vojenské prostory v Boleticích a Doupovských horách, kde by zubři prakticky žili v mnohem liduprázdnější krajině než je Blěověžský les.

A hlavně populace v Polsku v Bělověži není zdaleka jediná - další najdeme v Biseszczadech při hranice se Slovenskem a na několika dalších místech Polska, dokonce včetně západního Polska:
https://www.researchgate.net/publication/326360447/figure/fig1/AS:961885612539911@1606342809473/Occurrence-data-telemetry-locations-and-direct-field-observations-of-the-five-European.png

To jsou volně žijící zubři, zubři v oborách jsou na mnoha dalších místech v Polsku.

Na to jak velká zvířata to jsou můžete klidně chodit týden v místech kde se vyskytují s minimální nadějí na úspěch. V létě a na jaře kdy je v lese plno listí je to skoro bez šance, v zimě je největší šance na místech, kde jsou zubři přikrmovaní (pokud taková místa existují).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.12.2020 17:59 Reaguje na Václav John
Opravdu chcete srovnávat zubra s domácí krávou? Ono je ale spíš otázkou kde se u nás vrací ten zubr do volné přírody? Kde žije těch 120 zubrů co mají být ve volnosti? Takže ve volnosti u nás nežije a chov zvěře v ohradě se nedá nazvat polodivokým chovem.
Odpovědět
VJ

Václav John

3.1.2021 21:09 Reaguje na Jarek Schindler
Zatím nikde. Těch 120 zubrů co žije u nás jsou všechno zoo + možná něco soukromé chovy + ti zubři v nepřístupné ohradě v Milovicích. Relativně nejblíž volnému chovu mají zubři v oboře Židlov v Ralsku, kde to iniciovaly Vojenské lesy a statky a která je volně přístupná. Jenže má 36 km2 a vidět tam zubry je spíš otázkou velké náhody. Vidět skutečně volně žijící zubry v místech kde se vyskytují je ještě podstatně těžší.
Odpovědět
VJ

Václav John

29.12.2020 16:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono je to tím, že vesnice jsou dneska aspoň část roku plné lidí z měst, co tam hledají klid, ale už nějak nejsou schopní akceptovat že v sadě lítají včely, na zahradě ryje krtek a u rybníka se plazí užovka a chytají z toho hysterák. Navíc ani lidi z venkova nejsou na přírodu zvyklí ani zdaleka tak jako třeba předválečné generace. I na vesnici dneska už jen málokdo seká kosou, pracuje s dobytkem nebo vstává před svítáním.

Celkově se ale riziko zubra strašně nadsazuje. Jasně, že k zubrovi do výběhu dobrovolně nepolezu, ale v místech kde zubři žijí tak zubr před člověkem zdálky zdrhá. Opakovaně jsem to na vlastní kůži zažil v Polsku v Bialowiezi. Ano, kdyby zubr chtěl, dokáže člověka vážně zranit nebo i zabít. Zaprvé se to v Evropě ve volné přírodě ještě nestalo (pokud vím) a za druhé to samé dokáže i jelen nebo divoké prase a stejně jsme si na ně zvykli. Takže si myslím, že je to přijatelné riziko. Vždyť v Evropě umírají pravidelně lidi při útoku krávy, která je sice menší, ale z člověka má mnohem menší respekt než zubr. Je to nešťastné, ale stává se to a není to důvodem přestat chovat krávy.

Je to jen o zvyku, kdyby u nás bylo ve volné přírodě největší zvíře zajíc, měli bychom strach i z jelenů.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

30.12.2020 09:17 Reaguje na Václav John
Nojo , ale kráva je tisíce let domestikovaná a zklidněná ( nemyslím plemena na coridu nebo ty napodobeniny praturů v zájmových chovech). Jde o tom, zda se jako druh bude člověku vyhýbat ( ale musí mít kam) nebo se s ním sžije a bude chodit klidně po městě. Něco jiného je polský prales , u nás takové velké lesní komplexy s klidem nejsou. Zatím pohoda , žije u nás v zájmových chovech a farmách. Až se tam nevejde , kam s ním ? Totéž "prakoně a pratuři"
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.1.2021 11:45 Reaguje na Petr Pekařík
Přesně tak.
Odpovědět
VJ

Václav John

3.1.2021 21:40 Reaguje na Petr Pekařík
Ono je to dvojsečné. Jasně, kráva je zklidněná, takže většina krav je nereaguje na to, když kolem nich projdete ve vzdálenosti pár metrů tím, že na vás zaútočí. Na druhou stranu ale to zklidnění zase vede k tomu, že z člověka moc velký respekt nemá. Takže zubr má strach a uteče, kráva nemá strach a neuteče, většinou je klidná, ale občas jí rupnou nervy a je zle. Je to trochu podobná situace jako pes vs. vlk - jakkoliv je vlk teoreticky nebezpečnější než většina plemen psa, tak má z člověka strach a až na totální výjimky na nej nezaútočí. 20 let čtu o tom, jak to bude zlé, až vlk na někoho v ČR zaútočí. Možná, že se to jednou i stane, ale za tu dobu zaútočili psi na stovky lidí a nejméně 20 jich zabili.

Mnohem víc bych se bál pratura, to je zpětné šlechtění domestikovaného zvířete, není u něj žádný respekt k člověku. Dneska už se asi nedozvíme jak se choval původní vymřelý pratur, ale podle mě už z něj znovu divoké zvíře jen tak nevyrobíme. Dovedu si představit zubry ve volné přírodě, ale vůbec si nedovedu představit ve volné přírodě pratury. Ani v Bělověži.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.12.2020 21:21 Reaguje na Václav John
Přesně tak pane Johne, naprosto s vámi souhlasím.
Vždy, když zde zdejší hysterky začnou vyvádět si vzpomenu na tohle video...
https://www.youtube.com/watch?v=cQhppdJjpGE&ab_channel=roccioso02


Odpovědět
VJ

Václav John

3.1.2021 21:23 Reaguje na Slovan
Tohle je známé video (stalo se tuším myslivcům a v oboře, byť to podle videa tak nevypadá) a hezky ilustruje, co se člověku může stát když prase vyplaší a stojí mu v cestě v útěku pryč. Tady to dopadlo dobře, ale takový náraz může skončit s mnohem horšími následky. Když jsem to kdysi dávno viděl poprvé, tak mě překvapilo, že divočáci běželi docela daleko přímo proti němu, ale pokud tam byl víc dalších lidí a nedaleko ten plot z obory, tak se to dá snadno pochopit.

Horší je, když je prase poraněné, to pak není legrace žádná:
https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/divoke-prase-myslivec-nahanka.A171016_161138_plzen-zpravy_vb

Znám ještě několik dalších případů - v 90. letech myslivci na honu vyplašili divočáky, ti doběhli do vesnice Červenka u Olomouce a jeden tam napadl místního na hřbitově (taky pokousaný). Osobně jsem divočáky potkal hodněkrát a jediná jejich reakce byla, že zdrhali pryč ode mě, a to i při vyplašení z < 10 metrů, ale 100% bych se na to spoléhat nechtěl. A poraněné prase je pomalu horší než poraněný medvěd. Četl jsem i o případu, kdy vzali sele do auta (proč to už nevím) a naštvaná bachyně jim rozhryzala všechny pneumatiky a řádila ještě dlouho potom, co sele pustili.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.1.2021 11:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když vpochoduje zubr jen tak, moc v tom problém nevidím.
Problém bude, až někde mezi lidi vpochoduje říjný zubří samec. A případně ještě něčím rozdrážděný, například třeba nějakým parfémem či dezodorantem, který mu bude připomínat jiného samce nebo říjnou samici.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.12.2020 23:36
Úspěšně se vrací? Ne, omyl, protože ta "volná příroda", ve které byl vyhuben, tu už dávno není - takže bohužel není kam se vracet. Ani úspěšně, ani neúspěšně. Lze se jen pokoušet o paskvil, o introdukci do jiného prostředí, než kde kdysi zubr žil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist