https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvirata-pri-secich-pomohou-ochranit-nove-aplikace-pro-mobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranu srnek při senoseči mají zlepšit nové aplikace pro mobily

17.2.2016 02:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při terénních pracích společně zachránili 112 dospělých zvířat nebo mláďat
Při terénních pracích společně zachránili 112 dospělých zvířat nebo mláďat
Záchrana živočichů ohrožených každé léto sečením má být letos zase o trochu jednodušší. K loni spuštěnému webu senosec.czu.cz přibyla sada mobilních aplikací, které vyvinuli studenti České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Nejlepší aplikace pro chytré mobily a tablety, které se dají využit přímo v terénu, ocenil v těchto dnech ministr životního prostředí Richard Brabec.
 

Výhodou nových aplikací je skutečnost, že lze data zadat do systému rovnou na poli. I tam, kde zrovna není internet. „Data se uloží v offline režimu a do databáze se nahrají, jakmile se chytrý telefon dostane k datovému signálu,“ vysvětluje Ladislav Böhm, který společně s Jakubem Podroužkem získal za svoji aplikaci nejvyšší ocenění v soutěži vyhlášené loni v červnu ČZU a Ministerstvem životního prostředí.

Webová stránka senosec.czu.cz a nové aplikace mají usnadnit domluvu zemědělců, myslivců a dobrovolníků, kteří pak společnými silami zabraňují střetu zvířat se zemědělskými stroji. Zemědělec může na mapě označit místo a termín seče, myslivec zadat praktické opatření před sečí a akci, do níž se poté mohou hlásit dobrovolníci a podílet se na preventivních a záchranných opatřeních v terénu. Do databáze lze zadávat i údaje o výskytu zvířat a jejich mláďat v porostu před sečí nebo místo nálezu zabitého zvířete. To může podle tvůrců přispět k lepším odhadům o počtu uhynulé zvěře při sečích.

Přesné statistiky, kolik zvířat zemědělská technika každoročně usmrtí, totiž neexistují, odhady myslivců jen u srn hovoří zhruba o 50 zabitých mláďatech na 1000 ha travních porostů. „Při sečích kromě srnčat či zajíců hyne i celá řada chráněných druhů, např. drobných savců, koroptví, chřástalů, čejek a dalších ptáků,“ dodává ministr Brabec. Účinnost portálu, aplikací i kampaně bude ale podle jeho slov záležet zejména na tom, kolik lidí a jakým způsobem se do projektu zapojí.

Zájem o webovou stránku byl podle jejich autorů ale už i loni znatelný. „Portál zaznamenal přes 7000 návštěv, tzn. v průměru 400 unikátních návštěv denně. Zaregistrovalo se do něj 2095 uživatelů, z toho 76 zemědělských podniků a 99 mysliveckých spolků,“ uvádí Roman Kvasnička z Provozně ekonomické fakulty ČZU. Při terénních pracích společně zachránili 112 dospělých zvířat nebo mláďat.


Přečtěte si také článek Nadchází senoseč. Srnčata ukrytá v loukách lze před smrtí ochránit jednoduše

„Zkušenosti s portálem jsou pro nás myslivce zatím v zásadě pozitivní, a to přestože si lidé práci s ním v loňské sezóně zatím takzvaně osahávali. Věřím ale, že nově vytvořené aplikace pro chytré mobily pomůžou letos zájem odborné i laické veřejnosti zvýšit. Pomáhají nám také sociální sítě, konkrétně na Facebooku už má skupina k senosečím a záchraně zvířat přes 4000 členů, kteří aktivně spolupracují při přípravě akcí v terénu, a to po celé České republice,“ dodává Lubomír Hajný z honebního společenstva Staříč na Ostravsku, který se záchraně zvířat před sečením travních porostů věnuje už několik let.

V rámci loni vyhlášené soutěže vznikly celkem tři provozuschopné mobilní aplikace. Ty jsou určené pro zařízení s Androidem a Windows Phone a nyní běží v testovací verzi. Připravené pro ostrý provoz by měly být do konce dubna. Ještě před sezónou jarních sečí by měly být veřejnosti k dispozici přes Google Play nebo Store.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TZ

Tomáš Zeman

20.2.2016 15:27
To je zase fraška. MŽP není schopný zajistit snížení stavů srnčí zvěře, která působí milionové škody v lesích a ještě oceňují ochranu srnčí zvěře.
Ochránci přírody by si měli ujasnit co vlastně chtěji a co je pro živ. prostředí vetší škoda. Jestli uměle pěstované lesy, do kterých se musí zbytečně investovat /a že peníze nevznikají z ničeho ale většinou s velkou ekostopou/ nebo totálně přemnoženou srnčí zvěř.
Hodně lidí můj přístup asi rozlítí ale zabité zvěře při sklizni mi líto není, protože je to při současným fungování myslivosti pro mě jako zemědělce i vlastníka lesa logický a spravedlivý stav věci.
Zájmy myslivců a ochránců zvířat nemůžou být postavený nad zájmy zemědělců a vlastníků pozemků, kterým tím navíc vznikají nehrazené škody. K potřebné rovnováze má současný stav daleko.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist